Brouw je ook zomerbiertjes?

Gestart door Jacques, 01-06-2019 14:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Dund

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk92
Naam receptMyrna II
Brouwdatum12-11-2018
BierstijlWitbier
Volume65,0 l
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Alcoholgehalte4,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
69,60 ludenhoutswater
7,00 gCaCl2
6,10 gCaSO4
0,20 mlMelkzuur
15,47 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l13 mg/l235 mg/l31 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,40 kgPilsmoutWeyermann3 EBC31,6 %
5,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC29,2 %
2,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC14,6 %
2,20 kgZuurmoutWeyermann5 EBC12,9 %
2,00 kgPassievrucht PureeGroentenboer0 EBC11,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.45 min.4,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gMagnumpellets9,5%60 min.9,5 IBU
54,0 gSaphirpellets1,0%15 min.1,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
88,00 gKorianderzaadspecerijkoken
80,00 gPink Himalaya Saltspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Voor de liefhebbers hier het recept.

Alle zuurmout erin bij begin maisch pH na 5 Min 4.55  niet meer aangepast.
4.4 pH na 45 min

Vergisting volgende ochtend al aan de gang pH 4.6

135 ml Melkzuur toegevoegd tijdens gisten na 12 uur pH 3.61

PH1016 veel schuim na 6 dagen 2 liter puree erbij

Opmerking: pH volgende keer 0,1 punt lager

Vlam

Onze favoriete commerciele biertjes vallen denk ik grotendeels in de categorie zomerbieren (saisons,IPA's, gose), maar voor het zelf brouwen zijn we tot nu toe meer voor de "klassieke" Belgische stijlen gegaan (blond, dubel, tripel). Ook goed te drinken in de zomer natuurlijk, maar niet direct zomerbiertjes  ::).

Het leek ons een goed moment om daar eens verandering in te brengen dus momenteel bezig met het brouwen van een grapefruit IPA (geinspireerd door Elvis Juice). Op het einde van de kook doen we er grapefruitschillen bij en dan na het vergisten ook nog sap, ben erg benieuwd!

Appiehappie

Op dit moment een pale lager (4,95%) in de lagering bij 5 graden en over twee weken ga ik een komkommer & meloen ipa brouwen. Laat de zomer maar beginnen. :brouwen: :biersmile:

Emanuel

Morgen een Vlaams blond brouwen en dan over een paar weken een weizen. Laat het mooie weer maar komen  ;D

De HaAn

Hier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier

joenedu

Citaat van: De HaAn op 15-06-2019  13:23 uHier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier
Dit zijn je etiketjes, ook mooi! Maar ben wel benieuwd naar het recept eigenlijk  :brouwen:

De HaAn


Rob.Erto

Heb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Oscar

Citaat van: Rob.Erto op 16-06-2019  05:09 uHeb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Met de huidige beschikbare brouw software is dat overbodig geworden... :brouwen: ^-^

Rob.Erto

Ik gebruik geen brouwsoftware. Ik kan natuurlijk een programma installeren specifiek voor dit recept maar als iemand een Word/Excel bestand heeft....

Oscar

Citaat van: Rob.Erto op 16-06-2019  15:03 uIk gebruik geen brouwsoftware.

Misschien toch eens over nadenken..... :brouwen: Het gebruik van Brouwsoftware heeft vele voordelen (zie nu het voordeel van makkelijk uitwisselen...)...
 :brouwen:


BenvdVeen

Een saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig

US-05 is a brewers best friend


Jacques

Citaat van: BenvdVeen op 17-06-2019  16:42 uEen saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig [img width=337

Klinkt lekker. Welke hop heb je gebruikt? En hoe zwaar is het bier?

Michiel8012

Ik ben ook benieuwd naar die Saison. Zou je ergens het recept kunnen plaatsen?

Martijn0172

Vier weken terug een Saison gebrouwen met Pilsmout, tarwemout en havermout gebrouwen. Gehopt en gedrooghopt met El Dorado en Simcoe hop. Alcoholpercentage van 6%. Staat nu op de hergisting in fust. Vandaag een Smash Kveik aan het brouwen met pale ale, halltertau mittelfruh en hornidal gist, uiteindelijk 5,5%

BenvdVeen

Ik heb het recept gemaakt in Beersmith. Omdat niet iedereen van deze bestanden gebruik kan maken ben ik het aan het omzetten in xml

US-05 is a brewers best friend


BenvdVeen

Het omzetten naar XML is niet gelukt, vandaar dat ik het op deze manier aanbiedt.
Ik hoop dat het te gebruiken is.

Saison
All Grain Saison
Batch Size 25,0
Original Gravity 1,050
Final Gravity 1,002
Est. % ABV 6,3
IBU'S 26,9
SRM 11

Mash
Type: Infusion
Steps 4
Mash Temp / Time
1 - 53,0 5 minuten;
2 - 63,0 20 minuten;
3 - 72,0 35 minuten;
4 - 78,0 5 minuten

Fermentable
Name: Swaen Pilsner
Amount: 5 kg (69,4%)
EBC: 3,7
Name: Swaen Vienna
Amount: 1 kg (13,9%)
EBC: 10
Name: GoldSwaen Amber
Amount: 500 g  (6,9%)
EBC: 70.1
Name: Havervlokken
Amount: 500 g (6,9%)
EBC: 2
Name: Honing
Amount: 200 g (2,8%)
EBC: 2

Hops
Name: Brewer's Gold
Amount: 30,0 g
Alpha: 7.0%
Boil: 60
Ibu: 24,4
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Alpha: 4.0%
Boil: 15
Ibu: 2,5
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Boil: 0
Ibu: 0

Misc
Name: Iers Mos
Amount: 20 g
Type: Fining
Time: 10 minuten
Name: Mandarijn (15.8 EBC)
Amount: 500 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen
Name: Citroen (7.9 EBC)
Amount: 200 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen

Yeast
Amount: 500 ml slurry
French Saison Ale Mangrove Jack M29


US-05 is a brewers best friend


meij

Ik brouw morgen mijn interpretatie van een grisette / session saison. Pale ale, tarwe en ongemouten rogge. Ik heb laatst een witbier van 4% met een vergelijkbare stort gebrouwen en die was erg geslaagd. De ene helft gaat op vers geplukte meikersen, de andere helft ga ik, afhankelijk van de smaak, dry hoppen of dry herben.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkJ3
Naam receptGrisette
Brouwdatum10-5-2019
BierstijlSaison
Volume24,0 l
Begin SG1,035 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater
9,04 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgDutch Pale AleSwaen7 EBC57,1 %
0,75 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC21,4 %
0,75 kgGebroken roggeSupermarkt3 EBC21,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Glucanaserust45,0 °C2 min.15 min.6,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.60 min.6,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.6,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%60 min.14,9 IBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%5 min.2,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gyeast nutrition beer blendgistvoedingkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11 gBelle Saisonbovengist


Jacques

Ben je niet bang voor een infectie door het onbewerkt toevoegen van meikersen?

Overigens kan een fris zuurtje geen kwaad bij een zomerbier.

meij

Ik denk dat een licht zuurtje inderdaad goed kan passen. Er zullen weinig restsuikers zijn en ik vries de kersen kort in. Historisch gezien is grisette een stijl die jong gedronken moet worden, zodat eventuele infecties nog niet merkbaar zijn

Koen S

Je kan de kersen kort wassen in een oplossing met sulfiet en citroenzuur, daarna invriezen, dan heb je minder kansen op infectie.

MartijnNOP

Afgelopen zaterdag een marathon brouwdag gehouden. Twee bieren gebrouwen, twee bieren gebotteld.

Een Orval benadering (kloon vind ik zo pretentieus), rook veelbelovend. De brett nagisting op vat gedaan. Heeft zo'n 5 maand gestaan. Dank aan Orangeloo

Een lichte Weizen met framboos en brett gebrouwen. Erg benieuwd naar de combi.

Een citra hop IPA met citroenschil. Weer eens een keer een IPA met 1 hopsoort en deze keer geen dryhop op de citroen wat ruimte te geven. De citroenschil geraspt en staat bijna een week op alcohol. Deze gaat in de nagisting.

Heb ook dit weekend nog een bock gebotteld die eigenlijk net geen bock mag heten, 5,9%. Een session bock  ;D
Maar om dat nou een zomers biertje te noemen.

emiel1

Ik heb afgelopen zondag onbedoeld een zomerbier gebrouwen. Eigenlijk was mijn plan een sterke blonde te brouwen, maar ik heb voor het eerst geprobeerd klam te schroten. Dat ging niet helemaal goed en klam werd meer nat en nat mout schroot blijkbaar niet zo best. Daardoor een dramatisch laag rendement gehaald (52%), dus maar even wat geïmproviseerd met korianderzaad en sinaasappelschil (voor een soort witbier zonder tarwe ??? ) en de suikerstort achterwege gelaten. Gist van S33 gewijzigd naar US05 en nu maar wachten. Ik verwacht een biertje van rond de 4,5%. Ah ja, vast ook lekker :)

Biertje1985

Citaat van: Redbadd op 07-06-2019  12:24 uIk heb me vorige week aan een rauwe mango ananas ipa gewaagd. Beetje minder zwaar dan onderstaand recept.


Hoe is ie geworden?

Pappa-M

Mijn zomerbier maak ik met korenbloesem en oranjebloesem. Het recept is een simpel blond. Zonder suiker, om het licht in alcohol te houden. Het is populair onder vrienden en collega's. 20 liter is op in no time.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.