Ja logisch, dat weet ik... Maar er wordt niet gesproken over omgekeerde osmose...

Daar ging ik vanuit omdat je het had over onthard water.
Verklaar... Dit water bevat alleen geen Ca2+ en Mg2+ verder zit alles er in... 
Waarom zou je willen brouwen met water zonder calcium en magnesium?
In een mooi overzichtsartikel verschenen in Journal of Institute of Brewing uit 2012 worden ionenwisselaars genoemd als waterbehandeling, maar niet voor het brouwwater...
Als het gaat om brouwwater wordt het volgende geschreven:
"High calcium levels are preferred, as calcium helps to lower the mash pH; supports enzymatic activity during mashing as it functions as a co‐factor, especially for the α‐amylases; promotes protein precipitation during wort boiling; and, last but not least, helps to remove oxalates already present during fermentation, which otherwise would be the main cause for secondary gushing in beer.
Magnesium acts in a similar manner to calcium, but owing to much better solubility of the corresponding salts, magnesium is not as efficient as calcium. The mash pH decrease is caused by the reaction and subsequent precipitation of the phosphates from the malt, which coincides with the release of H+. "
Voor het volledige artikel zie
125th Anniversary Review: Water sources and treatment in brewing