Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BIABpers  (gelezen 829 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
BIABpers
« Gepost op: 25-05-2019 12:30 u »
BIAB kwam weer ergens langs en het spoelen de efficiency daarvan.

De grote jongens gebruiken enorme installaties om het bostel uit te persen ipv van het hele filteren en spoelen dat wij nog doen.

Heeft iemand het volgende wel eens geprobeerd? Fijn schroten, heel dun maischen 8-10 liter per kilo, wort laten aflopen, licht naspoelen en dan echt persen. Niet een beetje draaien aan die zak maar in de wijnpers er mee. Zo hard persen dat je een bijna droge koek over houdt.

Ingo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 389
  • Land: nl
  • Ik zeg plop, druk erop.
Re: BIABpers
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2019 13:43 u »
 Ja dat heb ik lang geleden gedaan met een geleende wijnpers.
1 keer.

Er kwam ongeveer iets meer dan de helft ( 3 liter) wort uit 6 kilo mout.
De biab zak was naar zijn grootje en veel poetswerk.
Voor kleine brouwsels niet de moeite waard, na koken en dus nog wat verdamping is die 3 liter nog minder geworden.

De man waar ik hem van leende brouwde altijd 75-100 liter bier, meer mout dus ook meer effect qua “extra” opbrengst.
Hoe meer mout hoe meer het zich loont dus volgens mij.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: BIABpers
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2019 14:07 u »
De biab zak was naar zijn grootje en veel poetswerk.

Daar was ik al bang voor ...

Had je ook heel fijn geschroot, of normaal?

Ingo

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 389
  • Land: nl
  • Ik zeg plop, druk erop.
Re: BIABpers
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2019 10:05 u »
Normaal met een schijfmolen

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: BIABpers
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2019 11:59 u »
Niet op die manier. Wel knijp ik meestal echt flink uit met de hand na het spoelen. Dan hou ik per 3 kilo mout 2 liter vloeistof in de zak over, bostel is dan redelijk droog.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 569
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: BIABpers
« Reactie #5 Gepost op: 26-05-2019 18:55 u »
Is ongetwijfeld goed voor het rendement, maar ik vraag me af of het geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je bier heeft als je de bostel tot de laatste druppel uitperst. Overdreven spoelen is ook niet goed. Geeft dit niet een vergelijkbaar effect?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: BIABpers
« Reactie #6 Gepost op: 26-05-2019 23:51 u »
Denk het niet omdat je eigenlijk amper spoelt en door het persen op zich maak je geen smaaknegatieve stoffen vrij. Wel de pH bij het beetje dat je spoelt in de gaten houden.

Ingo

Tags: