Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier zonder gerst en haver  (gelezen 2331 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rick de Waard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bier zonder gerst en haver
« Gepost op: 24-05-2019 11:54 u »
Beste mede brouwers,

Ten eerste, excuses als ik dit topic op de verkeerde plek aanmaak! Ik hoor graag waar ik het dan beter had kunnen doen, dan nu mijn vraag:

Een vriend van mij is allergisch voor gerst, dit is natuurlijk erg jammer want hij kan hierdoor geen bier drinken! Omdat ik medelijden met de arme jongen had, heb ik toen meteen besloten iets voor hem te brouwen wat hij wel kon drinken. Het alternatief voor gerst bleek haver, maar hier is hij blijkbaar ook allergisch voor... Ik heb het nagevraagd en alle andere graansoorten kan hij gewoon eten/drinken. Nu wil ik jullie vragen of er nog een andere mogelijkheid is naast gerst en haver om toch nog iets te brouwen wat verdacht veel lijkt op bier. Ik kom er zelf niet helemaal uit.

Ik hoop reactie van jullie te krijgen!

Rick


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #1 Gepost op: 24-05-2019 11:59 u »
In principe alle granen, rogge, tarwe, millet, gierst etc.

Als het probleem Coeliakie dan zijn er enzymen die kunnen helpen met het afbreken van de ongewenste eiwitten.

Ingo

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #2 Gepost op: 24-05-2019 12:32 u »
Een weizen met 100% tarwe met een zakje extra enzymen moet best kunnen.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 980
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #3 Gepost op: 24-05-2019 13:02 u »
Een weizen met 100% tarwe met een zakje extra enzymen moet best kunnen.
Je kunt ook rogge toevoegen. Als je filterproblemen hebt: Er zijn nog wel brouwers die wat rijstkaf overhebben  8)

Maisvlokken kun je eventueel ook nog gebruiken.

Groet,
Hans

Offline Rick de Waard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #4 Gepost op: 24-05-2019 15:43 u »
Een weizen met 100% tarwe met een zakje extra enzymen moet best kunnen.

Aan wat voor enzymen moet ik dan denken? Ik zal even nakijken of het de enzymen zijn waarvoor hij gevoelig is of iets anders uit de gerst. Coeliakie is hier niet het probleem.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #5 Gepost op: 24-05-2019 17:09 u »
Spelt kun je ook gebruiken, maar max 50 % van de stort.

Het probleem zal zijn om voldoende enzymen te krijgen om het zetmeel om te zetten in suiker. Die komen normaal vooral uit het gerstemout..

Of tarwemout extract: https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/moutextract-spraymalt/moutextract-vloeibaar-tarwe-1-5-kg.html
Dan moet je wel uitzoeken of er echt geen gerst in zit. Dat zou op de verpakking moeten staan. Als dit inderdaad zonder gerst is, dan is het enzym probleem opgelost.
Tarwe moutextract poeder zag ik dat een percentage gerst bij in zit, dus dat is niet geschikt.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #6 Gepost op: 24-05-2019 17:20 u »

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #7 Gepost op: 24-05-2019 17:29 u »
100% tarwemout kan toch gewoon? Daar heb je toch geen enzymen voor nodig? Hoogstens inderdaad wat rijstkaf voor het filteren...

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #8 Gepost op: 24-05-2019 17:44 u »
100% tarwemout kan toch gewoon? Daar heb je toch geen enzymen voor nodig? Hoogstens inderdaad wat rijstkaf voor het filteren...
Nee, maximaal 60%. Daarboven heb je enzymen nodig.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #9 Gepost op: 24-05-2019 17:52 u »
Nee, maximaal 60%. Daarboven heb je enzymen nodig.

Klopt, hier staat 50%,  vergelijkbaar.
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/mout/mouterij-dingemans/tarwemout-licht-25-kg.html

Ligt er misschien ook aan welke tarwemout precies.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #10 Gepost op: 24-05-2019 18:45 u »


Deze mannen kunnen het wel.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #11 Gepost op: 24-05-2019 18:52 u »
Dinsdag een Weizen gebrouwen met 100% Dingemans tarwemout. Zonder toegevoegde enzymen haalde ik een rendement van 65% met mijn Grainfather.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.222
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #12 Gepost op: 24-05-2019 23:26 u »
100% tarwemout kan toch gewoon? Daar heb je toch geen enzymen voor nodig? Hoogstens inderdaad wat rijstkaf voor het filteren...
Nee, maximaal 60%. Daarboven heb je enzymen nodig.

Tarwemout bevat voldoende enzymen om het zetmeel van de eigen korrel om te zetten.
Bij het gebruik van tarwevlokken zijn wel enzymen nodig.

Zie ook http://www.picobrewery.com/askarchive/diastatic.htm. In deze link zie je een tabel met mouten en de omzetkracht van de enzymen in graden Lintner.
Tarwemout heeft volgens deze tabel 120 graden Lintnter dat is vergelijkbaar met pilsmout...

Dat geadviseerd wordt niet meer dan 50 tot 60% tarwemout te gebruiken heeft alles te maken met de filtreerbaarheid van je brouwsel. Dat probleem kun je oplossing met rijsthulzen. Deze zijn nog niet zo heel lang verkrijgbaar en dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat de betreffende webpagina's nog niet zijn aangepast.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #13 Gepost op: 24-05-2019 23:43 u »
100% tarwemout is geen probleem, maar je moet er geen SG 1090 bier mee willen brouwen. Een Grodziskie b.v. met een SG van 1035 - 1040 en 100% eiken gerookte tarwemout is prima te doen.

Ingo

Offline Rick de Waard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #14 Gepost op: 25-05-2019 00:45 u »
Dus als ik het goed begrijp, het enige probleem met 100% graan bier is het filteren en dit is met rijsthulzen op te lossen? Dan ga ik binnenkort meteen aan het brouwen!

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 570
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #15 Gepost op: 25-05-2019 01:12 u »
Dat geadviseerd wordt niet meer dan 50 tot 60% tarwemout te gebruiken heeft alles te maken met de filtreerbaarheid van je brouwsel. Dat probleem kun je oplossing met rijsthulzen. Deze zijn nog niet zo heel lang verkrijgbaar en dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat de betreffende webpagina's nog niet zijn aangepast.
In het filmpje hebben ze dat opgelost door met de BIAB methode te brouwen. Is dus ook een mogelijkheid.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.222
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #16 Gepost op: 25-05-2019 12:11 u »
In het filmpje hebben ze dat opgelost door met de BIAB methode te brouwen. Is dus ook een mogelijkheid.
Als je de biab-methode gebruikt blijft er veel extract in de bostel zitten. Om te zorgen dat het wort afgevoerd wordt uit de bostel is het ook bij de biab-mehode aan te raden rijsthulzen te gebruiken.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #17 Gepost op: 25-05-2019 14:22 u »
Aan de hand van dat filmpje vorig jaar (5/2/18) ook ongeveer zo'n biertje gebrouwen, 90% tarwemout, 10% roggemout, eenstaps in frigobox met de MJ21, was er niet wild van eigenlijk...
http://chateau-ifach.be/frigobox_90tarwe_10rogge.pdf

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #18 Gepost op: 25-05-2019 17:15 u »
Over wąt was je niet wild Herman, over de smaak, over een bijsmaak, over het geheel? Mvg

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #19 Gepost op: 26-05-2019 16:04 u »
Over wąt was je niet wild Herman, over de smaak, over een bijsmaak, over het geheel? Mvg
Helemaal geen fris smakend bier, je zou denken met zoveel tarwe dat het iets lichts qua smaak zou geven, doch niet mijn smaak, die bijna 10% rogge heb ik er bij gedaan voor een kruidige toets, doch totaal niet lekker in dat biertje, misschien ook een te hoog alcoholgehalte voor een tarwebiertje of de verkeerde hoppen gebruikt, kan ook natuurlijk. Geen filterproblemen gehad door zeer traag te filteren. Misschien als ik eens echt niet weet wat brouwen zou ik mij nog aan een nieuw testbrouwsel wagen, doch voorlopig zit dat er niet in....

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #20 Gepost op: 26-05-2019 16:34 u »
Ik denk dat je met 100% tarwe moet opletten dat je niet teveel hop gebruikt. Hoeveel EBU was jouw tarwebier, Herman?

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Bier zonder gerst en haver
« Reactie #21 Gepost op: 26-05-2019 23:22 u »
Ik denk dat je met 100% tarwe moet opletten dat je niet teveel hop gebruikt. Hoeveel EBU was jouw tarwebier, Herman?
Volgens mijn hoeveelheid gebruikte hop in Brouwplanner: 17,58 IBU, wat niet echt mega veel is eigenlijk.

Tags: