Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SMaSH barley wine  (gelezen 2385 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
SMaSH barley wine
« Gepost op: 31-05-2019 23:43 u »
Ik heb een buisje wlp099 super high gravity ale liggen dat op moet. Meegenomen in een impuls, en nu al een tijdje aan het broeden op een recept voor deze gist.

Volgens mij ontkom ik niet aan een barley wine. De gist is (zegt men) van Thomas Hardy, en die maakt een zeer lekkere. Maar hoe, met welke mouten, etc... Een zoektocht die tot nu toe niets oplevert dat bij mij een positieve snaar raakt. Niets ten nadele van u, prijswinnende barleywinebakkers hoor, maar...

Als ik het nu eens super simpel houd? 100% pilsmout tot een SG van pakweg 1100 of wat meer (flink lang koken, of eventueel een deel inkoken tot stroop), en alleen Target hop tot een EBU van zeg, 80? Dat moet toch prima gaan?

Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.835
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2019 08:28 u »
Jouw voorgestelde recept is prima maar als je het meer Brits wilt krijgen zou ik de pilsmout vervangen voor Thomas Fawcett pale mout.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2019 12:18 u »
Zou dat nog veel verschil maken na wat gekaramelliseer?

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2019 14:14 u »
Je zal dan iets van een decoctie moeten gaan doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2019 15:35 u »
Je zal dan iets van een decoctie moeten gaan doen.

Dat is Duits en niet Engels...
Infusiebrouwen is juist typisch Engels.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #5 Gepost op: 02-06-2019 00:14 u »
Dat is Duits en niet Engels...
Infusiebrouwen is juist typisch Engels.

Mooi dat je dat zegt. Ik ben heus geen anti-decoctionist, maar vond het voor dit bier niet voor de hand liggend.

Maar? Na wat gekaramelliseer hier en daar? Kan toch?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.835
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #6 Gepost op: 02-06-2019 09:25 u »
Je gaat er van uit dat als er gekaramelliseer plaatsvindt, het op pale mout gaat lijken. De verschillen zijn echter anders. Pale mout heeft een ander moutproces gehad en is daardoor moutige en anders van smaak. Het is dus niet hetzelfde. Dat neemt niet weg dat je ook met pilsmout kunt brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #7 Gepost op: 02-06-2019 12:02 u »
Je gaat er van uit dat als er gekaramelliseer plaatsvindt, het op pale mout gaat lijken. De verschillen zijn echter anders. Pale mout heeft een ander moutproces gehad en is daardoor moutige en anders van smaak. Het is dus niet hetzelfde. Dat neemt niet weg dat je ook met pilsmout kunt brouwen.

Eens met Gerb.

Het is niet zonder meer mogelijk een mout door een andere mout te vervangen. Ook niet als je langer kookt of op een hogere temperatuur maischt.

Vergelijkt het met koken. Een tomaat wordt ook geen paprika, door deze aan te bakken... Neemt niet weg dat de smaak van zowel tomaten als paprika anders wordt als deze hitte gehad heeft.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #8 Gepost op: 02-06-2019 12:40 u »
Duidelijk.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.580
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #9 Gepost op: 02-06-2019 13:19 u »
Gezien het SG dat je nastreeft zou ik het karameliseren achterwege laten. Het wordt al stevig moutig. Als je het wel doet zou ik zeker een hop met minder alfazuur nemen, EKG bijvoorbeeld om zo wat meer tannines in het bier te krijgen. Dat balanceert de "glibberigheid" van het bier mooi.

ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #10 Gepost op: 02-06-2019 19:03 u »
Goed idee, ik zal eens in mijn hoplade duiken. De bedoeling is een stevige jongen te brouwen. Geen suiker toch, in een barley wine?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.432
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #11 Gepost op: 02-06-2019 20:17 u »
Goed idee, ik zal eens in mijn hoplade duiken. De bedoeling is een stevige jongen te brouwen. Geen suiker toch, in een barley wine?

Dat mag gerust. Ook Engelse brouwers willen uit de suikerpot snoepen...

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.442
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #12 Gepost op: 02-06-2019 20:40 u »
Goed idee, ik zal eens in mijn hoplade duiken. De bedoeling is een stevige jongen te brouwen. Geen suiker toch, in een barley wine?

Ik heb laatst een bijna smash (er zat een gedeelte cara 120 in) Amerikaanse barleywine gebrouwen met palemout en Cascade.
En voor zover ik me ingelezen heb is een van de verschillen tussen een barleywine en een quadrupel buiten de hoppen en de gist dat er bij een barleywine geen suiker in de stort zit.
Heb ik dus ook niet gedaan. 

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #13 Gepost op: 05-06-2019 01:08 u »
Ik ben benieuwd wat de kleur wordt met alleen basismout. Zou dat toch richting amber gaan, of blijft het 'geel'?

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #14 Gepost op: 05-06-2019 10:49 u »
Ik ben benieuwd wat de kleur wordt met alleen basismout. Zou dat toch richting amber gaan, of blijft het 'geel'?

Inderdaad. Ik vermoed een kleur tussen goud en amber. Oranje zeg maar.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #15 Gepost op: 10-06-2019 20:58 u »
Oranje, prima. Mooie kleur.

Blij met mijn nieuwe magneetroerder en erlenmeyer! Flinke starter gemaakt vanmiddag voor wat waarschijnlijk SG 1.111 gaat worden. Nu hoef ik niet meer te schudden...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #16 Gepost op: 06-07-2019 15:23 u »
De gisting is begonnen met SG 1112, vandaag meet ik 1008 (!) Iets te enthousiast doorgemaischt dus denk ik. Wat een alcoholbom.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #17 Gepost op: 08-07-2019 11:09 u »
De gisting is begonnen met SG 1112, vandaag meet ik 1008 (!) Iets te enthousiast doorgemaischt dus denk ik. Wat een alcoholbom.

Sodeknetters. Dat is qua alcohol gelijk aan Úchte wijn!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #18 Gepost op: 24-07-2019 00:41 u »
Potverdrie zeg, ik zit vlak voor het slapengaan nog even aan mijn bottelsample. Vandaag gebotteld. Zo (dus vˇˇr enige hergisting of rijping) is het echt een kneiter van een bier. Oranje inderdaad, zoet, moutig, zwaar gebitterd, en met een onmiskenbare Engelse gistsmaak. Gelukkig geen hogere alcoholen te proeven of andere nare zaken.

Ben benieuwd hoe ie met kerst is  8)

Ps. Het 'recept' is na jullie input veranderd in pilsmout en EKG, resp. 6,6 kg en 100 gram voor uiteindelijk 30 flesjes.  ;D

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #19 Gepost op: 24-07-2019 10:50 u »
30 flessen en dan vol moeten houden tot de kerst. Zet maar in een kluis met tijdslot haha

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #20 Gepost op: 24-07-2019 11:12 u »
Echt zware bieren kan ik over het algemeen wel lang bewaren. Ik heb nog 16 van de oorspronkelijke 30 flesjes van een hele zware RIS die ik 21-12-2017 heb gebrouwen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.086
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #21 Gepost op: 25-07-2019 21:54 u »
voor uiteindelijk 30 flesjes.  ;D

 :o :o Dan hoop ik dat dat flessen van 1 liter zijn... >:D  Je brouwt toch niet in porties van 8-9 liter?  :weetniet:  Dat zou ik al heel snel gaan opschalen of dan in ieder geval iedere week brouwen... :biersmile: :proost:

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #22 Gepost op: 26-07-2019 11:08 u »
Hou ons maar op de hoogte Mark, ik ben benieuwd hoe dit bier zich over tijd ontwikkeld!

@Oscar, ik mag toch hopen dat je geen 8 liter bier per week drinkt, laat staan zulk zwaar bier?! Anders mag je wel even langs de afkickkliniek gaan ;)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: SMaSH barley wine
« Reactie #23 Gepost op: 26-07-2019 12:12 u »
Nee, het zijn gewone flesjes. Normaal brouw ik zo'n 20-25 liter per keer, maar teveel mout in mijn brouwzak is onhandelbaar. Vandaar voor zo'n sterke jongen een klein brouwsel.

Tags: