Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sterke blonde met een fruitig tintje  (gelezen 1179 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwdraakje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Sterke blonde met een fruitig tintje
« Gepost op: 01-07-2019 21:30 u »
Hoi iedereen,

Ik krijg over een maandje ongeveer mijn Easybrew binnen en ben alvast wat recepten samen aan het stellen. Ik houd zelf heel erg van een wat sterker blond met fruittinten erin. Dat wil ik dus als eerste brouwen.
Ik heb me ingelezen, ingrediënten bekeken en gezocht en kwam op het onderstaande recept. Ik gebruik brewfather en heb zelf even de Nederlandse termen erachter getypt, helaas niet zo'n mooie tabel als BrouwHulp geeft.

Hebben jullie nog tips of aanmerkingen?
Ik ben zelf vooral benieuwd naar de brouwtemperatuur. Ik heb "Verander water in bier" gelezen en daar lees ik dat  je voor een wat droger bier langer op een lagere temperatuur langer moet maischen en andersom voor een voller bier. Daarna kwam weer aan bod dat het met moderne mouten niet uitmaakt behalve voor de smaak. Ik mik voor wat droger dus daarom dit gekozen.



Fruitige sterke blonde - 8.3%
 IBU : 24 (Tinseth)
Color : 13 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.057
Original Gravity : 1.074
Final Gravity : 1.011

Hopcat / Brew Monk / Brewster 30L (profiel voor easybrew 30 e.d.)
Batch Size : 15 L
Boil Size : 19.43 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 18.56 L
Sparge Water: 4.29 L
Total Water : 22.85 L
Brewhouse Efficiency: 79.4%
Mash Efficiency : 80.5%
Fermentables (4.48 kg) Vergistbare ingrediënten
3.525 kg - Dingemans Pilsen 3.2 EBC (78.8%)
750 g - Weyermann Carahell 25.5 EBC (16.8%)
200 g - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (4.5%) (reguliere kristalsuiker)
Hops (29.3 g) Hop
15 min - 29.3 g - Azacca - 11.3% (24 IBU)
Yeast / Gist
2.3 pkg - Mangrove Jack's Belgian Tripel M31
Cells
23 million cells / ml

Mash Profile (Max fermentability with highest yield) Maischschema
63 °C - 45 min - Temperature
71 °C - 15 min - Temperature

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Arne8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: be
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #1 Gepost op: 01-07-2019 21:46 u »
ik hou deze even in de gaten, lijkt me een leuk biertje.
Zelf nog niet veel gebrouwen dus kan je verder geen tips of zo geven maar benieuwd naar het resultaat!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 324
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #2 Gepost op: 01-07-2019 22:59 u »
Ik zou iets minder Carahell erin doen (5%) en tarwemout toevoegen (10%), en de MJ M47 gebruiken, die geeft een fruitige blonde

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #3 Gepost op: 02-07-2019 16:04 u »
Wat minder carahell inderdaad. En wellicht Golden Strong Ale Gist. Die complimenteerd fruitige hop. :proost:
Wellicht nog een lichte dosis koudhop om de fruitigheid van de hop te accentueren.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.223
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #4 Gepost op: 03-07-2019 16:05 u »
Voor een droge sterke blonde mag je veel meer suiker gebruiken. Ik zou zeker voor 20% gaan.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 769
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #5 Gepost op: 03-07-2019 16:25 u »
24 IBU is wel erg weinig voor een sterke blonde. Duvel heeft 32 IBU.
De verhouding maisch/spoelwater is niet optimaal voor je rendement. Ik neem meestal 2/3 maisch- en 1/3 spoelwater.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #6 Gepost op: 03-07-2019 17:00 u »
...
De verhouding maisch/spoelwater is niet optimaal voor je rendement. Ik neem meestal 2/3 maisch- en 1/3 spoelwater.

Inderdaad, is een mooie vuistregel

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #7 Gepost op: 03-07-2019 20:00 u »
Je gebruikt de Azaca alleen als aromahop op 15 minuten.
Dit bier verdient een Azaca die 60 minuten als bitterhop kookt en dan als aromahop nog 10 minuten, eventueel nog wat Citra erbij.

Vergeet de stap 78 graden Celsius niet.

En de body is wel heel erg dun, wordt een dun droog bier. Ik zou rond 4 liter per kg mout beginnen voor een eerste keer.

En 2,4 carbonisatie lijkt mij wat weinig, ik zou echt boven de 3 gaan zitten.

Laat alle suggesties nog maar eens de revue passeren en pas je recept aan.

Google eens naar "biertypes volgens bkg". Dat is een handige file met beschrijvingen van biertypes zoals keurmeesters die types keuren/hanteren.
Altijd goede aanvullende informatie op de informatie uit je een rekenprogramma krijgt.

 :degroeten:

Offline Brouwdraakje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #8 Gepost op: 03-07-2019 21:08 u »
Dank voor al jullie input. Ik had de richtsnoeren uit het boek van Adrie gebruikt maar in de BKG-lijst stond ook wat meer info, o.a. over de carbonisatie (dank voor de tip!  :) )

Algemene info
Fruitige sterke blonde - 8.5%
Belgian Golden Strong Ale
Author: Brouwdraakje
Type: All Grain
IBU : 33 (Tinseth)
Color : 6 EBC
Carbonation : 3.6 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.047
Post-Boil Gravity: 1.070
Original Gravity : 1.075
Final Gravity : 1.010
Brouwgegevens
Hopcat / Brew Monk / Brewster 30L
Batch Size : 15 L
Boil Size : 19.43 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 16.45 L
Sparge Water: 5.78 L
Total Water : 22.23 L
Brewhouse Efficiency: 79.4%
Mash Efficiency : 80.5%
(Deze cijfers komen uit het standaardprofiel voor de easybrew rollen. Ik hou gewoon 22,5 liter aan in de verhouding 2/3 maischen en 1/3 spoelen).


Fermentables (4.16 kg) / (Vergistbare ingredienten)
2.5 kg - Pilsen 3.2 EBC (60.1%)
1 kg - Pale Wheat 3.2 EBC (24%)
500 g - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (12%)
160 g - Bottling - Cane (Beet) Sugar 0 EBC (3...
Hops (50 g)
60 min - 15 g - Azacca - 11.3% (27 IBU)
15 min - 15 g - - 5% (6 IBU)
Dry Hops
14 days - 20 g - Azacca - 11.3%
Yeast
2 pkg - Mangrove Jack's Belgian Abbey M47
Cells
20 million cells / ml

Mash Profile / Maischschema
Max fermentability with highest yield
63 °C - 45 min - Temperature
71 °C - 15 min - Temperature
78 °C - 5 min - Temperature
Fermentation Profile
Ale
22 °C - 14 days - Primary
14 °C - 60 days - Carbonation

Ik vond dat ik een vrij lichte kleur had, net aan de bodem van het profiel sterke blonde,  en ik heb nog gekeken naar een andere moutsoort (bijvoorbeeld Fawcett Maris Otter Malt of inderdaad mijn eerdere carahell). Hoe denken jullie daarover?

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: nl
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #9 Gepost op: 03-07-2019 21:31 u »
Voor de eerste keer brouwen met de easybrew vrees ik dat 80% rendement (brewhouse efficiency) een beetje optimistisch is. Deze kun je bij brewfather aanpassen in het "equipment profile" (https://web.brewfather.app/#/tabs/profiles/profiles)
65-75% is voor de eerste keer reëler, beetje afhankelijk van verdere ervaring.

Verder staat je 15min hopgift op 5% alfazuur, als dit ook azacca moet zijn zal je IBU berekening niet helemaal kloppen.

Verder zijn er al genoeg adviezen gegeven over het recept.
Gewoon lekker brouwen!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 324
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #10 Gepost op: 03-07-2019 22:17 u »
Ja hoor, gaat een mooi bier worden, succes!

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #11 Gepost op: 04-07-2019 19:11 u »
8.5% is dat niet wet hoog voor de M47  als daar nog hergisting op fles bijkomt kan die misschien wel wat plat blijven?

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #12 Gepost op: 04-07-2019 21:41 u »
8.5% is dat niet wet hoog voor de M47  als daar nog hergisting op fles bijkomt kan die misschien wel wat plat blijven?


Dat is een goed punt... Dus het recept ietsje aanpassen zodat het wat minder alcohol oplevert of een andere gist gebruiken om te bottelen.
 :proost: :proost:

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 940
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #13 Gepost op: 04-07-2019 22:10 u »
Toch de m-31 gebruiken, las ergens op een Amerikaanse site dat het Duvel zou kunnen zijn. In hoeverre ditwaar is weet ik niet maar dat je er goed blond bier mee kan brouwen wel. ;) :brouwen:

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #14 Gepost op: 04-07-2019 22:48 u »
Of M41, is ook een optie.

Zie ook het draadje van Jacques waarin bij m31, m41 en m47 vergelijkt.

Offline BertusBeensteen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: nl
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #15 Gepost op: 04-07-2019 23:09 u »
M41 is mij goed bevallen in een sterke blonde, ik zeg doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #16 Gepost op: 04-07-2019 23:25 u »
Dat is een goed punt... Dus het recept ietsje aanpassen zodat het wat minder alcohol oplevert of een andere gist gebruiken om te bottelen.
 :proost: :proost:

Dat is altijd gevaarlijk. De gist die je gebruikt als bottelgist kan mogelijk suikers gaan vergisten die de M47 heeft laten liggen door de lagere alcoholtolerantie.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #17 Gepost op: 06-07-2019 10:52 u »
Dat is altijd gevaarlijk. De gist die je gebruikt als bottelgist kan mogelijk suikers gaan vergisten die de M47 heeft laten liggen door de lagere alcoholtolerantie.

Ik begrijp je punt. Maar ik dacht dat er nog maar weinig restsuiker zou zijn  en je een geschikte gistsoort kunt selecteren zoals een M31 en zeker géén saisongist. Maar mijn voorkeur zou zijn om het bier iets lichter te maken zodat je niet in de probleemzone komt.  :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #18 Gepost op: 06-07-2019 11:08 u »
Ik begrijp je punt. Maar ik dacht dat er nog maar weinig restsuiker zou zijn  en je een geschikte gistsoort kunt selecteren zoals een M31 en zeker géén saisongist. Maar mijn voorkeur zou zijn om het bier iets lichter te maken zodat je niet in de probleemzone komt.  :groots:

Als de gist de geest heeft gegeven omdat deze het hoge alcoholgehalte niet aan kan, zijn er nog vergistbare suikers door door de bottelgist alsnog vergist kunnen worden.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #19 Gepost op: 06-07-2019 12:52 u »
Als de gist de geest heeft gegeven omdat deze het hoge alcoholgehalte niet aan kan, zijn er nog vergistbare suikers door door de bottelgist alsnog vergist kunnen worden.

Maar door het SG te meten kun je bepalen hoeveel restsuiker er is en een afgewogen besluit nemen toch over een eventuele andere gist en de aangepaste hoeveelheid bottelsuiker? Of denk ik nu te simpel. :huilen:
Of misschien met een andere gist eerst verder laten uitgisten voor je bottelt?  :weetniet: :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sterke blonde met een fruitig tintje
« Reactie #20 Gepost op: 06-07-2019 23:46 u »
Maar door het SG te meten kun je bepalen hoeveel restsuiker er is en een afgewogen besluit nemen toch over een eventuele andere gist en de aangepaste hoeveelheid bottelsuiker? Of denk ik nu te simpel. :huilen:
Of misschien met een andere gist eerst verder laten uitgisten voor je bottelt?  :weetniet: :weetniet:

Door het SG te meten weet je alleen hoeveel suikers vergist zijn. De hoeveelheid suikers die nog vergist kunnen worden meet je niet. Dat blijkt pas als alle suikers vergist zijn.

Als je tegen de alcoholtolerantie van een gist aanloopt is het verstandig eerst een andere gist te gebruiken die een hogere alcoholtolerantie heeft. Je weet dan zeker dat alle vergistbare suikers vergist zijn.

Tags: