Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kluts kwijt bij weizen brouwen  (gelezen 700 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost86

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kluts kwijt bij weizen brouwen
« Gepost op: 05-06-2019 14:57 u »
Goedendag medebrouwers. Ik ben bezig met een weizen brouwen en ben hier even de kluts mee kwijt hoe nu verder. Ik heb er 7 dagen hoofdgisting opzitten van 1055 naar 1010 vergist waterslot borrelt 3 bellen plm per minuut. En heb de temperatuur van 18 graden naar 15 graden teruggebracht. Het jongbier ruikt overdadig naar banaan de kleur is ook perfect. Maar nu? 3 dagen lageren op 15 graden en dan bottelen? Als richtlijn? Of iemand andere tips? Ik zie even door de bomen het bos niet meer:( Alvast dank.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #1 Gepost op: 05-06-2019 15:07 u »
Het belangrijkste is dat je weet dat het bier is uitvergist. Heb je na 1 week de temperatuur naar 15°C verlaagd? Ik zou dan wel durven bottelen, zeker als je al op 1010 zit. Om het helemaal zeker te weten kun je nog even wachten en de dichtheid na een aantal dagen controleren. Als dit gelijk is gebleven, kun je bottelen.

Offline Joost86

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #2 Gepost op: 05-06-2019 15:26 u »
Heb de temperatuur nu net vandaag met 3 graden laten dalen, na 7 dagen hoofdvergisting op 18 graden. Dan laat ik hem nu op 15 graden door draaien tot zaterdag? Zal overmorgen nog eens meten en dan bij gelijk blijvende sg wordt het bottelen.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #3 Gepost op: 05-06-2019 15:29 u »
Het belangrijkste is dat je weet dat het bier is uitvergist.
Precies. En zo lang het waterslot nog 3x per minuut borrelt is dat waarschijnlijk niet het geval (kan ook door het koelen komen), dus zou ik zeker nu nog niet bottelen.

Meten is weten. Ik zou wachten tot je waterslot stil is gevallen, dan meten en dan na 3 dagen weer meten. Is je SG hetzelfde, dan kun je bottelen. Zo niet, dan 3 dagen later weer proberen, net zo lang tot je geen verschil meer hebt

Waarom lager je trouwens bij 15 graden? Een weizen hoeft niet helder te worden, dus lageren is niet nodig. Als je snel wilt bottelen kun je beter de temperatuur omhoog gooien, dan gaat het laatste beetje vergisting sneller

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.392
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #4 Gepost op: 05-06-2019 15:55 u »
Waarom lager je trouwens bij 15 graden? Een weizen hoeft niet helder te worden, dus lageren is niet nodig.

Zelfs dan kun je wel een beetje gist neerslaan. Als je geen heldere weizen wilt, moet je gewoon je flesje een beetje kantelen.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #5 Gepost op: 05-06-2019 16:12 u »
Zelfs dan kun je wel een beetje gist neerslaan. Als je geen heldere weizen wilt, moet je gewoon je flesje een beetje kantelen.
Dat is waar, maar het was een aanloop naar de zin er achter, ik krijg uit z'n bericht het idee dat ie snel wil bottelen.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 970
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2019 16:20 u »
Ik zou het nog een week op 18 șC laten staan. Weizen hoort helder en defuus te zijn, niet troebel van de gist. Dus zeker niet schudden. Je SG zal zeker nog een paar punten dalen. Na 3 dagen geen verandering van je SG, dan bottelen met 7 gr suiker/liter. Hergisten voor een week op 20 șC.

BTW. Bottelen na 10 dagen gaat geheel op eigen risico. ;)

Offline Joost86

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #7 Gepost op: 05-06-2019 17:43 u »
Nou het is niet zo zeer dat ik snel wil bottelen. Het is mijn eerste weizen, en wil hem graag goed laten lukken. Beetje op internet gezocht naar meer info alleen dan word je in je hoofd compleet van de wijs gebracht. Maar ik heb hem inmiddels weer op 18 graden en laat hem nog even door gaan en wacht en meet af wat er nog precies veranderen gaat. Temperaturen is voor mij geen probleem die kan ik heel nauwkeurig regelen en als het moet zeer snel. Ik had ergens gelezen bij iemand die temperatuur van de weizen terug naar 15 graden bracht ivm botterscots smaak dan had ie minder last van dit fenomeen. Vandaar dat ik even hier jullie mening vroeg. Maar in ieder geval alvast bedankt voor de tips en adviezen:)

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #8 Gepost op: 05-06-2019 17:56 u »
Ik had ergens gelezen bij iemand die temperatuur van de weizen terug naar 15 graden bracht ivm botterscots smaak dan had ie minder last van dit fenomeen. Vandaar dat ik even hier jullie mening vroeg. Maar in ieder geval alvast bedankt voor de tips en adviezen:)

Die butterscotch smaak is diacetyl, een stof die tijdens de vergisting zowel wordt aangemaakt als afgebroken. Ik kan me vergissen, maar volgens mij is juist de meest efficiënte manier om van diacetyl af te komen de temperatuur richting eind van de vergisting verhogen en kan het te snel verlagen van de temperatuur ervoor zorgen dat het niet goed wordt afgebroken.

En verder geldt met de vergisting over het algemeen dat geduld loont. Gewoon nog even de tijd geven en het wordt vast een heerlijke weizen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.060
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen:$
« Reactie #9 Gepost op: 05-06-2019 21:27 u »
Ik had ergens gelezen bij iemand die temperatuur van de weizen terug naar 15 graden bracht ivm botterscots smaak dan had ie minder last van dit fenomeen. Vandaar dat ik even hier jullie mening vroeg. Maar in ieder geval alvast bedankt voor de tips en adviezen:)

Weet je zeker dat je het op 15 șC zetten bij een weizen was en niet bij een pils?
Bij een pils is het namelijk vrij gebruikelijk om de temperatuurt te verhogen om de afbraak van diacetyl te bevorderen. Een dergelijk bier wordt vergist bij temperaturen tussen de 9 en 12 șC.

Als je een bovengistend bier brouwt zoals een weizen kun je op het einde van de vergisting ook de temperatuur verhogen om de afbraak van diacetyl te bevorderen. Maar dan heb je het over temperaturen tussen de 23 en 25 șC. Overigens heeft een bovengistend bier minder snel last van diacetyl dan een pilsener. De noodzaak om de temperatuur om die reden te verhogen is daarom veel kleiner. 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.945
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 05-06-2019 22:44 u »
Goedendag medebrouwers. Ik ben bezig met een weizen brouwen en ben hier even de kluts mee kwijt

Gevonden !!!



 ;D ;D ;D :lol: :lol: :lol:

Offline Joost86

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 05-06-2019 23:34 u »
Ja dat weet ik zeker Jacques, vandaar dat ik me maar even naar dit forum heb laten draaien, dacht dan moet het vast gaan goed komen:) btw Oscar bedankt ik ben ook zo'n slodervos:p

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.060
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kluts kwijt bij weizen brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 06-06-2019 21:17 u »
Ja dat weet ik zeker Jacques, vandaar dat ik me maar even naar dit forum heb laten draaien, dacht dan moet het vast gaan goed komen:) btw Oscar bedankt ik ben ook zo'n slodervos:p

Dan lijkt het er op dat de bedenker van het recept het verhaal van de klok en de klepel niet helemaal begrepen heeft...

Tags: