Ik wilde een Mosaic tripel maken met een halve kilo suikerstort tijdens het koken.
Metingen tijdens het proces kloppen. Na spoelen zit ik op het verwachte rendement.
Tijdens het koken voeg ik 500 g kristal suiker toe. Na koken en afkoelen kom ik veel te laag, 1.066 ipv 1.078 SG.
Het lijkt erop dat ik niks van die suiker terug kan vinden. Het SG klopt namelijk precies als ik geen suiker zou hebben toegevoegd.
Pak suiker even geproefd, dat smaakt naar suiker. Kan de suiker door de hop op een of andere manier opgenomen zijn?
Recept staat hier onder:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 76 |
Naam recept | Mosaic tripel |
Brouwdatum | 30-05-2019 |
Bierstijl | Tripel |
Volume | 18,3 l |
Begin SG | 1,078 SG |
Berekende kleur (Morey) | 13 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 72 IBU |
Brouwzaalrendement | 74,5 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 22,00 l | Swifterbants water |
4,00 g | CaSO4 |
3,00 ml | Melkzuur |
6,54 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 88 mg/l | 4 mg/l | 29 mg/l | 112 mg/l | 44 mg/l | 135 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,50 kg | Pale mout | Weyermann | 6 EBC | 58,3 % |
2,00 kg | Cara-pils | Weyermann | 4 EBC | 33,3 % |
0,50 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 8,3 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 60 min. | 4,0 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 4,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 20,0 g | Mosaic | bellen | 11,4% | 60 min. | 27,1 IBU |
20,0 g | Mosaic | bellen | 11,4% | 20 min. | 16,4 IBU |
20,0 g | Mosaic | bellen | 11,4% | 15 min. | 13,5 IBU |
20,0 g | Mosaic | bellen | 11,4% | 10 min. | 9,8 IBU |
20,0 g | Mosaic | bellen | 11,4% | 5 min. | 5,4 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 3,0 g | Kveik Sigmund () | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 38,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 39,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 38,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,000 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 100,0% |
Temp. nagisting | 0,0 °C |
Temp. lagering | 0,0 °C |