Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Caustic

Gestart door Hans E. Pans, 13-06-2019 12:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans E. Pans

Ik wil een klein flesje Caustic kopen, paar euro bij de webshops, maar helaas verzendkosten die hoger zijn dan het product. Zijn er ook gewone winkels waar ze dit verkopen, Blokker, Kruidvat en zo?

BrouwMout.nl

De korrelvormige gootsteenontstopper van Kruidvat huismerk is 100% natriumhydroxide.

Hans E. Pans

Is dat hetzelfde goedje als Caustic? Even (on?)veilig en te gebruiken voor het reinigen van bierflesjes bv?

Serge VL

Citaat van: Hans E. Pans op 13-06-2019  14:25 uIs dat hetzelfde goedje als Caustic? Even (on?)veilig en te gebruiken voor het reinigen van bierflesjes bv?
Hangt af van de concentratie die je maakt, het is veel agressiever dan de caustic zeker als je boven de 2% gaat.
Maar het is zeker heel goed voor bierflesjes in te reinigen als je ze vb een nachte in een grote ton kan laten weken

Oscar

Citaat van: Hans E. Pans op 13-06-2019  14:25 uIs dat hetzelfde goedje als Caustic? Even (on?)veilig en te gebruiken voor het reinigen van bierflesjes bv?

Ook de vloeibare gootsteenontstopper van HG (bij de jumbo) werkt goed voor flesjes... :)


brouwerwaldonk

Ik reinig mijn bierflessen in ongeveer 20 L warm water, waarin ik 10 ml caustic, 50 ml javel en 1 eetlepel soda oplos. Alle schimmel, biersteen en oude etiketten in 30 minuten losgemaakt, nog even schudden en leeggieten. Daarna spoelen met leidingwater en als laatste een spoelbeurt met Oxonia en de flessen zijn brandschoon.   

joenedu

Citaat van: Oscar op 13-06-2019  15:17 uOok de vloeibare gootsteenontstopper van HG (bij de jumbo) werkt goed voor flesjes... :)

Vul je dit dan aan met water of moet je het puur gebruiken?
Nu ik er zo over nadenk zal het wel met een concentratie zijn... maar ben toch wel benieuwd. Mooi voor nood, mocht je eens willen bottelen en je hoeft niet net een bestelling te doen (zonde van de verzendkosten).

Oscar

Citaat van: joenedu op 13-06-2019  15:35 uVul je dit dan aan met water of moet je het puur gebruiken?

IK gebruik het puur... maar op een manier dat ik het hergebruik, dus ik doe er heel lang mee... :)  en reinig(laten weken) maar 8 flesjes per keer. Maar indien je veel flesjes tegelijk wilt reinigen zou ik het verdunnen... ;)

joenedu

Citaat van: Oscar op 13-06-2019  15:38 uIK gebruik het puur... maar op een manier dat ik het hergebruik, dus ik doe er heel lang mee... :)  en reinig(laten weken) maar 8 flesjes per keer. Maar indien je veel flesjes tegelijk wilt reinigen zou ik het verdunnen.... ;)
Haha dat wordt verdunnen, bedankt!  ;D

Haagse Wouter

Overigens is caustic best handig, ook als je wat meer koopt :).
Caustic is practisch gezien een mengsel van NaOH met wat oppervlakte actieve stoffen erdoor, in poedervorm.

Ik ga er met brouwen een stuk minder hard doorheen dan met oxy, omdat ik dit laatste gebruik als de standaard reiniging en tegenwoordig ontsmet met Star San.
Echter gebruik ik de caustic voor generieke huishoudelijke dingen een stuk meer.

@ Oscar waarom gebruik je al vloeibare in plaats van een zelf gemaakte NaOH oplossing?

Oscar

Citaat van: Haagse Wouter op 13-06-2019  15:51 u@ Oscar waarom gebruik je al vloeibare in plaats van een zelf gemaakte NaOH oplossing?

Waarom niet ?  ;)

Haagse Wouter

Citaat van: Oscar op 13-06-2019  15:58 uWaarom niet ?  ;)

Duurder ;). Maar aangezien jij herbruikt zal dat wel meevallen.

BrouwMout.nl

Citaat van: Hans E. Pans op 13-06-2019  14:25 uIs dat hetzelfde goedje als Caustic? Even (on?)veilig en te gebruiken voor het reinigen van bierflesjes bv?

Natriumhydroxide of NaOH is hetzelfde als Caustic Soda, eenmaal opgelost in water heet de vloeistof Natronloog.


henkg

Hanteer bij het maken van een NaOH oplossing (van 100% NaOH korrels) wel de juiste volgorde: voldoende afgepast water, daarna de afgepaste hoeveelheid NaOH erbij. NIET andersom.
Omdat: Oplossen van NaOH in water is extreem exotherm, er komt veel warmte bij vrij. Weinig water bij NaOH doet het weinige water koken -> spetters. Een NaOH oplossing op je huid (of in je oog) is enorm schadelijk, te meer omdat je geen enkele pijn voelt waardoor je pas laat reageert.
(Daarom ook moet je niet teveel NaOH in een verstopte afvoer gieten. De kunststof afvoer kan dan smelten. Een loodgieter voor de reparatie is wel stukken goedkoper dan een blindengeleidehond.)

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 13-06-2019  15:17 uOok de vloeibare gootsteenontstopper van HG (bij de jumbo) werkt goed voor flesjes... :)


Als ik de verpakking lees dan zit er maar 3% actieve stof in. met 500 g korrelontstopper kun je 16 liter oplossing maken van 3% voor ongeveer dezelfde prijs.

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 13-06-2019  19:16 uAls ik de verpakking lees dan zit er maar 3% actieve stof in. met 500g korrelontstopper kun je 16 liter oplossing maken van 3% voor ongeveer dezelfde prijs.

Wat moet ik in vredesnaam met 16 liter ???  :nut: :nut: :nut: :nut:

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 13-06-2019  19:19 uwat moet ik in vredesnaam met 16 liter ???  :nut: :nut: :nut: :nut:
50g geeft 1.6 liter. heb je nog 450g over voor de volgende keer.

Hans E. Pans

Maar ehm... is dat spul van de brouwshop veiliger want minder geconcentreerd?

Jeroen76

Heb vrij lang en vaak gereinigd met de caustic soda van de Boerenbond. Flessen met korrels van ½ liter. Werkt perfect en hier de flessen in gereinigd daarna afspoelen en in een bad met water met citroenzuurkorrels weer de gladde laag verwijderd die ontstaat door de loog. Daarnaast neutraliseert de citroenzuur weer het loog. Ook dit natuurlijk weer goed naspoelen.

Vond het echter maar een nare klus met handschoenen en gevaar van spatten. Daarom over op PWB en dat werkt wat prettiger, wel fors duurder.

Gr. Jeroen

Jacques

Chemipro Caustic is toch wat anders dan caustic soda...
Slechts 25 tot 35 % van dit product bestaat hieruit.
Naast de natriumhydroxide zit er ook een chloorverbinding in. Deze draagt in belangrijke mate bij aan de desinfecterende werking van dit middel maar ook aan de reinigende werking.
Voor een goede werking is er ook een middel toegevoegd die er voor zorgt dat het middel verder indringt in krassen en dergelijke hierdoor werkt het ook beter dan een loogoplossing.
Voor de samenstellong van Chemipro Caustic zie de MSDS


Voor de topicstarter heb ik het advies een grotere verpakking te kopen. Mits droog bewaard blijft dit middel jarenlang houdbaar.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 13-06-2019  23:58 uChemipro Caustic is toch wat anders dan caustic soda...
Slechts 25 tot 35 % van dit product bestaat hieruit.
Naast de natriumhydroxide zit er ook een chloorverbinding in. Deze draagt in belangrijke mate bij aan de desinfecterende werking van dit middel maar ook aan de reinigende werking.
Ik gebruik ook wel gootsteenontstopper oplossing met wat dunne of dikke bleek erbij gemengd. Dat werkt inderdaad nog beter. In dikke bleek zit ook nog zeep denk ik.
 

molen

Ik ga binnenkort mijn flessen en mijn rvs gistvat reinigen met chemipro caustic. Waarmee moet ik naspoelen? Ik heb nog geen ervaring met dit product.

Serge VL

Citaat van: molen op 14-06-2019  08:45 uIk ga binnenkort mijn flessen en mijn rvs gistvat reinigen met chemipro caustic. Waarmee moet ik naspoelen? Ik heb nog geen ervaring met dit product.
JA!!!

De WindMoaker

Alle producten naspoelen met water, zodat er niets meer achterblijft. Zeker als je chloor gebruikt. Chloor geeft een vervelende smaak aan je bier en je hebt kans dat je gist er last van heeft.

molen

Als flessen of rvs gistvat gereinigd is met caustic soda, is dan naspoelen met koud water voldoende?

Vergelijkbare Topics (1)

5977

Reacties: 48
Gelezen: 37041


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.