Overige > Etiketten van amateurbrouwers

Professionele etiketten maken

<< < (8/8)

Puck:
Ivar en ik hadden het eerder over Affinity, bij deze een hele hete tip: https://nl.pepper.com/aanbiedingen/microsoft-hongarije-affinity-softwarepakket-designer-publisher-photo-erg-goedkoop-185963#comment-1787901

Denk een prijsfout van MS maar nu is Affinity met je creditcard te koop voor 2,50 per pakket. Echt een koopje, voor dit geld ben ik om en stap ik even af van de open source alternatieven.

Ps: Ivar ik begrijp je hoor, vind alleen dat er iets meer op gelet mag worden hier.
Ps2: Jeroen de definitie van reclame is het vergroten van naamsbekendheid en een gebruikersnaam met de naam van een bedrijf of een logo van een (hobby)bedrijf als avatar is reclame. Je wilt immers je naam vestigen en naamsbekendheid vergroten.

seed7:

--- Citaat van: Puck op 12-02-2021  14:52 u ---Affinity

--- Einde van citaat ---

Wat kun je hier nu echt meer mee dan met de combinatie Krita Inkscape? Vooral, wie benut het ten volle?

Opvallend als het over etiketten gaat is dat er allerhande 'teken'pakketten genoemd worden en hoogst zelden DTP paketten. Daar maak je de lay out mee. Opensource: Scribus. Voor wie handig is met html-css met css-print heb je ook meteen een prima dtp optie.

Wat me opvalt is dat door het gebruik van dit soort software en de zelfde bijbehorende instructiefilmpjes etc. de beeldtaal er onder leidt. Je kunt b.v. ook plaatjes maken met een fototoestel, ze verknippen en weer inscannen. De scanner is misschien wel mijn belangrijkste middel om ideeen te schetsen.

Voor professioneel gedrukte etiketten moet je een stapje verder gaan. PDF's aanleveren met verschillende informatie in verschillende lagen. Snijlijnen, witvlakken etc.In kleine oplage (<1000) etiketten drukken heb ik uit en te na onderzocht. Niet haalbaar. Daar zijn heel wat oorzaken voor.

Goede printers zijn duur. Laag geprijsde printers hebben een te lage resolutie.

Kleinere printers hebben een te kleine roldiameter. Je wilt niet iedere 20 minuten een rolletje moeten vervangen als je afvult. Of je moet er weer extra wikkelaars bij aanschaffen.

Inktcontainers zijn te klein. Inktcontainer bevat alle vier (of 6) kleuren (ja, dat is er nog steeds). Drukken met afwijkende kleuren (spot colours) is haast niet mogelijk. Drukken met wit op een donker etiket is een probleem. In zwart/wit met vier verschillende grijswaarden (quad tone) inkt ook.

Printers worden ontwikkeld en in de markt gezet op snelheid. Die is niet echt van belang bij kleine oplagen omdat je in de dode uren print en niet on line in de productie.

Je moet voorgesneden etiketten inkopen. Da's bijna net zo duur als bedrukte. Zeker als je een niet standaard formaat gebruikt. Iedere etikettendrukker kan blanco's voor je maken, maar doen dat gewoon op de drukpers, vandaar die kostprijs.

Dit alles geld niet voor een enkele machine, maar is een deel van de problemen die ik ben tegengekomen. Dit voor zelfklevende etiketten. Voor niet zelfklevende etiketten ziet de wereld er heel anders uit.


Ingo

Puck:
Volgens mij zeg ik nergens dat je meer kan met Affinity dan met open source of dat het beter is, voor mij is het een stukje kennisverrijking. Voorbeeld: Affinity Publisher bestaat pas sinds 2018 (designer 2014/photo 2015). Vandaar dat ik ook erg blij was met de goedkope tijdelijke optie. Maar ik zou het niet bestempelen als "teken" pakketten. Serif, het bedrijf achter Affinity, is juist eind jaren 80 ontstaan om een betaalbare goedkopere optie te zijn tegenover de dure DTP-pakketten.

seed7:

--- Citaat van: Puck op 13-02-2021  11:33 u ---Volgens mij zeg ik nergens dat je meer kan met Affinity dan met open source of dat het beter is, voor mij is het een stukje kennisverrijking.

--- Einde van citaat ---

Neen dat doe je niet. Zo was mijn vraag ook niet bedoeld. Ik ben gewoon benieuwd wat het echt meer biedt. (Ik heb al jaren geleden vrijwel alles van Adobe er uit gegooid en mis het niet.)

Ingo

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie