Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: CO2 druk berekenen  (gelezen 774 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
CO2 druk berekenen
« Gepost op: 11-06-2019 16:29 u »
Goedemiddag iedereen,

Voor het bottelen gebruik ik 5 L partyvaatjes (werkt bij mij prima, geen lekkages etc) en 4 g/L suiker. Nu vraag ik me echter af hoe ik vervolgens de juist CO2 druk/tijd bepaal om het bier op de juiste verzadiging te krijgen?

Ik heb nu bijvoorbeeld een Belgisch witbier gebrouwen welke ik a bottelen met 4 g/L suiker en een weekje wegzet in de 23 graden. Wanneer ik deze vervolgens in mijn tap wil gebruiken (omgebouwde wunderbar) op ongeveer 5 a 6 graden waar kan ik dan:

1. vinden hoeveel koolzuur er in deze stijl thuishoort
2. Uitrekenen op welke druk en tijd ik het bier onder koolzuurdruk moet zetten om het al aanwezige kollzuurgehalte aan te vullen tot het gewenste gehalte?

Groet,

Matthijs


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2019 20:16 u »


 :brouwen:

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2019 20:59 u »


 :brouwen:

Waar haal je de koolzuurgas waardes vandaan per biertype? En hoe reken ik g/l om naar L/L?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2019 21:09 u »
Waar haal je de koolzuurgas waardes vandaan per biertype?

Lekker belangrijk... maar als je het wilt weten...



En hoe reken ik g/l om naar L/L?



BrouwVisie geeft je de antwoorden..... ;) :brouwen:


Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #5 Gepost op: 12-06-2019 06:41 u »
Oscar wat een briljant programma heb je gebouwd! :-D Ben telkens weer verrast wat ik er allemaal mee kan!  :groots: Thanks voor je info.

Offline tieskewieske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: nl
  • Setting the first steps into a world of brewing
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #6 Gepost op: 15-06-2019 22:13 u »


 :brouwen:

Dus wanneer ik de volgende waardes invul (van mijn weizen):

Dan heb ik nog 0.5gew% - 0,19gew% = 0,31gew% extra koolzuur nodig.

Deze vul ik dan hier in:

Uitkomst 1,71 dus 1,7 liter/liter???

en dus 0,42 bar in mijn tapje?


Hoe lang heb ik dan nodig voordat het bier verzadigd is?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: CO2 druk berekenen
« Reactie #7 Gepost op: 15-06-2019 23:34 u »
Ik heb wel eens een bier op de tap gezet met maar de helft van de benodigde koolzuurdruk. Na aansluiten van de juiste druk duurde het wel bijna een week voordat het vat goed op druk was. Dat merk ik omdat ik de druk erop zet en dan de afsluiter van de koolzuurcylinder dicht zet. De hogedrukwijzer loopt dan terug naar 0 binnen een paar uur omdat er koolzuur oplost. Pas na een paar dagen gebeurt dat vrijwel niet meer en weet je dus dat de ingestelde druk in evenwicht is.

Tags: