Aquacell ontharder

Gestart door Remcosmienk, 09-06-2019 22:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Citaat van: Ansius op 10-06-2019  18:43 uHet praktische ontgaat me even.

Citaat van: hansHalberstadt op 10-06-2019  18:49 uSoms heeft het gewoon geen nut, ook al kan het prima. en zeker in een commerciële brouwerij is elke stap zonder nut geld weggooien toch?

Jongens, als je een brouwerij neerzet moet je over dingen nadenken... ;) En een waterontharder is in veel brouwerijen een noodzaak ivm een stoommachine... En als ie er toch staat.... ;)   Het is niet alleen het brouwen, ook de kalkaanslag in je brouwerij ivm schoonmaken... Soms moet je net even iets verder denken...;-)

Maar voor de hobby is het compleet overbodig, maar als je er toch een thuis hebt (goed voor je apparatuur als waterkoker en wasmachine ;-) ) dan moet je er ook niet moeilijk over doen om er mee te brouwen... :brouwen:

 :degroeten:

hansHalberstadt

Ik heb thuis zo'n waterontharder op basis van een mengbed van loog en zoutzuurhars. Vroeger wel mee gebrouwen, maar niet het idee dat ik daar betere bieren mee kreeg, wel heel veel meer werk. En al snel bijsmaakjes, want dat ding staat maanden niets te doen als je maar af en toe brouwt en dan moest je hem eerst goed doorspoelen anders rook het naar vis. Ook wel eens geregenereerd. Eerst de harsen scheiden met zoutoplossing (de ene hars gaat dan drijven en de andere gaat naar de bodem. Dan regenereren met zuur en loog dan weer spoelen en mengen) veel werk. 

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 10-06-2019  22:30 uIk heb thuis zo'n waterontharder op basis van een mengbed van loog en zoutzuurhars. Vroeger wel mee gebrouwen, maar niet het idee dat ik daar betere bieren mee kreeg, wel heel veel meer werk. En al snel bijsmaakjes, want dat ding staat maanden niets te doen als je maar af en toe brouwt en dan moest je hem eerst goed doorspoelen anders rook het naar vis. Ook wel eens geregenereerd. Eerst de harsen scheiden met zoutoplossing (de ene hars gaat dan drijven en de andere gaat naar de bodem. Dan regenereren met zuur en loog dan weer spoelen en mengen) veel werk.

 ;D ;D ;D   Tegenwoordig doen die ontharders dat helemaal zelf, alleen af en toe wat zout toevoegen  :brouwen:

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 10-06-2019  22:30 ude harsen

Die harsen kun je in een soort theezakje doen, of beter in een filterhouder en de avond voor het brouwen circuleer je er water overheen. De hoeveelheid hars voor een brouwsel is goed af te stemmen. Dan heb je dus geen gezeur met verouderen, schoonspoelen etc. Je kunt dan ook nog de verschillende harsen zelf samenstellen, bv. als je voornamelijk je SO4 kwijt wilt. (bij de Oosterburen)

Bij die ionenwisselaars proef je het zout m.i. net te vaak terug, helemaal als er dan ook nog met brouwzouten gesmeten wordt omdat nu eenmaal moet in die NEIPA's, je krijgt dan een soort brak water IPA,

Ingo

pincopallino

Ik had een ionenwisselaar. Geen enkel voordeel. Weg gedaan.

Oscar

Citaat van: seed7 op 11-06-2019  07:58 uhelemaal als er dan ook nog met brouwzouten gesmeten wordt omdat nu eenmaal moet in die NEIPA's

 :weetniet: :weetniet: :weetniet: Niets moet !!!

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 10-06-2019  23:23 u;D ;D ;D   Tegenwoordig doen die ontharders dat helemaal zelf, alleen af en toe wat zout toevoegen  :brouwen:
Maar dat is dus een ander soort die wel ionen uitwisselt met zout. Met mengbed wissel je uit tegen water. Dat was nu net het punt waar het om ging.

BrouwMark

Citaat van: Oscar op 10-06-2019  23:23 u;D ;D ;D   Tegenwoordig doen die ontharders dat helemaal zelf, alleen af en toe wat zout toevoegen  :brouwen:

Dat zout (de natriumionen dan) eindigt wel allemaal in je bier. Heb je niet veel calciumionen in je water, dan krijg je er weinig natriumionen voor terug. Heb je veel calciumionen in je water, dan ga je het zout proeven.

Koen S

Citaat van: BrouwMark op 11-06-2019  15:33 uDat zout (de natriumionen dan) eindigt wel allemaal in je bier. Heb je niet veel calciumionen in je water, dan krijg je er weinig natriumionen voor terug. Heb je veel calciumionen in je water, dan ga je het zout proeven.
Hier in Diest 93,4 ppm Natrium. Je proeft dat zout niet in je drinkwater of in je bier. Het natrium zorgt voor wat meer body, geen probleem voor de meeste donkere bieren of wat moutige, blonde.
Voor een pils of cleane sterke blonde is het minder geschikt. Dan is het mengen met demiwater of zelfs puur demiwater + brouwzouten.

hansHalberstadt

Citaat van: Koen S op 11-06-2019  16:11 uHier in Diest 93,4 ppm Natrium. Je proeft dat zout niet in je drinkwater of in je bier. Het Natrium zorgt voor wat meer body, geen probleem voor de meeste donkere bieren of wat moutige, blonde.
Voor een pils of cleane sterke blonde is het minder geschikt. Dan is het mengen met demiwater of zelfs puur demiwater + brouwzouten.
Als je dat water zou gaan ontharden dan worden de andere zouten ook verwisseld voor natriumchloride.

Koen S

Citaat van: hansHalberstadt op 11-06-2019  18:25 uAls je dat water zou gaan ontharden dan worden de andere zouten ook verwisseld voor natriumchloride.
Dat is onthard door de watermaatschappij en daardoor vrij zacht maar met veel natrium. De hardheid bedraagt 5.3 - 14.9 °F. Verder ontharden zou absurd zijn. Goed voor mijn elektrische apparaten, maar niet voor de meeste bieren.

Jacques

Citaat van: Koen S op 11-06-2019  16:11 u...
Het natrium zorgt voor wat meer body, geen probleem voor de meeste donkere bieren of wat moutige, blonde.
...

Natrium zorgt niet voor meer body maar de chloride die er vaak in hoge concentratie aanwezig is bij een hoger natriumgehalte. Voeg maar eens als test oplossingen van NaCl, KCl en CaCl2 toe aan je bier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.