Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016  (gelezen 872 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NoLimits

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwer
Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Gepost op: 25-05-2019 20:37 u »
Ik had eigenlijk een IPA willen brouwen, maar had al een Tripel en daarmee mijn C klasse gevuld. Dus ik heb mijn recept met koudgetrokken zwarte mout en wat meer caramout omgezet naar een Black IPA. Ik weet niet hoe secuur mijn boekhouding is geweest. Mijn lijntjes zijn zeer tolerant.

Score: 95.
De afzonderlijke scores waren: visueel 14; geur 24; smaak 24; basissmaak 10; body 5; mondgevoel 5; nasmaak 13.

Opmerkingen:

Mooie Black IPA. Gefeliciteerd. Let op vulhoogte < 1 cm. Gist in fles hals gaf een vekeerde geur in het begin.

Bier zou meer opdrogend mogen zijn, als je toch iets wilt veranderen wellicht nog wat dry hop?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkONK 2016 D1
Naam receptMalcom X
Brouwdatum13-03-2016
BiertypeBlack IPA
Volume21,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,1%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement75,4 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,00 lWater uit Tilburg
22,20 gCaSO4
1,70 mlMelkzuur
13,76 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
388 mg/l8 mg/l9 mg/l230 mg/l15 mg/l791 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC85,7 %
0,500 kgCara-Kristal 160Arsegan160 EBC7,1 %
0,500 kgZwarte moutArsegan1400 EBC7,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67,0 įC1 min.60 min.2,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gEquinoxpellets13,9%first wort hop46,4 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%20 min.21,3 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%5 min.10,6 IBU
100,0 gEquinoxpellets13,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


De zwarte mout heb ik 24 uur koudgetrokken met 2 liter water, afgegoten en 10 minuten voor einde kook toegevoegd. Hoofd-, nagisting en koudhoppen is in dezelfde vergistingsfles gedaan bij een constante omgevingstemperatuur van 17 graden. Twee weken vergisting, een week koudhop. Gebotteld met 4,5 gram suiker per liter.

Ik ben echt overrompeld door de uitslag. Mijn eerste ONK en dan meteen de hoofdprijs!
Afgelopen vrijdag dit recept gebrouwen.
Dat koudgetrokken zwarte mout zag er uit als verlopen olie!
Alleen een ander gist gebruikt doordat de US-05 was uitverkocht.
Nu in blijde afwachting!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2019 21:35 u »
Alleen een ander gist gebruikt doordat de US-05 was uitverkocht.

Welke gist heb je gebruikt?


Er zijn meer gedroogde gisten dan de US-05 die als basis hebben de gist die Serra Nevada Brewery in Chico gebruikt voor hun bieren.

Bijvoorbeeld:
Mangrove Jack's M44 US West Coast
Bulldog B5 West Beer Yeast
Lalbrew BRY-97 West Coast Ale Yeast

Maar je kunt natuurlijk ook altijd de vloeibare variant kopen:
Wyeast #1056 American Ale
White Labs WLP 001
Omega OLY-004

Wereldwijd is dit een gist die erg veel gebruikt wordt. Maar ook hobbybrouwers maken er graag gebruik van. Onder prijswinnaars van het ONK is US-05 de meest gebruikte gist.


Offline NoLimits

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwer
Re: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Reactie #2 Gepost op: 26-05-2019 20:15 u »
Welke gist heb je gebruikt?


Wij hebben de Wyeast 1272 XL All American Ale gebruikt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2019 21:27 u »
Wij hebben de Wyeast 1272 XL All American Ale gebruikt.

Ik heb geen ervaring met die gist. Deze zou volgens de site van Wyeast ook gebruikt kunnen worden voor een IPA (en tal van andere Amerikaanse bieren...). Zie http://wyeastlab.com/yeast-strain/american-ale-ii

De gist zou afkomstig zijn van de Anchor Brewery uit San Francisco. Die brouwerij ligt niet zo heel ver van de Sierra Nevada Brewery in Chico. Een aantal jaren geleden heb ik beide brouwerijen bezocht.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 718
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2019 21:52 u »
Ik heb afgelopen jaar nog een black ipa gebrouwen met de 1272 gist. Nou zal het wel niet helemaal aan deze gist liggen maar dit brouwsel hoort bij een van mijn best brouwsels dat ik gebrouwen heb. Echt een super lekkere black ipa.

Offline RoyB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Met mijn neus in de schuimkraag gevallen.
Re: Black IPA nav recept algemeen kampioen ONK 2016
« Reactie #5 Gepost op: 29-05-2019 00:21 u »
Ik heb dit recept vorige maand gebrouwen en direct uit de ketel in vaten gezet.. Heb al 1 vat leeg.  :nut: Vooral de waterbehandeling met daarin veel mineralen waaronder zwavel geven dit bier een bijzondere mineralige smaak met een complexe fijne bitter en tegelijk een heerlijke volle hopsmaak. Heel fris en toch ook complex.
Ik snap wel waarom dot bier een prijs heeft gewonnen  :proost: :proost: :proost:

Ik vind hem vers het lekkerst, zou hem niet lang laten rijpen.

Tags: