Berliner Weisse

Gestart door Erwin Warners, 02-06-2019 22:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erwin Warners

Tijdje terug heb ik geprobeerd een Berliner Weisse te brouwen echter is het een prima bier geworden lees een Weiss bier. Echter is hij vrijwel niet zuur geworden als een Berliner Weisse. Ik heb de volgende gist gebruikt White Labs WLP630 Berliner Weisse blend.
Verder een normaal brouw- en gistproces gedaan. Nu is mijn vraag waar gaat het mis?

seed7

Het WL mengsel heeft weinig bacterien, de 'verkeerde' gist (Weizen) en een hop intolerante Lactobacillus.

Berliner Weisse is m.i een van de lastigste bieren om echt goed voor elkaar te krijgen, het vergt een iets ander proces dan gebruikelijk en geduld.

Wat je nu hebt, hoe zit het recept in elkaar en hoe oud is het. Brett heeft minsten een half jaar tot een jaar op de fles nodig om de juiste esters te produceren. De kans is dan groot dat het een bier met duidelijke brett smaakjes, denk Orval, wordt omdat de basis gist phenolen aanmaakt.

Ingo

Dund

Ik verzuur mijn berliners altijd in de ketel na het maisschen. Gewoon een kilo mout in het wort hangen. De temperatuur een nacht op 45 graden en hij is zuur. Vervolgens een kwartiertje koken met hop en vergisten met een neutrale gist zoals US-05.

Dit is de snelste en makkelijkste manier vind ik.

dutch food geek

Voordat je kookt 'vergisten' met een lactobacillus. Daarna kort koken met een beetje hop. Dan vergisten met een zo neutraal mogelijke gist.

Jacques


Traploper

Ik heb zelf geen blend gebruikt, maar eerst vergist met een neutrale gist en bij de nagisting pas de lactobacillus toegevoegd. Dat ging prima.

seed7

Citaat van: Jacques op 03-06-2019  22:54 uIn dit recept https://braumagazin.de/article/rezept-berliner-weisse/ wordt een melkzuurstarter gebruikt.

Een starter van mout heb ik jaren gedaan. Die is redelijk onbetrouwbaar omdat je nooit weet wat je vangt. Er is meer dan een stinker uit gekomen.

L.brevis is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar en is ook de lactobacillus die in een Berliner gebruikt wordt. Die geef je samen met de gist. Beiden gaan een samenwerking aan waardoor de combinatie dieper uitgist dan de gist alleen. Eeen soortgelijk effect zie je in zuurdesem met de L.sanfranciscus. Een beetje Brett kan ook al meteen mee, of later in de lagering of in de fles als je weet wat je doet. In vroeger tijden werd met een compleet mengsel vergist en helemaal niet gelagerd. Het jongbier ging na een week al op de fles.

Er werd alleen gelagerd om de zomer door te komen, in het vooruit brouwen.

https://refreshingbeer.blogspot.com/2013/05/how-to-make-berliner-weissbier-dorfel.html (de originele tekst uit de jaren 50 heb ik, maar moet er naar zoeken)

Gevonden: http://herr-rausch.de/brewingbooks/groterjan.pdf

ingo

breda82

Pas 1 poging gedaan om een berliner weisse te brouwen, helaas geen groot succes.

Ben nog steeds op zoek naar een goede en goedkope bron lacto. Die van Wyeast is echt duur.

Het is echt niet zo makkelijk een ketel verzuring.

Robbert

Gewoon deze capsules gebruiken:

https://www.bodyenfitshop.nl/vitamines/probiotica/swanson-health/probiotics-lplantarum/

Een paar op 20 L is zat, verzuurt makkelijk, snel en als je het af en toe (potjes van meer dan een paar jaar oud zullen minder CFU hebben) doet ook nog goedkoop :)

Erwin Warners

Moeten we het toch nog maar eens weer proberen bedankt voor de info. :D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.