Brouw je ook zomerbiertjes?

Gestart door Jacques, 01-06-2019 14:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

De temperatuur loopt vandaag op naar zo'n 25 ºC en morgen zelfs naar de 30 ºC. Heb je al een lekker zelfgebrouwen bier klaar staan om de grote dorst te lessen?

Veel hobbybrouwers brouwen zware degustatiebieren. Dankzij de Brand bierbrouwwedstrijd hebben veel Nederlandse hobbybrouwers zich gewaagd aan een winterbier maar hoe zit dat met een zomerbier? Ga je voor de laag alcoholische dorstlesser naar de slijter/supermarkt of brouw je dat zelf? Aan wat voor bier moeten we dan denken?

Voor mij is het een koel geserveerd bier tussen de 2,5 en 4,5% alcohol. Fris van smaak door een vrij lage pH-waarde tussen de 3,8 en 4,5 en koolzuurgehalte dat ligt tussen 2,5 en 3,5 vol CO2 per liter. Niet te veel koolzuur omdat het de doordrinkbaarheid in de weg kan zitten. Er kan tarwe in de stort maar voor mij dat is niet noodzakelijk. Ook hoeft het niet per se een blond bier te zijn. Sommige donkere bieren kunnen ook heel dorstlessend zijn als niet te zoet zijn en een sterke gebrande smaak afwezig is. Kruiden zoals munt, lindebloesem, kamille, citroenmelisse en sinaasappelschillen kunnen de frisheid versterken. Maar ook het gebruik van frissmakend fruit als ananas, appel, grapefruit, limoen en kruisbes kan hiervoor zorgen.

Laat in dit topic eens weten wat jouw gedachten zijn over een fris creatief zomerbier. En als je een geslaagd zomerbiertje gebrouwen hebt post dan het recept. Want morgen komt er een voorproefje van een hete zomer, de echte zomer moet nog komen. Zo'n niet al te zwaar bier heeft niet zo veel tijd nodig om uit te gisten en op smaak te komen. Het hoort jong gedronken te worden.

Laat maar komen die zomerbiertjes!


Een voorbeeld van een zomerbier.


Overigens denk ik aan een forumbijeenkomst ergens half september. Het zou leuk zijn als dan wat zelfgebrouwen zomerbiertjes te drinken zijn.

Irukandji

Ja hoor. Ikzelf vind het ook het leukste om voor elk iets een bier te brouwen. Voor deze zomer een citrus orange wit gebrouwen en een frambozen weizen

Serge VL

Maandag pas gebotteld!
Maar kon in ieder geval met dit weer niet wachten op te proeven.
Een simpele (h)eerlijke Kölsch! Laat de zomer maar komen.

Knobby

Zit nu in de Cariben voornamelijk Amerikaans slootwater te drinken (craft hype is hier nog niet heel erg doorgedrongen op een enkele bar na. Zeker niet op de resorts) Maar zodra ik terug ben gaan er wat zomerbiertjes het gistvat in!
In de zomer drink/brouw ik naast session IPAs ook witbier (met citroen, heiligschennis!), weizen, saison (mag ook wel wat sterker) en fruitbieren zoals ongezoete kriek (nog niet zelf geprobeerd). Vorig jaar met veel succes een zurig witbier (zuurmout) met bramen, frambozen en bosvruchten gebrouwen. Speciaal voor de vrouw een deel daar van met extra lactose gebotteld, vond ze erg lekker, maar voor mij was die zure variant echt goed gelukt.

Overigens drink ik een deel van deze bieren ook in de rest van het jaar, en in de zomer ook gewoon een dikke vette RIS savonds laat.

Dit jaar als ik de tijd vind naast het professioneel brouwen ook eens iets kettlesour doen.

Bij mijn vorige werkgever ook een zelf bedacht lente/zomer biertje gebrouwen, beetje soort van Duits/Belgisch/Amerikaans mormel. Tarwe en haver in de stort, koriander, weizen gist, fruitige Amerikaanse aroma hop. Die liep zo hard dat hij op was voordat de lente en zomer begonnen waren...

Traploper

Voor mij is een (session) IPA eigenlijk een perfect zomerbier. Droog en bitter, wat het dorstlessend maakt.

Zelf heb ik met de zomer in mijn hoofd een bier van rond de 5 procent gebrouwen met W34-70, 30 IBU aan Centennial, 50%Pilsmout, 30% spelt en 20% havervlokken. Valt vast niet binnen een bepaalde stijl, maar is zeker lekker.

Heuvinger brouwerij

Nee, als ik koud slap bier wil dan pak wel een flesje pils uit de koelkast.

BrouwMark

Jammer hulzebos...

Ja! Ik brouw graag een fijn wegklokbier, niet eens per sé voor de zomer. Erg blij met hoe mijn diplo geworden is, daarvoor een 'Guinness' gebrouwen, hierna volgt een barley wine voor de herfst, maar ik denk daarna een session IPA...

Rob.Erto

Heb een komkommer pils van 3,9% gebrouwen naar een recept op dit forum. Drinkt ook lekker weg, doch iets te komkommerig.

Michiel8012

Ik vind een fris biertje ook altijd wel goed voor in de zomer. Heb deze zomer helaas te weinig tijd gehad en was al druk met het perfectioneren van mijn saison recept. Die staat nu net een week op de fles. Hopelijk smaakt die op de zwoele zomeravonden ook goed. Is dan wel niet licht alcoholisch(7,8%).

joenedu

Ik heb een kruidig witbier gebrouwen van net geen 5%. Is alleen iets te kruidig geworden (koriander, sinaasappelschil en oranjebloesem), maar was leuk om te proberen. Iets aan de zurige kant, dus best lekker voor in de namiddag in het zonnetje.
Verder een session IPA met Jarrylo hop in het gistvat en vandaag aan de slag met een Mandarina Bavaria session IPA voor als het écht warm wordt.

Nick H.

Ik heb een jaar geleden een Watermelon Ale gemaakt met een Weihenstephan Weizen-gist (Wyeast 3068). Die was in het begin niet lekker, geen balans. Het heeft ruim 4 maanden geduurd voordat er balans was, maar nu, na een jaar nog steeds lekker. ABV werd 4,2%. Is fris, fruitig en met een echte watermeloensmaak. Doet het goed bij barbeque.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWatermelon Ale
Brouwdatum28-05-2018
BierstijlPale Ale (American)
Volume22,1 l
Begin SG1,038 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,9%
Alcoholgehalte3,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement91,5 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,50 lWater uit Heerlen
0,30 gCaCl2
4,40 mlMelkzuur
13,20 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l8 mg/l78 mg/l176 mg/l31 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,60 kgPilsmoutDingemans3 EBC51,9 %
0,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,9 %
0,55 kgMünchenermoutDingemans17 EBC17,8 %
0,14 kgAroma 50Dingemans50 EBC4,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.90 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gNewportbellen10,4%70 min.17,7 IBU
4,0 gCitrabellen14,5%30 min.6,1 IBU
12,0 gCascadebellen5,1%15 min.4,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,00 gMuntanderskoken
20,00 gMuntandersnagisting/lagering
3000,00 gWatermeloenandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
0,9 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,7%
Start nagisting02-06-2018
Temp. nagisting23,0 °C
Start lagering16-06-2018
Temp. lagering4,0 °C


Nick H.

En voor deze zomer een lichte Engelse stijl IPA, maar dan met één Engelse en drie Amerikaanse hoppen. Citra en Newport als belangrijkste hoppen.
ABV 5,2%, IBU 40. Fris, fruitig en droog. Als gist een slurry van Thames Valley van een bitter die ik daarvoor had gebrouwen (Wyeast 1275). Deze hoeft niet oud te worden, maar mijn sociale kring helpt daar gelukkig bij.  :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptCitra
Brouwdatum30-04-2019
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume15,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement85,7 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Heerlen
0,30 gCaCl2
0,50 gCaSO4
5,00 mlMelkzuur
8,43 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l78 mg/l186 mg/l31 mg/l94 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gCitrabellen14,5%70 min.20,6 IBU
7,0 gNewportbellen10,4%40 min.11,0 IBU
7,0 gChallengerbellen8,0%25 min.6,7 IBU
7,0 gCascadebellen5,1%10 min.2,2 IBU
5,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU
5,0 gChallengerbellen8,0%koudhop0,0 IBU
5,0 gCascadebellen5,1%koudhop0,0 IBU
5,0 gNewportbellen10,4%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterThames Valley Ale (1275)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,0%
Start nagisting10-05-2019
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering15-05-2019
Temp. lagering1,0 °C


Nick H.

En als laatste heb ik nu nog een Gose in de klimaatkast staan. Die mag binnenkort op de fles.
En de brouwplannen zijn hierna nog een Alt, en dan een Kölsch .....

 :biersmile: :biersmile:

beermenke

50% pale en 50% tarwe en iets zuurmout en sinasappelschil en limoenschil (geraspt)
Bij deze temperaturen koel drinken, heerlijk fris

Pimmels

Ja hoor 12 liter, Californian Common, met Pale ale, Amber 20 en 175 gr Cascade uit 'eigen' kweek, oogst 2018.

JanEric

Zeker, ieder voorjaar staat er wel een of meerdere witbieren, weizens of session ipa's op het programma.
Lekker voor in de achtertuin, bij de barbecue, enz, enz.

Jacques

Citaat van: JanEric op 02-06-2019  21:22 uZeker, ieder voorjaar staat er wel een of meerdere witbieren, weizens of session ipa's op het programma.
Lekker voor in de achtertuin, bij de barbecue, enz, enz.

Dat zijn bekende bierststijlen...  :brouwen: Doe je ook wel eens gek? Brouw je ook wel eens een zomerbier dat buiten de bekende kaders valt?  :proost:

tdp

Een landbier van 4,8%.



Bij veel vrienden en kennissen ook een zeer geliefd bier. 'Een keer wat anders dan pils, radler, of weizen.'


hans_nwk

Ik brouw elk jaar wel een zomerbier, meestal witbier, weizen of een lichte amerikaans blond.

Geen wilde experimenten, gewoon lekkere dorstlessers.

Groet,
Hans

Eric111

Citaat van: tdp op 03-06-2019  07:58 uEen landbier van 4,8%.



Bij veel vrienden en kennissen ook een zeer geliefd bier. 'Een keer wat anders dan pils, radler, of weizen.'

Ziet er goed uit uit dat landbier, heb je daar ook het recept van om te delen?  :proost:

tdp

Citaat van: Eric111 op 03-06-2019  09:00 uZiet er goed uit uit dat landbier, heb je daar ook het recept van om te delen?  :proost:

Bij deze

Eric111

Citaat van: tdp op 03-06-2019  09:39 uBij deze

Thanks TDP!

Koen S

Zomerse dorstlessers:
- Vlaams rood-bruin (6%), versnijdbier met kriek
- Saison (6%)
- White IPA met Magnum, Cascade en Sorachi Ace (4,8%) - staat nu te hergisten op fles
- NEIPA met Kveik-gist met Sorachi Ace, Cascade en Amarillo (+/- 5,5%) - deze brouw ik deze week donderdag

RoyB

Ik brouw graag NEIPA's IPA's BIPA's etc. en drink ze vers!

Ik brouw die veel vaker dan de zware jongens. Ik vind zware bieren wel lekker maar drink daar niet graag veel van, en veel hetzelfde, dus vind het leuker om die juist in de bierwinkel te kopen voor mezelf...
 
Ook mijn vrienden en visite drinkt liever wat lichtere bieren.

breda82

Ik heb vandaag een no boil single hop neipa met kveik gebrouwen. Had weer eens zin in experiment. Heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Hopelijk fris en fruitig bij lekker weer en een bbq.


tdp

Citaat van: breda82 op 06-06-2019  00:14 uIk heb vandaag een no boil single hop neipa met kveik gebrouwen. Had weer eens zin in experiment. Heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Hopelijk fris en fruitig bij lekker weer en een bbq.

Soort van Raw Ale NEIPA ;) Goed bezig, ben benieuwd wat dit oplevert!

molen

Brouw je ook zomerbiertjes?: Ja, ik heb net een Russian Imperial Stout op de fles gezet!  >:D :brouwen:

Biertje1985

Zomerbier, ik hou er wel van.

Meestal maak ik in de winter een pils die ik lekker laat lageren/rijpen en dan in het voorjaar en zomer opdrink.

Session IPA voor de warmste dagen, een lekker Saison in het voorjaar en er tussen nog ergens een red ale of een experimentje.
Lichte smaakvolle bieren doen het hier erg goed in de zomer. Dunkles, Kolsch allemaal lekker.

Sowieso lager alcoholisch, ik kan niet zo gek veel hebben en ik drink toch graag meer dan een paar biertjes.

breda82

Citaat van: tdp op 06-06-2019  07:48 uSoort van Raw Ale NEIPA ;) Goed bezig, ben benieuwd wat dit oplevert!

Inderdaad een raw neipa. Geïnspireerd door een filmpje wat ik laatst voorbij zag komen. Ben zelf ook zeer benieuwd, hij staat al lekker te gisten zag ik. Vandaag of morgen dryhop erbij en natuurlijk de kveik oogsten.

Wil ook nog een ultra session ipa brouwen binnenkort. Maximaal mogelijk smaak en zeer laag in alcohol, is een leuke uitdaging.


Jacques

Citaat van: breda82 op 06-06-2019  11:18 uWil ook nog een ultra session ipa brouwen binnenkort. Maximaal mogelijk smaak en zeer laag in alcohol, is een leuke uitdaging.

Dat is zeker een uitdaging!

Een goed zomerbiertje brouwen vraagt veel vakmanschap.

CeesM

Ik zit momenteel op het Griekse eiland Zakynthos waar ik het voorlopig met Mythos moet doen. ;)
Thuis staat voor me nog een voorraad frisse witte op me te wachten voor de rest van de zomer.

breda82

Citaat van: Jacques op 06-06-2019  21:35 uDat is zeker een uitdaging!

Een goed zomerbiertje brouwen vraagt veel vakmanschap.

Ik heb ook geen verwachting dat het de eerste keer naar tevredenheid zal zijn, tegenwoordig brouw ik wat minder volume maar brouw ik wat meer puur om dingen uit te proberen. Wat een fijne hobby is brouwen :)

De HaAn

Begin mei een laag alcoholisch bier gebrouwen 15 liter begin sg 1012 eind 1006. Afgelopen week geproefd had misschien meer als 15 liter moeten brouwen. Voor het filterbed heb ik 5 kg bostel in de maischkuip laten zitten van een bier dat ik eerder die dag gebrouwen had. :biersmile:

Eric111

Citaat van: De HaAn op 06-06-2019  22:27 uBegin mei een laag alcoholisch bier gebrouwen 15 liter begin sg 1012 eind 1006. Afgelopen week geproefd had misschien meer als 15 liter moeten brouwen. Voor het filterbed heb ik 5 kg bostel in de maischkuip laten zitten van een bier dat ik eerder die dag gebrouwen had. :biersmile:

Hoi, ben wel benieuwd naar je recept voor dit biertje want ik wil ook eens een keer een laag alcoholisch biertje gaan brouwen  :proost:

De HaAn

Neem volgende week enkele flesjes mee naar de feestavond van de de Roerstok even wat medebrouwers laten proeven ben namelijk benieuwd naar hun bevindingen. (zie post 54)

Bennemans

Heb nu een fustje vol met een licht frisse pils en er staat een Amerikaanse Tarwe bier in het vat. Normaal met alleen Cascade hop voor de smaak en aroma. Omdat ik daar niet genoeg van had nu maar aangevuld met Azacca. Hierna nog een lichte IPA. Of ik de zomer doorkom? Dacht het wel.

Jacques

Is er iemand die ook een fris kruidig biertje gaat brouwen? Of een bier met fris fruit anders dan kersen en frambozen?
Ik denk aan een Reine Claude bier met spelt.

Redbadd

Ik heb me vorige week aan een rauwe mango ananas ipa gewaagd. Beetje minder zwaar dan onderstaand recept.


Biertje1985

Citaat van: Jacques op 07-06-2019  11:40 uReine Claude bier met spelt.
Origineel!

BrouwMark

Ik zit nog te broeden op een idee voor mijn halve vriezer vol aalbessen. Misschien toch nog een gose? Of zal ik eind van het jaar een deel van mijn lambiek erop gooien voor volgend jaar zomer?

Dund

Mijn favoriet is een berliner met frambozen. Of nog beter een gose met passievrucht.

Gewoon bij de sligro of andere groothandel van die kilo pakken bevroren puree halen en klaar is kees. Super vol aroma licht zurig en fris. Heerlijk voor de zomer.

Jacques

Citaat van: Dund op 07-06-2019  15:05 uGewoon bij de Sligro of andere groothandel van die kilo pakken bevroren puree halen en klaar is kees. Super vol aroma licht zurig en fris. Heerlijk voor de zomer.

Behandel je de puree nog op een of andere manier?

NoLimits

Hier is vandaag een variant van de Black IPA op de fles gegaan.
Erg blij met de smaak nu al!
24 liter gebrouwen met de Easybrew 30.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39277.msg594925.html




hobbybob

Afgelopen week 500 gr vlierbloesem geplukt, 5 g/ltr koudhop doet het heerlijk in een witbiertje.

Ook 4 ltr vlierbloesem siroop gemaakt heerlijk als suiker toevoeging in een Tripel.

Tevens te gebruiken als bottelsuiker voor zowel het witbiertje als voor een Tripel.


Marko

De laatste twee jaar een zomerbiertje gebrouwen met verse munt uit eigen tuin als toevoeging. Als basis een pale ale met Cascade en wat Citra, en 100 gram verse munt per 15 liter toegevoegd 5 minuten voor einde kook.  Frisse, wel aanwezige maar niet te overheersende muntsmaak. Staat volgende maand weer in de planning als de muntstruik voldoende blad heeft gemaakt.

Jacques

Citaat van: Marko op 07-06-2019  20:03 uDe laatste twee jaar een zomerbiertje gebrouwen met verse munt uit eigen tuin als toevoeging. Als basis een pale ale met Cascade en wat Citra, en 100 gram verse munt per 15 liter toegevoegd 5 minuten voor einde kook.  Frisse, wel aanwezige maar niet te overheersende muntsmaak. Staat volgende maand weer in de planning als de muntstruik voldoende blad heeft gemaakt.

Interessant. Een dergelijk bier heb ik nog nooit gebrouwen hoewel ik meer munt in mijn tuin heb staan dan mij lief is. Heel wat munt heb ik dit jaar verwijderd uit mijn tuin.

De voornaamste reden dat ik nog nooit muntbier gebrouwen heb komt doordat ik de nodige jaren geleden een Belgisch muntbier gedronken heb waarbij de muntsmaak voor mij veel te overheersend was.

Dund

Citaat van: Jacques op 07-06-2019  16:49 uBehandel je de puree nog op een of andere manier?

De puree gaat direct in de navergisting meestal half bevroren. Ik koop altijd die pakken van Boiron. Die zijn bijna allemaal 100% vruchtenpulp zonder extra suiker. De smaak is daarom bijna niet van vers te onderscheiden. Zeker tropische vruchten kan je bijna niet vers kopen voor dat geld. Een liter kost rond de 9 euro in 60 liter gose doe ik max 3 liter dus je hebt dan voor weinig geld een super smaakvol zomerbiertje.

Jacques

Citaat van: Dund op 07-06-2019  21:58 uDe puree gaat direct in de navergisting meestal half bevroren. Ik koop altijd die pakken van Boiron. Die zijn bijna allemaal 100% vruchtenpulp zonder extra suiker. De smaak is daarom bijna niet van vers te onderscheiden. Zeker tropische vruchten kan je bijna niet vers kopen voor dat geld. Een liter kost rond de 9 euro in 60 liter gose doe ik max 3 liter dus je hebt dan voor weinig geld een super smaakvol zomerbiertje.

Krijg je veel depot?
En wordt je bier helder?

breda82

Dat zijn die witte bakken toch, ik kan me herinneren dat bij die ik heb zien staan bij de hanos er glucose aan toegevoegd was, toen maar voor hele diepvries frambozen gegaan. Brix waarde staat er ook op. Die passievrucht ga ik zeker ook eens proberen dan.

Dund

Citaat van: Jacques op 07-06-2019  22:03 uKrijg je veel depot?
En wordt je bier helder?

Nagenoeg geen depot en redelijk helder bier (gose passievrucht). De puree is echt al goed vermalen, het is alsof je ranja maakt. De berliner met framboos wordt kraakhelder. Ik laat deze bieren ook meestal 1 week langer in de cct om alles goed te laten uitzakken.

Dund

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk92
Naam receptMyrna II
Brouwdatum12-11-2018
BierstijlWitbier
Volume65,0 l
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,9%
Alcoholgehalte4,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
69,60 ludenhoutswater
7,00 gCaCl2
6,10 gCaSO4
0,20 mlMelkzuur
15,47 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
88 mg/l4 mg/l13 mg/l235 mg/l31 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,40 kgPilsmoutWeyermann3 EBC31,6 %
5,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC29,2 %
2,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC14,6 %
2,20 kgZuurmoutWeyermann5 EBC12,9 %
2,00 kgPassievrucht PureeGroentenboer0 EBC11,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.45 min.4,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gMagnumpellets9,5%60 min.9,5 IBU
54,0 gSaphirpellets1,0%15 min.1,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
88,00 gKorianderzaadspecerijkoken
80,00 gPink Himalaya Saltspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gSafAle German Ale (K-97)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Voor de liefhebbers hier het recept.

Alle zuurmout erin bij begin maisch pH na 5 Min 4.55  niet meer aangepast.
4.4 pH na 45 min

Vergisting volgende ochtend al aan de gang pH 4.6

135 ml Melkzuur toegevoegd tijdens gisten na 12 uur pH 3.61

PH1016 veel schuim na 6 dagen 2 liter puree erbij

Opmerking: pH volgende keer 0,1 punt lager

Vlam

Onze favoriete commerciele biertjes vallen denk ik grotendeels in de categorie zomerbieren (saisons,IPA's, gose), maar voor het zelf brouwen zijn we tot nu toe meer voor de "klassieke" Belgische stijlen gegaan (blond, dubel, tripel). Ook goed te drinken in de zomer natuurlijk, maar niet direct zomerbiertjes  ::).

Het leek ons een goed moment om daar eens verandering in te brengen dus momenteel bezig met het brouwen van een grapefruit IPA (geinspireerd door Elvis Juice). Op het einde van de kook doen we er grapefruitschillen bij en dan na het vergisten ook nog sap, ben erg benieuwd!

Appiehappie

Op dit moment een pale lager (4,95%) in de lagering bij 5 graden en over twee weken ga ik een komkommer & meloen ipa brouwen. Laat de zomer maar beginnen. :brouwen: :biersmile:

Emanuel

Morgen een Vlaams blond brouwen en dan over een paar weken een weizen. Laat het mooie weer maar komen  ;D

De HaAn

Hier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier

joenedu

Citaat van: De HaAn op 15-06-2019  13:23 uHier is  het recept van mijn zomers bijna alcohol vrij bier
Dit zijn je etiketjes, ook mooi! Maar ben wel benieuwd naar het recept eigenlijk  :brouwen:

De HaAn


Rob.Erto

Heb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Oscar

Citaat van: Rob.Erto op 16-06-2019  05:09 uHeb je het recept ook als Excel of Word bestand?

Met de huidige beschikbare brouw software is dat overbodig geworden... :brouwen: ^-^

Rob.Erto

Ik gebruik geen brouwsoftware. Ik kan natuurlijk een programma installeren specifiek voor dit recept maar als iemand een Word/Excel bestand heeft....

Oscar

Citaat van: Rob.Erto op 16-06-2019  15:03 uIk gebruik geen brouwsoftware.

Misschien toch eens over nadenken..... :brouwen: Het gebruik van Brouwsoftware heeft vele voordelen (zie nu het voordeel van makkelijk uitwisselen...)...
 :brouwen:


BenvdVeen

Een saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig

US-05 is a brewers best friend


Jacques

Citaat van: BenvdVeen op 17-06-2019  16:42 uEen saison met mandarijn en citroen, lekker fris en fruitig [img width=337

Klinkt lekker. Welke hop heb je gebruikt? En hoe zwaar is het bier?

Michiel8012

Ik ben ook benieuwd naar die Saison. Zou je ergens het recept kunnen plaatsen?

Martijn0172

Vier weken terug een Saison gebrouwen met Pilsmout, tarwemout en havermout gebrouwen. Gehopt en gedrooghopt met El Dorado en Simcoe hop. Alcoholpercentage van 6%. Staat nu op de hergisting in fust. Vandaag een Smash Kveik aan het brouwen met pale ale, halltertau mittelfruh en hornidal gist, uiteindelijk 5,5%

BenvdVeen

Ik heb het recept gemaakt in Beersmith. Omdat niet iedereen van deze bestanden gebruik kan maken ben ik het aan het omzetten in xml

US-05 is a brewers best friend


BenvdVeen

Het omzetten naar XML is niet gelukt, vandaar dat ik het op deze manier aanbiedt.
Ik hoop dat het te gebruiken is.

Saison
All Grain Saison
Batch Size 25,0
Original Gravity 1,050
Final Gravity 1,002
Est. % ABV 6,3
IBU'S 26,9
SRM 11

Mash
Type: Infusion
Steps 4
Mash Temp / Time
1 - 53,0 5 minuten;
2 - 63,0 20 minuten;
3 - 72,0 35 minuten;
4 - 78,0 5 minuten

Fermentable
Name: Swaen Pilsner
Amount: 5 kg (69,4%)
EBC: 3,7
Name: Swaen Vienna
Amount: 1 kg (13,9%)
EBC: 10
Name: GoldSwaen Amber
Amount: 500 g  (6,9%)
EBC: 70.1
Name: Havervlokken
Amount: 500 g (6,9%)
EBC: 2
Name: Honing
Amount: 200 g (2,8%)
EBC: 2

Hops
Name: Brewer's Gold
Amount: 30,0 g
Alpha: 7.0%
Boil: 60
Ibu: 24,4
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Alpha: 4.0%
Boil: 15
Ibu: 2,5
Name: Tettnang
Amount: 20,0 g
Boil: 0
Ibu: 0

Misc
Name: Iers Mos
Amount: 20 g
Type: Fining
Time: 10 minuten
Name: Mandarijn (15.8 EBC)
Amount: 500 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen
Name: Citroen (7.9 EBC)
Amount: 200 g
Type: Aroma
Time: 5 dagen voor het bottelen

Yeast
Amount: 500 ml slurry
French Saison Ale Mangrove Jack M29


US-05 is a brewers best friend


meij

Ik brouw morgen mijn interpretatie van een grisette / session saison. Pale ale, tarwe en ongemouten rogge. Ik heb laatst een witbier van 4% met een vergelijkbare stort gebrouwen en die was erg geslaagd. De ene helft gaat op vers geplukte meikersen, de andere helft ga ik, afhankelijk van de smaak, dry hoppen of dry herben.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkJ3
Naam receptGrisette
Brouwdatum10-5-2019
BierstijlSaison
Volume24,0 l
Begin SG1,035 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater
9,04 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgDutch Pale AleSwaen7 EBC57,1 %
0,75 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC21,4 %
0,75 kgGebroken roggeSupermarkt3 EBC21,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Glucanaserust45,0 °C2 min.15 min.6,3 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.60 min.6,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.6,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%60 min.14,9 IBU
30,0 gTettnang zelfteeltpellets3,6%5 min.2,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gyeast nutrition beer blendgistvoedingkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11 gBelle Saisonbovengist


Jacques

Ben je niet bang voor een infectie door het onbewerkt toevoegen van meikersen?

Overigens kan een fris zuurtje geen kwaad bij een zomerbier.

meij

Ik denk dat een licht zuurtje inderdaad goed kan passen. Er zullen weinig restsuikers zijn en ik vries de kersen kort in. Historisch gezien is grisette een stijl die jong gedronken moet worden, zodat eventuele infecties nog niet merkbaar zijn

Koen S

Je kan de kersen kort wassen in een oplossing met sulfiet en citroenzuur, daarna invriezen, dan heb je minder kansen op infectie.

MartijnNOP

Afgelopen zaterdag een marathon brouwdag gehouden. Twee bieren gebrouwen, twee bieren gebotteld.

Een Orval benadering (kloon vind ik zo pretentieus), rook veelbelovend. De brett nagisting op vat gedaan. Heeft zo'n 5 maand gestaan. Dank aan Orangeloo

Een lichte Weizen met framboos en brett gebrouwen. Erg benieuwd naar de combi.

Een citra hop IPA met citroenschil. Weer eens een keer een IPA met 1 hopsoort en deze keer geen dryhop op de citroen wat ruimte te geven. De citroenschil geraspt en staat bijna een week op alcohol. Deze gaat in de nagisting.

Heb ook dit weekend nog een bock gebotteld die eigenlijk net geen bock mag heten, 5,9%. Een session bock  ;D
Maar om dat nou een zomers biertje te noemen.

emiel1

Ik heb afgelopen zondag onbedoeld een zomerbier gebrouwen. Eigenlijk was mijn plan een sterke blonde te brouwen, maar ik heb voor het eerst geprobeerd klam te schroten. Dat ging niet helemaal goed en klam werd meer nat en nat mout schroot blijkbaar niet zo best. Daardoor een dramatisch laag rendement gehaald (52%), dus maar even wat geïmproviseerd met korianderzaad en sinaasappelschil (voor een soort witbier zonder tarwe ??? ) en de suikerstort achterwege gelaten. Gist van S33 gewijzigd naar US05 en nu maar wachten. Ik verwacht een biertje van rond de 4,5%. Ah ja, vast ook lekker :)

Biertje1985

Citaat van: Redbadd op 07-06-2019  12:24 uIk heb me vorige week aan een rauwe mango ananas ipa gewaagd. Beetje minder zwaar dan onderstaand recept.


Hoe is ie geworden?

Pappa-M

Mijn zomerbier maak ik met korenbloesem en oranjebloesem. Het recept is een simpel blond. Zonder suiker, om het licht in alcohol te houden. Het is populair onder vrienden en collega's. 20 liter is op in no time.

Lucky brewer

@ emiel1, Nat schroten heb ik hier geleerd, 10 ml water per gestorte kg droge stof, nog nooit problemen gehad, behalve bij het proberen klonen van een Tripel karmeliet , maar daar wijt ik de problemen aan de complexe samenstelling: Pilsmout,Tarwe mout, havermout, gerstevlokken, tarwevlokken en havervlokken en niet aan het klam schroten.
Als zomerbiertje heb ik me voor de eerste maal gewaagd aan het brouwen van een Pils, met lagering in mijn versbakken fermentasaurus onder tegendruk. Drinkbaar binnen de 5 dagen na bottellng.

Redbadd

Citaat van: Biertje1985 op 27-06-2019  16:11 uHoe is ie geworden?
Hij is bij mij erg zoet geworden, en niet echt fruitig. Misschien ook wel geoxideerd, ik meen een kleurverschil in de uitgeschonken flesjes te zien, het is in ieder geval donkerder dan ik zou verwachten.
Ik heb dat bij een eerdere rouw brouw ook gemeend te zien, misschien dat die gevoeliger zijn dan gekookt bier.

Ik heb een deel gebotteld en de rest in een keg gedaan, zou ik dat nog een beetje bij kunnen trekken door een flink bittere hopthee erbij in te gooien?


marrons

Citaat van: Dund op 07-06-2019  15:05 uMijn favoriet is een berliner met frambozen. Of nog beter een gose met passievrucht.

Gewoon bij de sligro of andere groothandel van die kilo pakken bevroren puree halen en klaar is kees. Super vol aroma licht zurig en fris. Heerlijk voor de zomer.

Zou je ook jam kunnen gebruiken in plaats van puree? Ik kan namelijk niet bij een groothandel terecht.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.