Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat te doen bij een trage vergisting?  (gelezen 608 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Wat te doen bij een trage vergisting?
« Gepost op: 04-06-2019 13:11 u »
We hebben op vrijdag 31 mei een kleine 22 liter witbier gebrouwen met een start-SG van 1051.
De gebruikte gist  is Imperial Whiteout B44. Geen starter gemaakt omdat ze zeggen dat dat niet hoeft (2x zoveel cellen in de zak!). De datum was van eind april, dus een maand oud.


Nu zijn we dus 4 dagen verder en het SG is naar 1039 gedaald, terwijl ik gewend ben om in 4 dagen toch wel op 80-90% van de vergisting te zitten...


Wat kunnen we eraan doen? Wachten, gist er bij doen? Wie heeft goede raad?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #1 Gepost op: 04-06-2019 13:39 u »
Tenzij je nu voor het eerst met een refractometer gemeten hebt en daarvoor altijd met een hydrometer klinkt het vreemd.

Ik heb 23 l witbier klaar staan om te bottelen, SG 1.049 vergist in 10 dagen naar 1.10 in een week met 1 zak Wyeast. Is officieel niet genoeg maar gaat goed (tot nu toe in elk geval).

Overhevelen (ben ik geen fan van) zou kunnen helpen, er komt dan weer wat zuurstof bij je bier. Alleen als er nog genoeg gist in het bier zweeft.

Groet,
Hans

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 913
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #2 Gepost op: 04-06-2019 13:57 u »
Bij een overwacht trage gisting doe ik lucht (zuurstof) inbrengen, meestal is het dan op dag 5. Elke keer schiet de gisting daarna terug goed op gang.
Ik brouw al 30 jaar en heel af en toe gebeurt het toch en onverwacht, hoewel ik elke keer een starter maak.
Af en toe doe ik een telling op het aantal cellen in mijn starters en meestal heb ik er meer dan genoeg.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #3 Gepost op: 04-06-2019 15:18 u »
Ik ken deze gist zelf niet, maar Imperial zegt op hun site:

"Whiteout can be flocculent during fermentation, then become non-flocculent at the end. This may lead to slower than normal fermentation."

En elders op het forum schrijft Albertus:

"Met de Imperial Yeast B44 ("Whiteout") heb ik een witbier gebrouwen.
De vergisting (18-21 ļC) duurde vrij lang en was erg rustig"


Het kan dus zijn dat het gewoon wat langer duurt bij deze gist. Wat waarschijnlijk niet helpt is dat je wat te weinig gist geŽnt, aangezien je gist iets meer dan een maand oud is had je nog zo'n 75% van de 200 miljard cellen over (150 miljard) en je had er 207 miljard nodig.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #4 Gepost op: 04-06-2019 22:00 u »
Ja, ik dacht al dat het net aan was qua hoeveelheid gist. Maar het idee was om een wat weizen achtige banaan en kruidnagel te krijgen en daarom wat te underpitchen.


Ik moet misschien gewoon wat geduld hebben gezien de (minieme) gebruikerservaringen :-)




En zuurstof toevoegen voelt niet als een goed idee, ik heb er ook de spullen niet voor. Dus dat zou met zwenken moeten gaan en dat heeft bij mij nog nooit geholpen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.042
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2019 22:06 u »
Wat kunnen we eraan doen? Wachten, gist er bij doen? Wie heeft goede raad?

Wachten is zeker een optie.

Verder:
- zwenken met het vat;
- temperatuur verhogen;
- gistvoeding toevoegen;
- giststarter maken met het depot dat onder in het gistvat ligt.

Beluchten kan ook, maar dat kan ook zorgen voor de vorming van meer diacetyl. En als je te veel belucht kan het leiden tot oxidatie van je bier. Sommige hobbybrouwers zijn daar niet zo bang voor. Maar als je de smaak van oxidatie goed kent proef je het zeer regelmatig in zelfgebrouwen bieren...

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 603
  • Land: nl
Re: Wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2019 08:13 u »
Proberen om je gist weer in suspensie te krijgen.
Heb je de mogelijkheid om een shotje CO2 te geven van onder?

Offline De WindMoaker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Brouwerij D'n Denker
Re: Wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #7 Gepost op: 05-06-2019 11:10 u »
Ik heb laatst een moeilijke vergisting gehad. Gevalletje natriumsorbaat in een van de ingrediŽnten. Ik heb na een week extra gist van een andere stam (Brewferm allround) gedoneerd. Vervolgens na 14 dagen gewoon overgeheveld. Alles is toen nog goed gekomen.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #8 Gepost op: 05-06-2019 14:10 u »
Proberen om je gist weer in suspensie te krijgen.
Heb je de mogelijkheid om een shotje CO2 te geven van onder?


Nee, helaas. Ik moet dat toch 's gaan aanschaffen :-)


Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Wat te doen bij een trage vergisting?
« Reactie #9 Gepost op: 05-06-2019 14:12 u »
Ik heb laatst een moeilijke vergisting gehad. Gevalletje natriumsorbaat in een van de ingrediŽnten. Ik heb na een week extra gist van een andere stam (Brewferm allround) gedoneerd. Vervolgens na 14 dagen gewoon overgeheveld. Alles is toen nog goed gekomen.


Ik geloof niet dat het bij ons natriumsorbaar is  ???  maar wel een trage vergisting. Als het zo doorgaat lijkt ie er wel te komen:





(Het begin staat er niet op: toen was de Plaato nog niet gekoppeld)


Tags: