Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koolzuurbeleving  (gelezen 336 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Koolzuurbeleving
« Gepost op: 12-06-2019 10:45 u »
Wie kan mij vertellen waar de echte koolzuurbeleving vandaan komt?
Gisteren een witbier geproefd, welke ik 2 a 3 weken geleden op fles heb gebracht met 8 g/L. In het glas een prachtige hoeveelheid koolzuur en de schuimkraag blijft.
Toch bij de slok in de mond niet echt die heftige prikkeling op de tong.

Bij andere bieren zie je minder bellen in het glas, maar heb je wel die koolzuurexplosie op de tong.

Mijn gevoel zegt dus dat het iets in het brouwproces is, ongetwijfeld in combinatie met bottelsuiker.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #1 Gepost op: 12-06-2019 11:15 u »
Volgens mij was het:

Koolzuurgas (CO2), dat in het bier in overmaat aanwezig is, wil oplossen in de vloeistof in je mond (speeksel) en wordt dan koolzuur=diwaterstofcarbonaat (H2CO3), een zuur dus, dat de prikkeling op je tong veroorzaakt.

Als je tong/mond meer bedekt is met andere stoffen (eiwitten, vetten, gistcellen bijvoorbeeld), dan ontstaat het koolzuur moeilijker, en krijg je minder zure prikkeling. Voordat genoeg koolzuur in je mond ontstaat heb je het bier al doorgeslikt. Bieren die troebeler zijn doordat ze meer gist/eiwitten bevatten hebben daardoor een wat zachter prikkeling dan heel heldere bieren.

Maar verder maakt vooral de staat van je mond zelf veel uit. Net iets vets gegeten? Minder prikkeling. Net je tanden en je tong gepoetst (bah)? Bruisss!

En uiteraard maakt de hoeveelheid koolzuurgas in het bier een verschil...

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 260
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #2 Gepost op: 12-06-2019 12:15 u »
Denk dat het ook met de smaak van het bier te maken heeft.
De meeste witbieren hebben een 'zachte' smaak en weinig hopbitterheid. Als je een bitterder bier hebt, dan zal die 'koolzuurbeleving' ook meer ervaren worden.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.009
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2019 16:49 u »
Schuim in je glas zegt lang niet alles over opgeloste CO2 in je bier.
Sterker nog, CO2 dat schuim heeft gemaakt in je glas zit per definitie niet meer in je bier.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #4 Gepost op: 12-06-2019 17:39 u »
De lagertemperatuur heeft zeker ook een invloed op de koolzuurbeleving. Als je lagert op heel lage temperatuur, dan is  je bier al deels gesatureerd. Als je dan 8 g suiker per liter toevoegt heb je een koolzuurbom, ook in je mond.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.914
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2019 17:40 u »
Als je lagert op heel lage temperatuur, dan is  je bier al deels gestudeerd.

 :nut: :weetniet:

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #6 Gepost op: 12-06-2019 17:43 u »
:nut: :weetniet:

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Ja die spellingcorrectie, gelukkig hebben we Oscar. 🙈

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: Koolzuurbeleving
« Reactie #7 Gepost op: 12-06-2019 20:33 u »
Onder andere de zuurgraad en viscositeit hebben invloed op de belgrootte. De belgrootte is zeer belangrijk voor het mondgevoel. Denk aan het verschil tussen Champagnemousse en colabubbels.

Tags: