Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Je hebt de kristallen niet nader onderzocht, enkel voelen en geen gladde vingers gekregen. Misschien had je met een voorzichtig tongetje kunnen achterhalen of het zoet (bottelsuiker) was of zout (soda)... Nu is het een groot giswerk waar we het antwoord niet meer op zullen krijgen enkel aannames. Gr. Jeroen
Tsja, wat is voorzichtig .Voorzichtig klinkt als niet afdoende.
Enige wat ik nog kan beredeneren is dat de loog met de koolzuur uit de lucht is omgezet in carbonaat en dat je dus soda kristallen op de bodem had. die zijn makkelijk oplosbaar dus zouden dan deels in je bier zijn terechtgekomen. alleen moet je dan wel een verzadigde oplossing hebben gehad om kristallen te kunnen vormen en dat lijkt me weer onwaarschijnlijk. Waren de kristallen makkelijk oplosbaar bij het schoonmaken? Ik vrees dat er gewoon te weinig info is. Jammer dat er geen foto gemaakt is. Blijkbaar waren de kristallen je ook niet opgevallen tijdens het omspoelen van je bottelvat voorafgaand aan het bottelen.
Wellicht moet je mijn eerste post nog een keer lezen.Ik heb namelijk wel het lef gehad om te proeven. Het was smaakloos. En als ik er dan toch een etiketje op moet plakken dan was het eerder zout dan zoet. De enige aanname tot nu toe is de aanname dat ik niet geproefd zou hebben.
Maar stel nu dat het, op een nu nog onverklaarbare wijze, soda is. En er is een gedeelte opgelost in mijn bier. Kan ik het dan drinken zonder gezonheidsschade?
Vandaar mijn vraag of het makkelijk oploste bij het reinigen biersteen lost nl niet makkelijk op
Ik had te snel gelezen waarvoor mijn excuses en dacht dat je het bier had geproefd en niet de kristallen die je vond op de bodem.
Maar goed, vroeg mij ook wel af hoeveel caustic soda je hebt gebruikt op welke hoeveelheid water.
Dat zie je niet altijd. Als de bodem vochtig is vallen de kleine kristallen niet goed op.Biersteen is ook qua oplosbaarheid ook veel meer te verwachten dan soda. Soda lost erg goed op. Biersteen (calciumoxalaat) doet dat niet.
Maar biersteen is toch bruin? Dit was wit als witte kandij en... soda.
Biersteen is bruin door organische verontreinigen. Natriumhydroxide pakt organische verontreinigingen goed aan waardoor deze oplost. Wat overblijft is de kristallijne afzetting.Zie ook figuur 3 van het artikel Particles contributing to turbidity in beerGing het om grote of kleine kristallen?
Wat is groot? Ik schat 2 á 3 mm. In ieder geval groter dan de korreltjes van de caustic soda. Kan het zijn dat de aanwezige organische verontreiniging licht van kleur is en voor witte kristallijne afzetting zorgt?
Voor een kristallijne afzetting heb je anorganische zouten nodig...
Wat is calciumoxalaat dan? Die kristallen zijn vaak de oorzaak van gushing.
Voor schoonmaken:Neerslagen die zich vormen bij lage pH (zoals biersteen) dien je te verwijderen met een base (bv. natronloog), neerslagen die zich vormen bij hogere pH (calcium carbonaat) dien je te verwijderen met een zuur.