Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Aquacell ontharder  (gelezen 1861 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Remcosmienk

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Aquacell ontharder
« Gepost op: 09-06-2019 22:36 u »
Ik wil gaan brouwen en heb aquacell waterontharder thuis. Kan ik probleemloos dit water gebruiken? Wat zijn jullie ervaringen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2019 23:02 u »


Dat is een ionenwisselaar.
Calciumionen worden gewisseld voor natriumionen...

Beter is dit water niet te gebruiken voor het brouwen van bier. Te veel natrium kan leiden tot een zoute en harde smaak.

Wat je kunt doen is het water behandelen met een omgekeerde osmose apparaat en daarna bouwzouten toevoegen. Of bij de buren een paar jerrycans water halen. Het water zoals dat uit de kraan komt in Nederland en Belgi is prima voor het brouwen van bier.
Afhankelijk van het bier dat je brouwt kan het zijn dat je wat zuur moet toevoegen.

Zie ook mijn blogserie over water.
http://www.brouwstore.nl/blog/pH/
http://www.brouwstore.nl/blog/vervolg-pH/
http://www.brouwstore.nl/blog/wat-zit-er-in-je-brouwwater/

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #2 Gepost op: 10-06-2019 01:09 u »
Je kan de aanvoer naar de aquacell ook in bypass zetten. Dan even de kraan laten lopen en dan je brouwwater tappen. Hierna weer op de juiste stand terugzetten.

William

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.183
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #3 Gepost op: 10-06-2019 06:34 u »
Gewoon water nemen vr de ontharder als daar een kraantje of aftappunt voor voorzien is.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #4 Gepost op: 10-06-2019 11:37 u »


Dat is een ionenwisselaar.
Calciumionen worden gewisseld voor natriumionen...

Beter is dit water niet te gebruiken voor het brouwen van bier. Te veel natrium kan leiden tot een zoute en harde smaak.

Volgens mij valt dat wel mee, bij dit soort wisselaars blijft het Natriumgehalte nog altijd ruim binnen de aanvaardbare grenzen van drinkwaterbesluit. Vaak wordt het water ook nog niet eens volledig onthardt, maar bijgemengd met onbehandeld drinkwater (tot 4 a 8   dH) om zo vlekvorming te voorkomen.

Mijn advies: gewoon proberen met een kleine batch.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #5 Gepost op: 10-06-2019 12:05 u »
Volgens mij valt dat wel mee, bij dit soort wisselaars blijft het Natriumgehalte nog altijd ruim binnen de aanvaardbare grenzen van drinkwaterbesluit. Vaak wordt het water ook nog niet eens volledig onthardt, maar bijgemengd met onbehandeld drinkwater (tot 4 a 8   dH) om zo vlekvorming te voorkomen.

Mijn advies: gewoon proberen met een kleine batch.

Je kunt het proberen, maar veel bierstijlen zijn gebaad bij een hoger calciumgehalte. Het is vooral bij pils dat je zacht water nodig hebt.

Onbehandeld leidingwater is in Nederland en Belgi prima voor het brouwen. Als de ionenwisselaar omzeilt kan worden verdient dat de voorkeur.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #6 Gepost op: 10-06-2019 12:06 u »
Kan ik probleemloos dit water gebruiken? Wat zijn jullie ervaringen?

Kun je probleemloos mee brouwen...ik heb reeds 80 HL in tanks staan met onthard water.... :) en de bieren smaken prima... :brouwen: :proost:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #7 Gepost op: 10-06-2019 12:08 u »
Vaak wordt het water ook nog niet eens volledig onthardt, maar bijgemengd met onbehandeld drinkwater (tot 4 a 8   dH) om zo vlekvorming te voorkomen.

Water wordt onthard tot 0DH  :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #8 Gepost op: 10-06-2019 12:09 u »
Gewoon water nemen vr de ontharder als daar een kraantje of aftappunt voor voorzien is.

Nergens voor nodig.... :brouwen: ^-^ :biersmile:

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #9 Gepost op: 10-06-2019 12:14 u »
Water wordt onthard tot 0DH  :)

Klopt, maar kun je heel (laten) bypassen/mixen met onbehandeld kraanwater, aangezien 0dH kraanwater niet goed is voor het leidingwerk en voor directe consumptie. Vaak wordt het deels bijgemengt tot 4 a 8dH.

Maar nogmaals: wat ik en Oscar al schreven, gewoon lekker brouwen en evalueren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #10 Gepost op: 10-06-2019 12:19 u »
Kun je probleemloos mee brouwen...ik heb reeds 80 HL in tanks staan met onthard water.... :) en de bieren smaken prima... :brouwen: :proost:

Dit is een ionenwisselaar. Dat is wat anders dan een omgekeerd osmose apparaat.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #11 Gepost op: 10-06-2019 12:28 u »
aangezien 0dH kraanwater niet goed is voor het leidingwerk en voor directe consumptie.

Kraanwater met 0 dH kun je prima drinken (erg zacht van smaak)  :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #12 Gepost op: 10-06-2019 12:29 u »
Dit is een ionenwisselaar. Dat is wat anders dan een omgekeerd osmose apparaat.

Ja logisch, dat weet ik... Maar er wordt niet gesproken over omgekeerde osmose... :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #13 Gepost op: 10-06-2019 12:30 u »
Aangezien 0dH kraanwater niet goed is voor het leidingwerk

Verklaar... Dit water bevat alleen geen Ca2+ en Mg2+  verder zit alles er in... :)

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #14 Gepost op: 10-06-2019 12:43 u »
Verklaar... Dit water bevat alleen geen Ca2+ en Mg2+  verder zit alles er in... :)

Er zijn meerdere bronnen, maar dit gaf google mij na 1 sec.

https://www.aquacell-waterontharder.nl/zacht-water/kan-ik-onthard-water-in-mijn-cv-installatie-doen

En ja, er zijn wat tegenstrijdige opvattingen hier over, maar laat de TS vooral lekker brouwen :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #15 Gepost op: 10-06-2019 13:19 u »
Ja logisch, dat weet ik... Maar er wordt niet gesproken over omgekeerde osmose... :weetniet: :weetniet: :weetniet:

Daar ging ik vanuit omdat je het had over onthard water.


Verklaar... Dit water bevat alleen geen Ca2+ en Mg2+  verder zit alles er in... :)
Waarom zou je willen brouwen met water zonder calcium en magnesium?

In een mooi overzichtsartikel verschenen in Journal of Institute of Brewing uit 2012 worden ionenwisselaars genoemd als waterbehandeling, maar niet voor het brouwwater...

Als het gaat om brouwwater wordt het volgende geschreven:
"High calcium levels are preferred, as calcium helps to lower the mash pH; supports enzymatic activity during mashing as it functions as a co‐factor, especially for the α‐amylases; promotes protein precipitation during wort boiling; and, last but not least, helps to remove oxalates already present during fermentation, which otherwise would be the main cause for secondary gushing in beer.

Magnesium acts in a similar manner to calcium, but owing to much better solubility of the corresponding salts, magnesium is not as efficient as calcium. The mash pH decrease is caused by the reaction and subsequent precipitation of the phosphates from the malt, which coincides with the release of H+. "

Voor het volledige artikel zie 125th Anniversary Review: Water sources and treatment in brewing


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #16 Gepost op: 10-06-2019 15:33 u »
Waarom zou je willen brouwen met water zonder calcium en magnesium?

Omdat het kan, en praktisch is, en in mouten zitten ook zouten als calcium en magnesium. Dus je brouwt niet zonder... ;)  En de bieren worden er zeker niet minder door.... Maar je komt vast nog wel eens in Enschede zodra mijn brouwerij draait... Kun je het proeven  :)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.510
  • Land: be
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #17 Gepost op: 10-06-2019 17:53 u »
Omdat het kan, en praktisch is, en in mouten zitten ook zouten als Calcium en magnesium. Dus je brouwt niet zonder... ;)  En de bieren worden er zeker niet minder door.... Maar je komt vast nog wel eens in Enschede zodra mijn brouwerij draait... Kun je het proeven  :)
Hoeveel ongebonden zouten komen er gemiddeld uit de mout in een wort van bijvoorbeeld 1050 SG (12P) Oscar?
Heb je dan bijvoorbeeld voldoende Ca om een goede uitklaring van je bier te hebben zit de CL/SO4 verhouding dan goed?

Bierbrouwen uit water zonder mineralen best mogelijk, maar kwalitatief bier brouwen zonder tegen problemen aan te lopen als beginnende hobbybrouwer dat is toch net weer iets anders.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #18 Gepost op: 10-06-2019 18:43 u »
Omdat het kan, en praktisch is, en in mouten zitten ook zouten als calcium en magnesium. Dus je brouwt niet zonder... ;)  En de bieren worden er zeker niet minder door.... Maar je komt vast nog wel eens in Enschede zodra mijn brouwerij draait... Kun je het proeven  :)

Het praktische ontgaat me even.

Je zal er wel over nagedacht hebben maar een (groot) voordeel zie ik even niet.

Of heb je in Enschede slecht brouwwater?

Omdat het kan is voor mij geen argument, praktisch nut is wat anders.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #19 Gepost op: 10-06-2019 18:49 u »
Omdat het kan, en praktisch is, en in mouten zitten ook zouten als Calcium en magnesium. Dus je brouwt niet zonder
Maar doe jij alles omdat het kan? Soms heeft het gewoon geen nut, ook al kan het prima. en zeker in een commercile brouwerij is elke stap zonder nut geld weggooien toch?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2019 20:33 u »
Bierbrouwen uit water zonder mineralen best mogelijk, maar kwalitatief bier brouwen zonder tegen problemen aan te lopen als beginnende hobbybrouwer dat is toch net weer iets anders.

Mee eens. Het brouwen met water uit een ionenwisselaar die calciumionen vervangt in natriumionen heeft geen voordelen. Gewoon leidingwater is bijna altijd beter voor het brouwen van bier.



Het praktische ontgaat me even.

Je zal er wel over nagedacht hebben maar een (groot) voordeel zie ik even niet.

Of heb je in Enschede slecht brouwwater?

Omdat het kan is voor mij geen argument, praktisch nut is wat anders.

Het gebruik van ionenwisselaar in een brouwerij kan zeker voordeel hebben.
Er wordt veel meer water gebruikt dan alleen voor het brouwen.
Schoonmaken met zacht water gaat veel beter. En de stoomgenerator voor de verwarming van je brouwketels heeft veel minder last van kalkafzetting.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2019 20:36 u »
Mee eens. Het brouwen met water uit een ionenwisselaar die calciumionen vervangt in natriumionen heeft geen voordelen. Gewoon leidingwater is bijna altijd beter voor het brouwen van bier.



Het gebruik van ionenwisselaar in een brouwerij kan zeker voordeel hebben.
Er wordt veel meer water gebruikt dan alleen voor het brouwen.
Schoonmaken met zacht water gaat veel beter. En de stoomgenerator voor de verwarming van je brouwketels heeft veel minder last van kalkafzetting.
Maar dan hebben ze wel een ander soort ionenwisselaar, waarschijnlijk op basis van 2 harsen waarvan je de een met zoutzuur regenereert en de andere met natronloog. Die wisselt ionen niet uit tegen keukenzout, maar tegen zuiver water.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #22 Gepost op: 10-06-2019 20:52 u »
Maar dan hebben ze wel een ander soort ionenwisselaar, waarschijnlijk op basis van 2 harsen waarvan je de een met zoutzuur regenereert en de andere met natronloog. Die wisselt ionen niet uit tegen keukenzout, maar tegen zuiver water.

Als je ionenwisselaar hebt waarbij na elkaar gewerkt wordt met twee harsen krijg je inderdaad water dat bijna geheel gedemineraliseerd is. In brouwerijen kom je dergelijke ionenwisselaars regelmatig tegen.

Echter de ionenwisselaar van Remcosmienk heeft volgens het filmpje van de leverancier maar n hars! Voor je wasmachine en boiler prima, maar voor het brouwen van bier kun je beter onbehandeld leidingwater gebruiken.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 696
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #23 Gepost op: 10-06-2019 20:57 u »
Ik heb wel eens vergeten de waterontharder op de by-pass te zetten toen ik bier ging brouwen en dat kan ik je echt niet aanraden.
Een recept wat doorgaans een goed resultaat oplevert kreeg een hele harde en bittere smaak, les geleerd wat mij betreft.

Ik heb er wel eens met jepke over gesproken hij heeft zijn waterkwaliteit na de waterontharder kunnen bepalen en corrigeert het met wat gips volgens mij.

Ik zet hem altijd gewoon over de bypass en spoel mijn Grainfather voor gebruik toch altijd af, tegen de tijd dat ik hem vul voor brouwen heb ik weer hard water.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.510
  • Land: be
Re: Aquacell ontharder
« Reactie #24 Gepost op: 10-06-2019 21:36 u »
Als je brouwwater hebt zonder Ca of waar bijna alle Ca uit gestript is met een ionenwisselaar heb je sowieso te weinig calcium. Er komen niet zoveel mineralen uit mout zoals sommige wel willen geloven.
Rekening houdend dat je start water eigenlijk al minimaal 40 a 50 mg/l Ca moet bevatten volgens de literatuur, en je daar dan nog eens 35 mg/l aan toevoegt uit de mout wat een werkelijke eindconcentratie voor het koken van ongeveer 85 mg/l is bij een volmout bier van 12P.
Je gaat dus wel om bijvoorbeeld alleen al om een goede flocculatie te hebben zeker Ca moeten bij doseren als je met een waterontharder werkt die alle Ca er uit haalt
Hier onder de minerale concentratie die je haalt in je wort als je een 12P volmout wort brouwt in deminwater.

Bron: Brewing Yeast and Fermentation.

Tags: