Bock recept

Gestart door RoyB, 16-06-2019 00:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RoyB

Graag toon ik jullie onderstaand recept, voor mijnerzijds lering ende vermaak..
Mijn doel is vooral om een flinke moutigheid en body te bewerkstelligen met lichte zoetigheid en een hint van cacao.
Klein restje caramunich 3, caramunich 2 voor wat zoetigheid, pale mout voor de enzymen en zoveel mogelijk munich MD voor de moutigheid.

Ik zit te twijfelen om een decoctie maisch te gaan doen in mijn Grainfather morgen.


Malteser bock
Dunkles Bock

6.7% / 17.2 °P


Recipe by

Roy Brondgeest

All Grain


Grainfather
70% efficiency

Batch Volume: 22 L

Boil Time: 60 min


Mash Water: 21.58 L

Sparge Water: 8.77 L @ 80 °C

Total Water: 30.35 L

Boil Volume: 26 L

Pre-Boil Gravity: 1.065


Vitals
Original Gravity: 1.070

Final Gravity: 1.019

IBU (Tinseth): 24

Color: 39.5 EBC


Mash
B-amylase — 62 °C — 60 min

A-amylase — 72 °C — 0 min

Mash out — 75 °C — 10 min


Malts (7.25 kg)
5 kg (69%) — Dingemans Munich — Grain — 10.8 EBC
1.5 kg (20.7%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC
600 g (8.3%) — Weyermann Caramunich II — Grain — 124 EBC
100 g (1.4%) — Chocolate Malt — Grain — 950 EBC
50 g (0.7%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 140 EBC

Hops (62.2 g)
62.2 g (24 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Boil — 60 min


Miscs
2.391 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

4.017 ml — Lactic Acid 80% — Mash

0.459 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge

0.937 ml — Lactic Acid 80% — Sparge


Yeast
700 billion cells — White Labs WLP833 German Bock Lager
Fermentation
Primary — 13 °C — 4 days
Primary — 14 °C — 1 day
Primary — 15 °C — 1 day
Secondary — 16 °C — 1 day
Secondary — 17 °C — 1 day
Secondary — 18 °C — 1 day
Secondary — 19 °C — 1 day
Secondary — 20 °C — 2? days
Lager — 5 °C — 14 days


Carbonation: 2.4 CO2-vol


Water Profile
Ca+2
72
Mg+2
10
Na+
79
Cl-
146
SO4-2
51
HCO3-
179

Oscar

Citaat van: RoyB op 16-06-2019  00:16 uIk zit te twijfelen om een decoctiemaisch te gaan doen in mijn Grainfather morgen.

Lekker kliederen... :brouwen:  Succes !

Jacques

In plaats van een decoctie (wat inderdaad snel veel geklieder kan geven) kun je ook 500 g melanoide mout aan de stort toevoegen.

RoyB

Citaat van: Jacques op 16-06-2019  16:09 uIn plaats van een decoctie (wat inderdaad snel veel geklieder kan geven) kun je ook 500 g melanoide mout aan de stort toevoegen.

Ik heb 300 gram van een kliekje melanoidin ipv pale mout gedaan vandaag, maar ook decoctie maisch. Wilde het toch eens geprobeerd hebben.

Een hele mooie (maar wel drukke) brouwdag gehad. Brouwzaalrendement van 70% bewerkstelligt op een begin SG van 1.070, dat is echt heel netjes vind ik.

Dus blij met dit resultaat :) vanavond de ondergist geënt en aan het terugkoelen naar 13 graden.  :brouwen:

Jacques

Citaat van: RoyB op 16-06-2019  23:34 uIk heb 300 gram van een kliekje melanoidin ipv pale mout gedaan vandaag, maar ook decoctie maisch. Wilde het toch eens geprobeerd hebben.

Een hele mooie (maar wel drukke) brouwdag gehad.

Decoctie is leuk om een keer te doen. Maar inderdaad veel werk. Ik vind het niet de moeite waard, ook niet omdat voor ons hobbybrouwers het overscheppen veel gespetter en oxidatie geeft. Commerciële brouwerijen gebruiken pompen en gesloten leidingen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.