Tokyo intergalactic stout

Gestart door ForBeerLovers, 24-01-2018 11:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ForBeerLovers

Beste hobbybrouwers ,
ik wil deze maand het Tokyo bier van Brewdog gaan brouwen, heeft iemand daar ervaring mee?
Ga brouwen met een Grainfather en zie zo al dat de mout stort te hoog is voor mijn systeem.

Het originele recept is als volgt en ook daar staan niet de hele stappen beschreven... Graag jullie hulp hierbij.

Basics

volume 20L
boil volume 25L
ABV 16%
Target FG 1028
Target OG 1157
EBC 250
SRM 127
pH 4,4
Vergistingsgraad 82,2%

Malts

Extra pale 11,25kg
Dark crystal 1,75kg
Chocolat 0,5kg
Roasted barley 0,5kg

Hops

Chinook 37,5gr start bitter
Galena 37,5gr start bitter
Chinook 37,5gr middle bitter
Galena 37,5gr middle bitter
Galena 25gr end flavour
First Goldings 25gr end flavour
Chinook 25gr end flavour

Yeast

WLP099 super high gravity Ale

Twist

cranberry 25gr End
Jasmine 25gr End
Muscovado 300gr middle
Oak chips 15gr FV

Method

Mash temp 65 graden
Fermentation 21 graden

Tip
ze zeggen dat je de stort kunt splitten  , niet spoelen (geen extra water) fermentatie tussen 21-23 graden

WAT WIL IK WETEN?
1. hoe zou ik de moutstort kunnen splitten? Gewoon door de helft?
2. maischtemperaturen? 90 min op 65 graden?
3. wanneer toevoegingen? start? midden? eind?
4. koudhoppen?
5. toevoegen van eikenchips wanneer?
6. wie wil met me meebrouwen? Woon in omg Eindhoven

Graag jullie bedenkingen en of hulp/toevoegingen
Groeten Paul

BrouwMark

1) Ja, twee keer de helft maischen en dan samenvoegen in je kookketel. Of je dan al twee keer schoongemaakte grainfather. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een halve batch te maken.
2) Er staat in het recept 75 min.
3) Hoe ik het zou doen: de suiker en de cranberries een kwartiertje meekoken, de jasmijnthee bij vlamuit toevoegen. Persoonlijk vind ik de jasmijn smerig in dit bier en laat ik het weg. De cranberries doe ik in een hopzak die ik aan het einde uitdruk tegen de wand van mijn kookketel. Zo heb je geen velletjes in het wort, maar wel het (gesteriliseerde) sap.
4) De hoppen onder 'end/flavor'.
5) Het handigst is, dit vóór het koudhoppen te doen. De eikensnippers toasten in de oven, in alufolie, of vooraf weken in wodka (of een lekkere whisky). Zo af en toe proeven of de eikensmaak bijna genoeg aanwezig is, en dan koudhoppen.
6) Hier kan ik je even niet bij helpen  :)

Hou er rekening mee dat je rendement behoorlijk omlaag gaat met zo'n zware jongen.
Mijn gok is, dat je die voor een grainfather wel op 55-60% kan zetten. Het is een tijdje geleden dat ik met zo'n apparaat heb gebrouwen, dus hier hebben de grainfather-eigenaars vast meer over te zeggen hebben.

Let ook op, dat je voldoende vitale gist gebruikt, en goed belucht. Dit is een heel zware maaltijd voor je gist.

Veel succes met dit monster!

 :degroeten:

Mark.

pippakillinova

Ik brouw voornamelijk high gravity met de Grainfather. De laatste stout was toevallig vergelijkbaar met deze. Tenzij je een belachelijke hoeveelheid vitale gist kunt enten (5L oid), is een start-sg >1150 ook voor de WLP099 te hoog gegrepen (is mijn ervaring). Wat ik zou adviseren is de 099 van max 1140 naar 1070 oid laten gaan, en net voordat deze uitgeput raakt een (kandij)suikerstort doen en een wijngist enten. Zo krijg je alle knoppen op max, met een beperkt risico op slepende/stokkende vergisting.
Als je echt 20 L wilt overhouden met een alcoholgehalte rond de 16%, zou ik een triple maisch doen (met suiker dus). Het rendement met twee keer de helft bij zo'n grote storting is echt te laag. Eikenchips zou ik toevoegen na hoofdvergisting.

Succes!

 :brouwen:

Bearded Rens

Ook hier staat de Tokyo op de nominatie om te gaan brouwen, dus ik was even benieuwd; hoe issie geworden?  8)

BrouwMark


Gerb

Citaat van: ForBeerLovers op 24-01-2018  11:26 u1. hoe zou ik de moutstort kunnen splitten? Gewoon door de helft?


Waarom brouw je niet gewoon 10 liter?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.