Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouw je ook zomerbiertjes?  (gelezen 5291 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #50 Gepost op: 08-06-2019 12:39 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk92
Naam receptMyrna II
Brouwdatum12-11-2018
BierstijlWitbier
Volume65,0 l
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Alcoholgehalte4,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
69,60 ludenhoutswater
7,00 gCaCl2
6,10 gCaSO4
0,20 mlMelkzuur
15,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l13 mg/l235 mg/l31 mg/l50 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,40 kgPilsmoutWeyermann3 EBC31,6 %
5,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC29,2 %
2,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC14,6 %
2,20 kgZuurmoutWeyermann5 EBC12,9 %
2,00 kgPassievrucht PureeGroentenboer0 EBC11,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.45 min.4,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gMagnumpellets9,5%60 min.9,5 IBU
54,0 gSaphirpellets1,0%15 min.1,1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
88,00 gKorianderzaadspecerijkoken
80,00 gPink Himalaya Saltspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Voor de liefhebbers hier het recept.

Alle zuurmout erin bij begin maisch pH na 5 Min 4.55  niet meer aangepast.
4.4 pH na 45 min

Vergisting volgende ochtend al aan de gang pH 4.6

135 ml Melkzuur toegevoegd tijdens gisten na 12 uur pH 3.61

PH1016 veel schuim na 6 dagen 2 liter puree erbij

Opmerking: pH volgende keer 0,1 punt lager

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Vlam

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #51 Gepost op: 08-06-2019 16:33 u »
Onze favoriete commerciele biertjes vallen denk ik grotendeels in de categorie zomerbieren (saisons,IPA's, gose), maar voor het zelf brouwen zijn we tot nu toe meer voor de "klassieke" Belgische stijlen gegaan (blond, dubel, tripel). Ook goed te drinken in de zomer natuurlijk, maar niet direct zomerbiertjes  ::).

Het leek ons een goed moment om daar eens verandering in te brengen dus momenteel bezig met het brouwen van een grapefruit IPA (geinspireerd door Elvis Juice). Op het einde van de kook doen we er grapefruitschillen bij en dan na het vergisten ook nog sap, ben erg benieuwd!

Offline Appiehappie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij de Leidsche Goot
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #52 Gepost op: 08-06-2019 18:00 u »
Op dit moment een pale lager (4,95%) in de lagering bij 5 graden en over twee weken ga ik een komkommer & meloen ipa brouwen. Laat de zomer maar beginnen. :brouwen: :biersmile:

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #53 Gepost op: 08-06-2019 19:08 u »
Morgen een Vlaams blond brouwen en dan over een paar weken een weizen. Laat het mooie weer maar komen  ;D

Offline De HaAn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • bierbrouwen is mijn hobby (en drinken)
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #54 Gepost op: 15-06-2019 13:23 u »
Hier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 446
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #55 Gepost op: 15-06-2019 13:35 u »
Hier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier
Dit zijn je etiketjes, ook mooi! Maar ben wel benieuwd naar het recept eigenlijk  :brouwen:

Offline De HaAn

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • bierbrouwen is mijn hobby (en drinken)
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #56 Gepost op: 15-06-2019 15:06 u »
oke: ::)

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #57 Gepost op: 16-06-2019 05:09 u »
Heb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.015
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #58 Gepost op: 16-06-2019 12:58 u »
Heb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Met de huidige beschikbare brouw software is dat overbodig geworden... :brouwen: ^-^

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #59 Gepost op: 16-06-2019 15:03 u »
Ik gebruik geen brouwsoftware. Ik kan natuurlijk een programma installeren specifiek voor dit recept maar als iemand een Word/Excel bestand heeft....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.015
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #60 Gepost op: 16-06-2019 15:08 u »
Ik gebruik geen brouwsoftware.

Misschien toch eens over nadenken..... :brouwen: Het gebruik van Brouwsoftware heeft vele voordelen (zie nu het voordeel van makkelijk uitwisselen...)...
 :brouwen:


Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #61 Gepost op: 17-06-2019 16:42 u »
Een saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig

US-05 is a brewers best friend


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #62 Gepost op: 18-06-2019 21:37 u »
Een saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig [img width=337

Klinkt lekker. Welke hop heb je gebruikt? En hoe zwaar is het bier?

Offline Michiel8012

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #63 Gepost op: 18-06-2019 22:01 u »
Ik ben ook benieuwd naar die Saison. Zou je ergens het recept kunnen plaatsen?

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 964
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #64 Gepost op: 19-06-2019 08:37 u »
Vier weken terug een Saison gebrouwen met Pilsmout, tarwemout en havermout gebrouwen. Gehopt en gedrooghopt met El Dorado en Simcoe hop. Alcoholpercentage van 6%. Staat nu op de hergisting in fust. Vandaag een Smash Kveik aan het brouwen met pale ale, halltertau mittelfruh en hornidal gist, uiteindelijk 5,5%

Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #65 Gepost op: 19-06-2019 13:21 u »
Ik heb het recept gemaakt in Beersmith. Omdat niet iedereen van deze bestanden gebruik kan maken ben ik het aan het omzetten in xml

US-05 is a brewers best friend


Offline BenvdVeen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #66 Gepost op: 24-06-2019 11:40 u »
Het omzetten naar XML is niet gelukt, vandaar dat ik het op deze manier aanbiedt.
Ik hoop dat het te gebruiken is.

Saison
All Grain Saison
Batch Size 25,0
Original Gravity 1,050
Final Gravity 1,002
Est. % ABV 6,3
IBU'S 26,9
SRM 11

Mash
Type: Infusion
Steps 4
Mash Temp / Time
1 - 53,0 5 minuten;
2 - 63,0 20 minuten;
3 - 72,0 35 minuten;
4 - 78,0 5 minuten

Fermentable
Name: Swaen Pilsner
Amount: 5 kg (69,4%)
EBC: 3,7
Name: Swaen Vienna
Amount: 1 kg (13,9%)
EBC: 10
Name: GoldSwaen Amber
Amount: 500 g  (6,9%)
EBC: 70.1
Name: Havervlokken
Amount: 500 g (6,9%)
EBC: 2
Name: Honing
Amount: 200 g (2,8%)
EBC: 2

Hops
Name: Brewer's Gold
Amount: 30,0 g
Alpha: 7.0%
Boil: 60
Ibu: 24,4
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Alpha: 4.0%
Boil: 15
Ibu: 2,5
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Boil: 0
Ibu: 0

Misc
Name: Iers Mos
Amount: 20 g
Type: Fining
Time: 10 minuten
Name: Mandarijn (15.8 EBC)
Amount: 500 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen
Name: Citroen (7.9 EBC)
Amount: 200 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen

Yeast
Amount: 500 ml slurry
French Saison Ale Mangrove Jack M29


US-05 is a brewers best friend


Offline meij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #67 Gepost op: 24-06-2019 21:15 u »
Ik brouw morgen mijn interpretatie van een grisette / session saison. Pale ale, tarwe en ongemouten rogge. Ik heb laatst een witbier van 4% met een vergelijkbare stort gebrouwen en die was erg geslaagd. De ene helft gaat op vers geplukte meikersen, de andere helft ga ik, afhankelijk van de smaak, dry hoppen of dry herben.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkJ3
Naam receptGrisette
Brouwdatum10-5-2019
BierstijlSaison
Volume24,0 l
Begin SG1,035 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22,00 lWater
9,04 lSpoelwater


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgDutch Pale AleSwaen7 EBC57,1 %
0,75 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC21,4 %
0,75 kgGebroken roggeSupermarkt3 EBC21,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Glucanaserust45,0 °C2 min.15 min.6,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.60 min.6,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.6,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%60 min.14,9 IBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%5 min.2,5 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gyeast nutrition beer blendgistvoedingkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11 gBelle Saisonbovengist



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #68 Gepost op: 24-06-2019 21:50 u »
Ben je niet bang voor een infectie door het onbewerkt toevoegen van meikersen?

Overigens kan een fris zuurtje geen kwaad bij een zomerbier.

Offline meij

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #69 Gepost op: 24-06-2019 22:25 u »
Ik denk dat een licht zuurtje inderdaad goed kan passen. Er zullen weinig restsuikers zijn en ik vries de kersen kort in. Historisch gezien is grisette een stijl die jong gedronken moet worden, zodat eventuele infecties nog niet merkbaar zijn

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #70 Gepost op: 24-06-2019 22:30 u »
Je kan de kersen kort wassen in een oplossing met sulfiet en citroenzuur, daarna invriezen, dan heb je minder kansen op infectie.

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #71 Gepost op: 25-06-2019 08:38 u »
Afgelopen zaterdag een marathon brouwdag gehouden. Twee bieren gebrouwen, twee bieren gebotteld.

Een Orval benadering (kloon vind ik zo pretentieus), rook veelbelovend. De brett nagisting op vat gedaan. Heeft zo'n 5 maand gestaan. Dank aan Orangeloo

Een lichte Weizen met framboos en brett gebrouwen. Erg benieuwd naar de combi.

Een citra hop IPA met citroenschil. Weer eens een keer een IPA met 1 hopsoort en deze keer geen dryhop op de citroen wat ruimte te geven. De citroenschil geraspt en staat bijna een week op alcohol. Deze gaat in de nagisting.

Heb ook dit weekend nog een bock gebotteld die eigenlijk net geen bock mag heten, 5,9%. Een session bock  ;D
Maar om dat nou een zomers biertje te noemen.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #72 Gepost op: 25-06-2019 09:11 u »
Ik heb afgelopen zondag onbedoeld een zomerbier gebrouwen. Eigenlijk was mijn plan een sterke blonde te brouwen, maar ik heb voor het eerst geprobeerd klam te schroten. Dat ging niet helemaal goed en klam werd meer nat en nat mout schroot blijkbaar niet zo best. Daardoor een dramatisch laag rendement gehaald (52%), dus maar even wat geļmproviseerd met korianderzaad en sinaasappelschil (voor een soort witbier zonder tarwe ??? ) en de suikerstort achterwege gelaten. Gist van S33 gewijzigd naar US05 en nu maar wachten. Ik verwacht een biertje van rond de 4,5%. Ah ja, vast ook lekker :)

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.352
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #73 Gepost op: 27-06-2019 16:11 u »
Ik heb me vorige week aan een rauwe mango ananas ipa gewaagd. Beetje minder zwaar dan onderstaand recept.


Hoe is ie geworden?

Offline pappa-m

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouw je ook zomerbiertjes?
« Reactie #74 Gepost op: 28-06-2019 20:02 u »
Mijn zomerbier maak ik met korenbloesem en oranjebloesem. Het recept is een simpel blond. Zonder suiker, om het licht in alcohol te houden. Het is populair onder vrienden en collega's. 20 liter is op in no time.

Tags: