Kveik en RAW zijn overleveringen van hoe het vroeger ging. Farmhouse noemen ze dat populair. Weeral en Amerikaanse term voor wat ze daar nooit hebben gehad.
Het zijn technieken die van vader op zoon zijn overgegaan, en dan met name in afgelegen gebieden. Zonder inmenging van moderne wetenschap. Eigenlijk middeleeuwse technieken. Zeker als je ziet dat er haast altijd veel kruiden worden gebruikt (vergelijk gruit). Niet verwonderlijk, ze dienen om de smaak te verbeteren. Want zonder die kruiden was het niet echt lekker. Je moet natuurlijk wel van kruidenbier houden. En zeg nou zelf ... gelukkig heeft toch ook de hop haar intrede gedaan. Dat was al een hele verbetering.
In een aantal regio's worden jeneverbestakken gebruikt, niet zozeer voor het kruidige (daarvoor is de hoeveelheid te laag) maar vooral voor het filteren. Er wordt gewoon hop gebruikt in de meeste raw ales met kveik.
Dat er verzuring ontstaat is ook heel normaal en te verwachten. Zonder koken, zelf bewaren van gist zonder de steriele omgeving te respecteren. RAW (zonder koken) levert bovendien een flink ander (smaak)resultaat op dan wij tegenwoordig gewend zijn.
Toch bevatten de meeste kveik culturen geen bacteriën maar voornamelijk meerdere Saccharomyces cerevisiae stammen (volgens lab onderzoeken). De bieren hebben dus ook geen lagere zuurgraad dan moderne bieren. Dat het een ander smaakresultaat oplevert ben ik met je eens, maar dit heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne maatregelen.
Deze manier van brouwen benadert het middeleeuwse. Heel leuk om te doen. Middeleeuws bier heeft een leuke historische waarde, maar voldoet niet meer aan de smaaknormen van tegenwoordig. Het zet vele decennia brouwwetenschap aan de kant.
Nou ja, wie een RAW brouwt met kveik zal het fantastisch vinden, of toch even, de fantasie van het gemaakte. Maar of het blijft ... de moderne mensheid had al afscheid genomen van dit soort bier.
Negeren dat er meerdere manieren zijn om tot een smakelijk resultaat te komen zet vele eeuwen aan brouwervaring aan de kant...beetje een een non-argument dus.
