Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schuimloos bier  (gelezen 2283 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de_mettes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Schuimloos bier
« Gepost op: 08-06-2019 15:15 u »
Nu het tweede brouwsel waarbij geen schuimvorming ontstaat na het hergisten op fles. Bier is zo plat als kraantjeswater. Voorheen nooit last van gehad en nu 2 X op rij. Doe het nochtans niet anders dan vroeger. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Schuimloos bier
« Reactie #1 Gepost op: 08-06-2019 15:18 u »
Ook in de smaak geen koolzuur?

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Schuimloos bier
« Reactie #2 Gepost op: 08-06-2019 15:33 u »
Msschien heb je onbewust toch iets anders gedaan dan vroeger, alles nog eens dubbelchecken, klopt het begin en eind SG? Maischschema, bottelsuiker, tijden en temp.vergisting, soort en hoeveelheid gist, hoeveelheid bier verkeerdelijk opgeschaald naar mr of minder... Het zal effe zoeken worden.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #3 Gepost op: 08-06-2019 17:10 u »
Nu het tweede brouwsel waarbij geen schuimvorming ontstaat na het hetgisten op fles. Bier is zo plat als kraantjeswater. Voorheen nooit last van gehad en nu 2 X op rij. Doe het nochtans niet anders dan vroeger. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn?

Kijk wat je veranderd hebt in je proces.
Vaak is het vrij simpel en heeft het met het brouwen en vergisten niets te maken.
Reinig je toevallig je flessen anders. Dus met een ander reinigingsmiddel bijvoorbeeld.Of dat de temperatuur van het water voor het reinigen hoger of lager is.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Schuimloos bier
« Reactie #4 Gepost op: 08-06-2019 17:38 u »
Eigenlijk kan geen hergisting op de fles maar door twee zaken komen:

1) geen eten voor de gist.
Je bent dan bijvoorbeeld je bottelsuiker vergeten, of hebt het niet goed gemengd. In het laatste geval kun je spuitende flessen verwachten naast de platte. Of, je hebt een niet-vergistbare suiker gebruikt.

2) geen gist voor het eten.
Dit kan dan weer meerdere redenen hebben:
A) de gist is dood of ernstig uitgeput doordat het een zwaar wort heeft moeten vergisten of doordat je met (te) weinig gist bent begonnen. De alcoholtolerantie van de gist kan ook bereikt zijn waardoor de gist sterft.
B) er is (heel) lang gelagerd en/of geklaard waardoor er te weinig vitale cellen over zijn om de bottelsuiker op te eten.
C) de gist is gestorven door te hoge verwarming of te hoge concentraties desinfectans.
D) de flessen staan te koud, waardoor de gist in een slaaptoestand blijft en de suiker niet omzet.
E) je hebt een gist gebruikt die enorm flocculeert (neerslaat), waardoor te weinig vitale cellen mee zijn gekomen in je flesjes.

Ik hoop dat je de oorzaak kan vinden.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimloos bier
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2019 19:29 u »
3 - slecht sluitende doppen



Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Schuimloos bier
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2019 20:15 u »
3 - slecht sluitende doppen

Ja inderdaad  :) al is er dan wel hergisting geweest.

Offline de_mettes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimloos bier
« Reactie #7 Gepost op: 08-06-2019 20:18 u »
Dank aan iedereen voor het meedenken. Nu ik jullie bedenkingen naga, is het enige dat ik gewijzigd heb een langere en koudere lagertijd. Ik heb namelijk na het uitgisten het bier bij 1C een 4-tal weken gelagerd in plaats van onmiddellijk te bottelen. Volgende keer maar niet meer doen en kijken of het terug in orde is.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #8 Gepost op: 08-06-2019 20:21 u »
Dank aan iedereen voor het meedenken. Nu ik jullie bedenkingen naga, is het enige dat ik gewijzigd heb een langere en koudere lagertijd. Ik heb namelijk na het uitgisten het bier bij 1C een 4-tal weken gelagerd in plaats van onmiddellijk te bottelen. Volgende keer maar niet meer doen en kijken of het terug in orde is.

Lageren doe ik nooit langer dan 2 weken bij 4 graden. Er is dan nog voldoende gist aanwezig voor hergisting op de fles.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimloos bier
« Reactie #9 Gepost op: 08-06-2019 21:11 u »
Lageren doe ik nooit langer dan 2 weken bij 4 graden. Er is dan nog voldoende gist aanwezig voor hergisting op de fles.

Puur op van te leren:
Waarvoor is het lageren bij lagere temperatuur bedoeld?
Ik bottel zodra ik geen vergisting meer waarneem, 2 g suiker per flesje, daar na minimaal 2 weken bij 20~23 graden, daarna koelen ~8 graden. Mijn schuimopbrengst mag ook zeker beter, wellicht dat mijn proces ook niet goed is.
Vandaar mijn vraag waarvoor ik eerst moet terug koelen na de hoofdvergisting van ca 1 week?

p.s. mijn flesjes gaan na het reinigen, spoelen altijd in de oven voor 45 minuten op 150 C daarna dek ik de openingen af met huishoudfolie, verder doe ik er niets mee, na opslag gewoon suiker erin en direct gebruiken zonder extra reiniging...

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #10 Gepost op: 08-06-2019 21:50 u »
Puur op van te leren:
Waarvoor is het lageren bij lagere temperatuur bedoeld?
Ik bottel zodra ik geen vergisting meer waarneem, 2 g suiker per flesje, daar na minimaal 2 weken bij 20~23 graden, daarna koelen ~8 graden. Mijn schuimopbrengst mag ook zeker beter, wellicht dat mijn proces ook niet goed is.
Vandaar mijn vraag waarvoor ik eerst moet terug koelen na de hoofdvergisting van ca 1 week?

p.s. mijn flesjes gaan na het reinigen, spoelen altijd in de oven voor 45 minuten op 150 C daarna dek ik de openingen af met huishoudfolie, verder doe ik er niets mee, na opslag gewoon suiker erin en direct gebruiken zonder extra reiniging...

In de onderstaande link wordt het mooi verwoord.
http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=191

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.975
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schuimloos bier
« Reactie #11 Gepost op: 08-06-2019 23:42 u »
Zo lang lageren bij lage temperatuur zorgt dat vrijwel alle gist neerslaat. Als je dat toch wilt kun je een klein startertje maken van bv 20 ml voor 20 liter bier met bv appelsap of wort. Daarmee bottelen. (20 ml appelsap op 20 liter bier proef je niet terug, maar is wel super simpel: 1 pakje appelsap en een paar korreltjes gist waarvoor je het restant van een zakje kunt gebruiken waar je de hoofdgisting mee hebt gedaan)
 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schuimloos bier
« Reactie #12 Gepost op: 09-06-2019 09:25 u »
Nu het tweede brouwsel waarbij geen schuimvorming ontstaat na het hergisten op fles. Bier is zo plat als kraantjeswater.

Je geeft totaal geen informatie waardoor er eigenlijk geen zinnig antwoordt gegeven kan worden... :-\

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.975
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schuimloos bier
« Reactie #13 Gepost op: 09-06-2019 11:33 u »
Je geeft totaal geen informatie waardoor er eigenlijk geen zinnig antwoordt gegeven kan worden.... :-\

het enige dat ik gewijzigd heb een langere en koudere lagertijd. Ik heb namelijk na het uitgisten het bier bij 1C een 4-tal weken gelagerd in plaats van onmiddellijk te bottelen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimloos bier
« Reactie #14 Gepost op: 09-06-2019 14:47 u »
het enige dat ik gewijzigd heb een langere en koudere lagertijd. Ik heb namelijk na het uitgisten het bier bij 1C een 4-tal weken gelagerd in plaats van onmiddellijk te bottelen.
En je hebt geen bottelgist gebruikt. Zo ja dan denk ik zeer sterk dat er geen hergisting heeft plaats gehad na het bottelen, omdat er geen levende gist aanwezig was tijdens het bottelen. Uw plat bier is waarschijnlijk super helder en beetje zoeter.

Uw bier is nog heel goed te redden hoor. Alles ontstoppen en in elke fles enkele korreltjes gist, terug een nieuwe kroonkurk er op, en een dikke week bij kamertemperatuur maar donker. 

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #15 Gepost op: 09-06-2019 16:47 u »
En je hebt geen bottelgist gebruikt. Zo ja dan denk ik zeer sterk dat er geen hergisting heeft plaats gehad na het bottelen, omdat er geen levende gist aanwezig was tijdens het bottelen. Uw plat bier is waarschijnlijk super helder en beetje zoeter.

Uw bier is nog heel goed te redden hoor. Alles ontstoppen en in elke fles enkele korreltjes gist, terug een nieuwe kroonkurk er op, en een dikke week bij kamertemperatuur maar donker.

Ontstoppen of ontdoppen? ;) ;)

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimloos bier
« Reactie #16 Gepost op: 09-06-2019 21:34 u »
Stoppen of kroonkurken of beugels er af is ontstoppen.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #17 Gepost op: 09-06-2019 22:06 u »
Stoppen of kroonkurken of beugels er af is ontstoppen.

Een bierfles ontdop je en een WC onstop je

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Schuimloos bier
« Reactie #18 Gepost op: 09-06-2019 22:17 u »
Een bierfles ontdop je en een WC onstop je
Ontstop bedoel je.
Een bierfles ontkurk je, eventueel op de wc. Een goede Geuze werkt ontstoppend als je verstopt zit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #19 Gepost op: 09-06-2019 22:49 u »
Ontstoppen of ontdoppen? ;) ;)

Met stoppen of doppen wordt hetzelfde bedoeld...

Een verschilletje Vlaams versus Nederlands.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 476
  • Land: nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #20 Gepost op: 09-06-2019 23:14 u »
Ontstop bedoel je.
Een bierfles ontkurk je, eventueel op de wc. Een goede Geuze werkt ontstoppend als je verstopt zit.

Sorry was inderdaad de T vergeten :proost: :proost:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.975
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schuimloos bier
« Reactie #21 Gepost op: 09-06-2019 23:17 u »
Als ik naar stoppen zoek dan vind ik afbeeldingen van beugelflessen. Dus doppen zijn blijkbaar kroonkurken en stoppen afdichtingen voor beugelflessen. Maar het ging uiteindelijk om de opmerking dat het bier nog te redden is door wat verse gist toe e voegen per flesje.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 585
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Schuimloos bier
« Reactie #22 Gepost op: 09-06-2019 23:19 u »
Nu ik jullie bedenkingen naga, is het enige dat ik gewijzigd heb een langere en koudere lagertijd. Ik heb namelijk na het uitgisten het bier bij 1C een 4-tal weken gelagerd in plaats van onmiddellijk te bottelen.

Het nut van lageren voor het bottelen is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het wel nut?  :weetniet:

Zodra het bier goed is uitgegist (geen activiteit in het waterslot, en sg meerdere dagen stabiel), bottel ik.
Dan een goede week op 22/23 graden voor de hergisting op fles, daarna een paar weken de kelder in. Het bier wordt in de fles vanzelf wel helder.

Door zolang koud te lageren wordt de gist inactief en slaat neer, waardoor de hergisting op fles moeilijk kan worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #23 Gepost op: 09-06-2019 23:50 u »
Het nut van lageren voor het bottelen is mij nog steeds niet duidelijk. Heeft het wel nut?  :weetniet:

Zodra het bier goed is uitgegist (geen activiteit in het waterslot, en sg meerdere dagen stabiel), bottel ik.
Dan een goede week op 22/23 graden voor de hergisting op fles, daarna een paar weken de kelder in. Het bier wordt in de fles vanzelf wel helder.

Door zolang koud te lageren wordt de gist inactief en slaat neer, waardoor de hergisting op fles moeilijk kan worden.

Aan het nut van lang en koud lageren twijfel ik al jaren...
Een korte warme lagering van een paar dagen om zeker te zijn dat het bier volledig is uitgegist en om te zorgen dat de meeste gist uitzakt is wel nuttig.

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Schuimloos bier
« Reactie #24 Gepost op: 10-06-2019 09:39 u »
Zouden er misschien smaakverschillen kunnen ontstaan tussen lageren in bulk of fles?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.189
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimloos bier
« Reactie #25 Gepost op: 10-06-2019 09:50 u »
Definieer bulk en fles.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.975
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Schuimloos bier
« Reactie #26 Gepost op: 10-06-2019 10:15 u »
Aan het nut van lang en koud lageren twijfel ik al jaren...
Een korte warme lagering van een paar dagen om zeker te zijn dat het bier volledig is uitgegist en om te zorgen dat de meeste gist uitzakt is wel nuttig.
Zie ook jouw eigen verhaal uit 2009:
https://www.roerstok.nl/nieuws.detail?item_id=1483730363&type=4&back=1&page=/artikelen
blijkbaar gaat het dus vooral om helder worden, maar als je het te vroeg doet kan de gist bepaalde stoffen niet goed afbreken en heb je smaakafwijking.


"Als de diacetyl onder de smaakdrempel is kun je koud gaan lageren. Voor degenen die het niet weten: diacetyl heeft een beetje een ranzige boterachtige smaak."

"Het koud lageren voer je uit om een zo helder mogelijk bier te krijgen. Door de lage temperatuur zakken de eiwitten en gistcellen uit. Een lagering van minstens 14 dagen bij 4 C voorkomt dat een lekker koel koelkastpilsje blind wordt.

"De lagering heb ik afgerond door het bier nog een dag op -1,5 C te houden. Het bier is zo koud mogelijk gebotteld. Het voordeel van de extra koeling is dat je weinig schuimvorming hebt. Veel hobbybrouwers die ondergistende bieren brouwen hebben daar last van."

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #27 Gepost op: 10-06-2019 11:57 u »
Zouden er misschien smaakverschillen kunnen ontstaan tussen lageren in bulk of fles?

Daar zullen verschillen in zitten al is het alleen al doordat als je bottelt er altijd wel oxidatie plaatsvindt. Daarnaast zijn er altijd temperatuurverschillen.

Als je een bier lang lagert voordat je het bottelt moet je verse gist toevoegen voor het bottelen. daarna moet je geduld hebben want er moet ook een hergisting plaatsvinden. De hergisting op de fles heeft ook smaakeffecten.

Lang en koud lageren is een methode die veel wordt toegepast bij bieren zonder hergisting. Na een filtering wordt het bier gebotteld. Er is dan minder smaakontwikkeling in de fles dan bij een hergisting.
Als je een hergisting op de fles uitvoert vindt er na de hergisting ook een rijping plaats. Voor een betere smaak is daarom een lange koude lagering voorafgaande aan het bottelen niet nodig als je een hergisting op fles uitvoert.

Zie ook het artikel uit Brauwelt Bottle Conditioning Undiscovered Territory  for New Creations

Offline de_mettes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimloos bier
« Reactie #28 Gepost op: 10-06-2019 19:06 u »
In detail de beschrijving van het brouwsel.
Brouwapparatuur: Arsegan 30 L.
Recept: 6.67 kg GreenSwaen Pilsner, 0,18 kg Special B, 24 L maischwater en 11 L spoelwater
105 g Styrian Goldings (3,4) 60' 35 g Tettnanger (3,5) 15' en 35 g Saaz (3,4) 5' voor einde kooktijd.
Maischen; 45' 63C, 20' 72C 54 78C
Koken: 90' SG voor koken: 1048, na koken: 1052
30' belucht in gistfles vooraleer giststarter toe te voegen (tweetraps stater van 1 pakje Wyeast 3787)
Gisttemperatuur: 20,5 C en 5 uur later volop activiteit.
Na 24 uur temperatuur verhoogd naar 21,5 C
Na nogmaals 48 uur 1,2 kg kristalsuiker 10' gekookt in 1 L water bijgevoegd en op 22C gezet.
4 dagen later dode gist afgetapt (ik vergist in een omgekeerde mandfles waar in de bodem een opening gemaakt is waarin een syfon zit die het CO2 gas laat ontsnappen) en gistfles op 23 C gezet. Op dat ogenblik SG gemeten: 1007.
12 uur later gistfles op 1C gezet en dan na 4 weken gebotteld.
Bottelen doe ik rechtstreeks uit de gistfles met toevoeging van 1/2 suikerklontje (3 g) en 0,2 g korrelgist SafAle F-2 per fles van 0,75 L.

Offline de_mettes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schuimloos bier
« Reactie #29 Gepost op: 10-06-2019 19:08 u »
Maischen moet zijn: 45' bij 63 C, 20' bij 72 C en 5' bij 78C.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Schuimloos bier
« Reactie #30 Gepost op: 10-06-2019 19:11 u »
Dus je bottelt al wel met bottelgist? 3 g/0,75 l suiker (4 g/l) is wel weinig...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.260
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimloos bier
« Reactie #31 Gepost op: 10-06-2019 20:44 u »
Zie ook jouw eigen verhaal uit 2009:
https://www.roerstok.nl/nieuws.detail?item_id=1483730363&type=4&back=1&page=/artikelen
blijkbaar gaat het dus vooral om helder worden, maar als je het te vroeg doet kan de gist bepaalde stoffen niet goed afbreken en heb je smaakafwijking.


"Als de diacetyl onder de smaakdrempel is kun je koud gaan lageren. Voor degenen die het niet weten: diacetyl heeft een beetje een ranzige boterachtige smaak."

"Het koud lageren voer je uit om een zo helder mogelijk bier te krijgen. Door de lage temperatuur zakken de eiwitten en gistcellen uit. Een lagering van minstens 14 dagen bij 4 C voorkomt dat een lekker koel koelkastpilsje blind wordt.

"De lagering heb ik afgerond door het bier nog een dag op -1,5 C te houden. Het bier is zo koud mogelijk gebotteld. Het voordeel van de extra koeling is dat je weinig schuimvorming hebt. Veel hobbybrouwers die ondergistende bieren brouwen hebben daar last van."

Even deze reactie gemist.

Ja, in het verleden heb ik koud gelagerd. Maar ik ben er al een tijd van afgestapt omdat ik merkte dat het bier toch wel helder wordt, zeker als er voldoende calciumionen in je brouwwater zit.

Een korte warme lagering om te zorgen dat het bier helemaal uitgist en de gist uitzakt wordt door mij tegenwoordig vaak toegepast. Om geen last te krijgen van autolysesmaakjes tap ik de gist af. De mogelijkheid heb ik omdat ik een CCT heb.

Met een vulpijpje kun je schuimvorming beperken. En zo nodig vul je de flessen nog wat bij door het vulpijpje schuin tegen de hals van de fles te houden.

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Schuimloos bier
« Reactie #32 Gepost op: 10-06-2019 22:32 u »
Definieer bulk en fles.
Bulk is grotere hoeveelheid en fles is een kleiner volume.

Offline Op de Fles

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
  • Proost !
Re: Schuimloos bier
« Reactie #33 Gepost op: 11-06-2019 13:24 u »

Koken: 90' SG voor koken: 1048, na koken: 1052

In anderhalf uur koken slechts 4 punten gestegen?

Tags: