Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nare bijsmaaken na hergisting  (gelezen 601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Nare bijsmaaken na hergisting
« Gepost op: 09-06-2019 11:11 u »
Beste brouwers,

Inmiddels zit mijn tripel 5 weken in de fles. Split batch, 10 liter met imperial yeast double triple (Westmalle??) en 10 liter met bulldog belgian trapix. Na 2 weken in de fles, bijna geen koolzuur, was de versie van de imperial yeast lekkerder en meer clean. Nu na 5 weken is dit totaal anders. De imperial yeast versie is zwaar alcoholisch, zoetig met sterke gist bijsmaak. De Bulldog versie is juist fris, fruitig en gewoon erg lekker. Er is geen zichtbaar veel gist de fles ingegaan.

Mijn vraag, welke hergistingsprocessen kunnen dit verschil verklaren?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.183
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2019 11:30 u »
Soms zijn nare bijsmaken na het bottelen te wijten aan een lichte besmetting in de flessen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2019 13:09 u »
Temperatuurverschillen en hoeveelheid gist kunnen dergelijke verschillen veroorzaken.

Bij een hogere temperatuur krijg je meer hogere alcoholen die een wat aromatischer zijn. Hierdoor kun je de indruk krijgen dat het bier meer alcohol bevat. Naast de temperatuur is ook de giststam van invloed. De ene gist maakt meer hogere alcoholen aan dan de ander.

Een grotere hoeveelheid gist op het einde van de vergisting en ook meer gist bij de hergisting op de fles zorgen voor meer autolyse. Het gevolg is dat het bier meer zwavelachtige en gistachtige smaken heeft.

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #3 Gepost op: 09-06-2019 13:29 u »
Temperatuurverschillen en hoeveelheid gist kunnen dergelijke verschillen veroorzaken.

Bij een hogere temperatuur krijg je meer hogere alcoholen die een wat aromatischer zijn. Hierdoor kun je de indruk krijgen dat het bier meer alcohol bevat. Naast de temperatuur is ook de giststam van invloed. De ene gist maakt meer hogere alcoholen aan dan de ander.

Een grotere hoeveelheid gist op het einde van de vergisting en ook meer gist bij de hergisting op de fles zorgen voor meer autolyse. Het gevolg is dat het bier meer zwavelachtige en gistachtige smaken heeft.

In deze situatie kan ik dan dus concluderen dat de double triple gist daar gevoeliger voor is? Aangezien de andere batch juist erg lekker is en de overige omstandigheden hetzelfde. Of is dat te kort door de bocht.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #4 Gepost op: 09-06-2019 14:15 u »
Zet hem nog een paar maanden weg. Het kan best zijn dat de bijsmaken nog (deels) verdwijnen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #5 Gepost op: 09-06-2019 17:27 u »
In deze situatie kan ik dan dus concluderen dat de double triple gist daar gevoeliger voor is? Aangezien de andere batch juist erg lekker is en de overige omstandigheden hetzelfde. Of is dat te kort door de bocht.

Je schrijft dat de double triple gist de Westmalle gist is. Dat is een gist die redelijk veel hogere alcoholen aanmaakt en ook zwavelachtige smaken geeft. Met de tijd wil de zwavelachtige smaak vaak verminderen of zelfs verdwijnen. Geef het nog even de tijd. Het bier is nog heel jong.

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #6 Gepost op: 09-06-2019 17:50 u »
Zet hem nog een paar maanden weg. Het kan best zijn dat de bijsmaken nog (deels) verdwijnen.

Daar heb ik mijn hoop ook op gevestigd ;)

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #7 Gepost op: 09-06-2019 17:51 u »
Je schrijft dat de double triple gist de Westmalle gist is. Dat is een gist die redelijk veel hogere alcoholen aanmaakt en ook zwavelachtige smaken geeft. Met de tijd wil de zwavelachtige smaak vaak verminderen of zelfs verdwijnen. Geef het nog even de tijd. Het bier is nog heel jong.

Dat heb ik in een lijstje zien staan hier op het forum, of het ook zo is weet ik niet. Wel waanzinnig veel schuimvorming overigens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nare bijsmaaken na hergisting
« Reactie #8 Gepost op: 09-06-2019 21:00 u »
Dat heb ik in een lijstje zien staan hier op het forum, of het ook zo is weet ik niet. Wel waanzinnig veel schuimvorming overigens.



Veel schuimvorming tijdens en na de hoofdgisting is een bekend verschijnsel van de Westmalle gist, net als een rioollucht tijdens de vergisting. Na een paar dagen lageren ben je dat kwijt.

Tags: