Ik ben denk ik achter de oorzaak. Ik heb namelijk niet veel echte chocolade heb gebruikt (80 g) op de gehele 18 liter.
Ik heb namelijk voor het toevoegen van de bourbon houtsnippers en cacaobonen op het lagervat 9 flesjes gebotteld om zo een smaakvergelijking van de bieren over tijd te testen.
Zojuist een non-whiskysnipper biertje geproefd en deze heeft 0,0 vettige bubbels drijven en een mooie schuimkraag.
Wat ik denk dat er fout is gegaan is dat ik (te veel, 120 g) cacaonibs heb toegevoegd. Én deze tevoren heb geroosterd. Na het roosteren heb ze een beetje laten afkoelen en warm bij het lagervat met whiskysnipper toegevoegd. Daarbij viel mij op dat bij het roosteren de nibs redelijk vet(tig) waren geworden. Ik denk dat het aan het roosteren heeft gelegen. Zou dat kunnen?
Had ik ze eerst moeten laten afkoelen zodat de vetten weer gestold zouden zijn?
De reden dat ik ze geroosterd heb is omdat ze (volgens meerdere fora op het internet) daardoor meer chocoladesmaak zouden afleveren.
Zie foto’s voor de vergelijking met de op hieronder:

