Bij 10°C vergisten is het advies richting de 2 gram korrelgist per liter wort? Planning is 20 liter dus dan hebben we minimaal 40 gram gist nodig, als ik goed reken. (adviespuntje uit dit draadje
Wat betreft de cara, ben het in een aantal recepten tegen gekomen(o.a. prijswinnend recept) . Mocht dit te weinig/teveel zijn, dan passen we het recept voor een volgende brouwsel aan naar andere hoeveelheden of de moutsoorten die je voorstelt.
Om de kosten binnen de perken te houden kun je van een zakje korrelgist een giststarter maken.
Je moet dan een starter maken van 2 liter.
Los 200 g moutextractpoeder op in 2 liter water.
Kook de oplossing gedurende 10 minuten.
Giet de fles in een schoongemaakt fles.
Sluit de fles af met een rubberen stop.
Laat de oplossing afkoelen.
Na het afkoelen haal je de stop van de fles (kan lastig gaan door de onderdruk). Het beste doe je dit boven een gasvlam.
Na het openen doe je de stop opnieuw de fles.
Schud met de fles om zuurstof op te lossen.
Haal de stop weer even van de fles en schud weer met de fles.
Giet de korrelgist in de fles.
Sluit de fles af met een rubberen stop met een waterslot. Vooraf desinfecteer je deze rubberen stop en waterslot.
Gefeliciteerd! Je hebt je eerste giststarter gemaakt.
Houd de starter in de gaten. Zodra je ziet dat de starter minder actief wordt zet je hem in een koelkast tot het moment dat je de gist nodig hebt.