Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels  (gelezen 1436 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bramvandersommen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: 00
  • Hoplover
Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Gepost op: 15-06-2019 18:34 u »
Hi iedereen,

Ik heb laatst een russian stout gebrouwen met chocolade, cacao nibs en koud gebrouwen koffie.

Ik weet dat het gebruik van chocolade en zijn vetten kunnen kunnen resulteren in een bier zonder schuimkraag.

Mijn bier heb ik na 1,5 maand op de fles gisteren geproefd en hij smaakt súper. Geen schuimkraag zoals verwacht, echter heeft mijn bier redelijk onsmakelijk ogende belletjes aan de oppervlakte drijven, zie foto’s.



Het enige dat ik me kan bedenken is dat ik de stout vanuit het (tweede) lager vat (waar ik eiken bourbon snipper aan heb toegevoegd) heb gebotteld. Daar zat nog een bodempje gist in dat is uitgezakt. Dit gist heb ik per ongeluk door het bier geroerd bij het toevoegen van de suikeroplossing van het bottelen.

Weet iemand wat dit veroorzaakt kan hebben? En tips voor de volgende keer?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.527
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #1 Gepost op: 15-06-2019 20:04 u »
Lijkt wel kaarsvetachtig of iets vettigs wat erop drijft. Zo te zien plakt het ook aan het glas. Gist kan het niet zijn lijkt mij. Misschien een stof uit de chocolade. Daar zit ook vaak vet in wat op kaarsvet lijkt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.090
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #2 Gepost op: 16-06-2019 00:14 u »
Weet iemand wat dit veroorzaakt kan hebben?

De chocolade... :brouwen:

Offline bramvandersommen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: 00
  • Hoplover
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #3 Gepost op: 21-06-2019 14:42 u »
De chocolade... :brouwen:

Ik heb menige chocoladebieren gedronken die dit niet hebben. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
Iemand tips & tricks?

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.009
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #4 Gepost op: 21-06-2019 14:48 u »
Geen echte chocolade gebruiken, daar zit vet in.

Gebruik chocolade mout en cocoanibs.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #5 Gepost op: 21-06-2019 20:02 u »
Als je echt een chocolade smaak wilt hebben kun je ook eens naar aroma’s kijken. Ik heb een aantal keer nibs gebruikt tot echt bizarre hoeveelheden maar dan nog was het geen ‘chocomelk’ maar meer hele pure bittere choco in de afdronk, was voor mij prima maar ook duur met die hoeveelheid.

Sommige stouts van bijvoorbeeld omnipollo zijn bizar in choco smaak, vloeibare toetjes, maar dat is het gevolg van een combinatie aan aroma’s. En dat moeten bizarre hoeveelheden zijn want ik hebt ook een keer geprobeerd met aroma en je verliest heel veel smaak met hergisting op fles.


Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #6 Gepost op: 23-06-2019 21:04 u »
Ik heb een tijd terug ook een milk stout gebrouwen die ik op cocoa nibs heb gelagerd, daar heb ik geen problemen mee gehad (qua schuim) zoals OP.

Offline bramvandersommen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: 00
  • Hoplover
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #7 Gepost op: 03-07-2019 22:11 u »
Ik ben denk ik achter de oorzaak. Ik heb namelijk niet veel echte chocolade heb gebruikt (80 g) op de gehele 18 liter.
Ik heb namelijk voor het toevoegen van de bourbon houtsnippers en cacaobonen op het lagervat 9 flesjes gebotteld om zo een smaakvergelijking van de bieren over tijd te testen.

Zojuist een non-whiskysnipper biertje geproefd en deze heeft 0,0 vettige bubbels drijven en een mooie schuimkraag.
Wat ik denk dat er fout is gegaan is dat ik (te veel, 120 g) cacaonibs heb toegevoegd. Én deze tevoren heb geroosterd. Na het roosteren heb ze een beetje laten afkoelen en warm bij het lagervat met whiskysnipper toegevoegd. Daarbij viel mij op dat bij het roosteren de nibs redelijk vet(tig) waren geworden. Ik denk dat het aan het roosteren heeft gelegen. Zou dat kunnen?

Had ik ze eerst moeten laten afkoelen zodat de vetten weer gestold zouden zijn?
De reden dat ik ze geroosterd heb is omdat ze (volgens meerdere fora op het internet) daardoor meer chocoladesmaak zouden afleveren.

Zie foto’s voor de vergelijking met de op hieronder:

Offline bramvandersommen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: 00
  • Hoplover
Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #8 Gepost op: 15-07-2019 17:08 u »
Geen echte chocolade gebruiken, daar zit vet in.

Gebruik chocolade mout en cocoanibs.

Zie mijn bericht hierboven. Het bier zonder toasted nibs en bourbonsnippers is er prima uitgekomen. Deze bevat ook echte chocolade (kook). Zou mijn gedachte kunnen kloppen?
Wil hem namelijk opnieuw brouwen binnenkort en dezelfde fout voorkomen. Dat beetje echte chocolade laat ik er sowieso uit.

Offline JanDC

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #9 Gepost op: 16-07-2019 12:33 u »
Hoi Bram,

Zou je het recept willen delen? Bedankt!

Jan

Offline bramvandersommen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: 00
  • Hoplover
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2019 16:30 u »
Hoi Bram,

Zou je het recept willen delen? Bedankt!

Jan

Hi Jan, je hebt een PB met een uitdraai van het recept.
Wat is je reden voor je vraag naar het recept?
In principe staat denk ik alle nodige info in mijn berichten hierboven.

Mocht je hem zelf willen brouwen laten we dan even contact houden, aangezien ik het recept ga aanpassen en komende maand opnieuw ga brouwen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.527
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Chocolade koffie stout met onsmakelijk ogende bubbels
« Reactie #11 Gepost op: 17-07-2019 23:53 u »
Samenstelling die wordt opgegeven https://www.ekoplaza.nl/producten/product/cacao-nibs per 100 gram:
Energie   602 kcal (2490 kJ)
Vet   46.8 gram
Vet verzadigd   25 gram
Koolhydraten   31.8 gram
Suikers   1 gram
Voedingsvezel   29 gram
Eiwit   13.5 gram

Pure chocolade:
https://www.ekoplaza.nl/producten/product/puur-89-reep?channable=e63107.Mzk1Nzg4&gclid=EAIaIQobChMI_ZKF0Pe84wIVQud3Ch3RJADiEAQYBCABEgL83vD_BwE
nergie   611 kcal (2512 kJ)
Vet   53 gram
Vet verzadigd   33.4 gram
Koolhydraten   16.4 gram
Suikers   8.4 gram
Eiwit   9.4 gram

Dus ook in cacao-nibs zit nog behoorlijk veel vet, maar wel relatief het minste.

Tags: