Suiker toevoegen tijdens kook, maar geen SG verhoging

Gestart door Christiaan S, 16-06-2019 15:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Christiaan S

Ik wilde een Mosaic tripel maken met een halve kilo suikerstort tijdens het koken.
Metingen tijdens het proces kloppen. Na spoelen zit ik op het verwachte rendement.
Tijdens het koken voeg ik 500 g kristal suiker toe. Na koken en afkoelen kom ik veel te laag, 1.066 ipv 1.078 SG.
Het lijkt erop dat ik niks van die suiker terug kan vinden. Het SG klopt namelijk precies als ik geen suiker zou hebben toegevoegd.
Pak suiker even geproefd, dat smaakt naar suiker. Kan de suiker door de hop op een of andere manier opgenomen zijn?

Recept staat hier onder:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk76
Naam receptMosaic tripel
Brouwdatum30-05-2019
BierstijlTripel
Volume18,3 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)72 IBU
Brouwzaalrendement74,5 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lSwifterbants water
4,00 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
6,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l29 mg/l112 mg/l44 mg/l135 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgPale moutWeyermann6 EBC58,3 %
2,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC33,3 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gMosaicbellen11,4%60 min.27,1 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%20 min.16,4 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%15 min.13,5 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%10 min.9,8 IBU
20,0 gMosaicbellen11,4%5 min.5,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
3,0 gKveik Sigmund ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting38,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting39,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting38,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Jacques

Ga er maar van uit dat de suiker het SG verhoogd heeft.

Waarschijnlijk was je rendement voor het koken toch wat lager dan bedoeld was.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.