Eerste brouwdag.. Succes of mislukking?

Gestart door Senza, 11-06-2019 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Senza

Hoi,

Gister heb ik voor het eerst in mijn leven bier gebrouwen, ik heb hiervoor een compleet tripel brouwpakket van Brew Monkey gekocht.

Voor het maischen en koken heb ik 2,  10 liter pannen van de IKEA gekocht, vond het redelijk lastig om op de juiste temperaturen te blijven tijdens het maischen maar ik denk dat dat toch gelukt is. Heb met een digitale thermometer zoveel mogelijk in het midden van mijn pan gemeten, moet je dit tijdens het roeren doen of terwijl het stil staat?
Voor het filteren heb ik gebruik gemaakt van een vergiet van de IKEA welke goed in de pannen paste.
Heb tot 2 maal toe geprobeerd te filteren, toen ik van de Maisch pan naar de Kookpan ging en toen ik van de kookpan naar de Vergistingsemmer ging.
Nu leek het bier nog enorm troebel en donker, dit heeft vast te maken met dat het vergiet. Gaat dit problemen geven voor mijn brouwsel en heeft er iemand tips over hoe ik dit beter kan doen?

Vandaag viel het op dat het waterslot niet bubbelt, hierom heb ik wat tape rondom het waterslot geplakt (ben bang dat hij lekt), wel hoor ik dat er vergisting bezig is in de emmer.

Ik moet bekennen dat ik het zeer leuk vond om te doen dus dit wordt vast geen eenmalig experiment!  ;D

Hier nog wat extra informatie:
Pan: https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/30326422/
Vergiet: https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/20027536/
Startpakket: https://brewmonkey.nl/product/startpakket-compleet-tripel/

Jedoka

Hoi Senza, zo ging menig hobbybrouwer jou al voor, het komt goed!
Je zult je eerste bier fantastisch vinden en er dan volledig induiken en iedere keer dat je weer brouwt zul je dingen verbeteren naarmate je meer leest en leert hier op het forum. Een hoop is al gevraagd hier dus antwoorden zul je zat vinden. Betreft het niet borrelen van je waterslot, die emmers zijn meestal niet echt luchtdicht. Na de hoofdgisting voorzichtig overhevelen naar een schone emmer ( of gistfles/mandfles ) en dan zorgen dat de boel goed dichtzit. Die glazen gistflessen zijn dan het beste.
Betreft het filteren en het troebel blijven, dat komt door je zeef, een hevelfilter werkt beter. Je bier word vanzelf helderder doordat het troebele neer zal slaan, het overhevelen na de hoofdgisting zal daar zeker nog meer bij helpen. Verder veel geduld hebben en veel lezen.

Succes en brouw ze!

Jelle

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.