Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Session Kveik Mango/Ananas IPA  (gelezen 315 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Alexander_H

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Gepost op: 14-06-2019 15:42 u »
Hoi allemaal!

Dankzij Chilobrachys in bezit van #5 Hornindal en #17 Midtbust Kveik gekomen. En deze zomer willen we graag een mooi doordrinkertje van niet te hoog alcohol gehalte brouwen.
In mijn speurtocht op internet kwam ik het volgende filmpje tegen waarin ze een (RAW) kveik ipa beschrijven met Mango en Ananas.

Ik zou graag dit recept wat aanpassen zodat het alcohol percentage wat lager uitvalt, en ik zit aan het volgende te denken (let wel, de hopgiften staan hier nog niet in) :

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#4
Naam receptananas/mango ipa
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume20,3 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)0 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd30 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Hulst
1,50 gCaCl2
5,30 mlMelkzuur
4,48 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l8 mg/l49 mg/l125 mg/l83 mg/l72 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC66,7 %
1,00 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC22,2 %
0,50 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
EenstapsMaisch65,0 °C1 min.60 min.5,1 l/kg


Als hop wordt het in het orginele recept zo gedaan :

Dryhop :
100 g - Centennial
100 g - Simcoe

HopTea :
100 g - Centennial
100 g - Simcoe

Tevens voegen ze nog fruit toe na de eerste vergisting, ik moet de hop en fruit nog wel schalen naar mijn versie , aangezien ik 20 liter maak.

1KG ananas
1KG mango


Welke van de twee kveik ik ga gebruiken moet ik nog even bekijken


Ik zag in de comments dat ze het recept ook al eens met een 30 minuten kook hebben gedaan ipv "Raw" maar dat ze dat minder lekker vonden. Nu neig ik zelf toch naar in ieder geval een kort kook voordat de Kveik aan de slag mag.

En natuurlijk een paar vragen ;)

Hebben jullie nog op/aanmerkingen of dingen waar ik echt op moet letten?

Gaat het fruit nog veel alcohol toevoegen?

Ik was van plan de kveik rond de 30 ēC zijn werk te laten doe , goed plan (slangetje in de Star San ipv waterslot was ik in ieder geval van plan) ?

De Kveik , ik begreep dat je die best "underpitched" , maar hoeveel precies? ik lees een theelepel is genoeg, dat is ongeveer de hoeveelheid van de gedroogde Kveik die ik nu heb, de vloeibare is een klein buisje ,moet ik daar toch beter een starter voor maken ?

HopTea als alternatief voor whirlpool, heeft iemand dat al eens geprobeerd?

Alvast bedankt , Alex

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: 00
  • Just experiment
Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2019 17:16 u »
Ik heb vorige week een raw neipa gebrouwen en vergist met de midtbust kveik.
Deze is bij mij heel ver doorgegaan, ik denk een te lage maisch temperatuur. Is van 1.056 op 1.001 uitgekomen zelfs dus ik zou wat hoger zitten qua temp.

Ik had een starter gemaakt met een half zakje gedroogde flakes maar je kunt beter het hele zakje gebruiken. 500 ml wort beetje gistvoeding op 33c. Zo in het vat strooien lijkt me geen goed plan, dat lost niet snel op.

De vergisting ging heel snel en heb na 1 dag gist geoogst, met draadschep van de bovenlaag.

Ik heb alleen mosaic hop gebruikt tijdens de hoofdvergisting en als hop thee, in totaal 12,5 gram per liter.

Ondanks dat hij ver is doorgegaan smaakt hij niet zo droog, ik denk ook door mijn waterbehandeling.  Heb hem zelfs als gebotteld en een flesje op. Resultaat is echt verbluffend goed tot nu toe, heerlijk zacht bier, mooie schuim,  super tropisch aroma.  Snel drinkbaar ook, smaakte al heel clean, sta er versteld van.

Ben echt fan van deze gist nu! Ook makkelijk voor in de zomer met hogere temperaturen geen probleem.

Enige wat ik zou aanpassen volgende keer is iets meer bitterheid, nu bijna niks door de hopthee.

Wist ook niet wat ik moest verwachten zonder het koken, maar ik raad je aan om het gewoon een keer te doen. Scheelt ook nog eens tijd!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.249
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #2 Gepost op: 14-06-2019 21:51 u »
Staat in de planning:
50% pale
20% munchener
10% tarwe
10% ananas
10% mango
Hornindal op 35 graden

Alleen nog ff Amerikaanse hop scoren.



Offline Redbadd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #3 Gepost op: 14-06-2019 23:30 u »
Ik heb deze ook gebrouwen, die hop thee met 200gr pellets word een beste pan vol smurrie Ik meen meer water gebruikt te hebben Dan in her filmpje aangegeven. De pellets namen nochal wat water op. Filteren met koffiefilters was ook geen succes,Ik heb een zeef gebruikt, volgende keer misschien in een zakje.

Ik Ben wel benieuwd hoe iedereen zijn wort koelt, Ik in ieder geval in een cement uip.

Ps. Video's van hem beetje versneld afspelen is aan te raden.

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: 00
  • Just experiment
Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 00:47 »
Klopt. Ik heb veel meer water moeten gebruiken, in een ander filmpje gaf hij aan 100 gram een liter, nou dat is te weinig. Vervolgens het geheel in een nylon hopzak gedaan dat werkte op zich prima. Volgende keer meteen in de hopzak en dan een thee trekken. Neem een grote zak!

Mijn wort ging vanuit mijn maischkuip rechtstreeks gistvat in en daar met een spiraal tot 35 ēC gekoeld.

Offline Alexander_H

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #5 Gepost op: Gisteren om 09:11 »
Bedankt voor de tips, voor die hop thee in een grote hopzak dus, en gewoon "Raw" proberen, dat klinkt als een mooi plan.
Een starter maken van de midtburst en op 33 graden erin gooien, ik koel hem gewoon zoals normaal in mijn kookketel denk ik, maar wel even uitkoken of zo van te voren en/of Star San.
Voor wat bitterheid zou ik eventueel de hopthee iets warmer kunnen laten beginnen (80 ēC), maar dat lijkt me wat lastig te sturen zo.
Iets warmer maischen (66 ēC?) en misschien verhouding maisch/spoelwater iets aanpassen? beslagdikte lag op 5 l/kg zag ik net, als ik met 18 liter start is dat 4 l/kg
Spoelwater koud(er) is dat een goed plan?

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session Kveik Mango/Ananas IPA
« Reactie #6 Gepost op: Gisteren om 09:22 »
Ik had een starter gemaakt met een half zakje gedroogde flakes maar je kunt beter het hele zakje gebruiken. 500ml wort beetje gistvoeding op 33c. Zo in het vat strooien lijkt me geen goed plan, dat lost niet snel op.

Doorgaans maakt men (hier in Noorwegen in ieder geval) geen starters met gedroogde kveik maar worden de vlokken direct, droog in het wort gestrooid.
Ik gebruik ongeveer 4gr droge vlokken per 10 liter en dat gaat als een speer: binnen enkele uren staat het waterslot al te borrelen (mits het lekker warm staat, 34-38 graden). Minder kveik is zeer waarschijnlijk ook voldoende en is ook meer in lijn met het gebruik van weinig gist.

Tags: