Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Is dit te fijn of juist goed?  (gelezen 1678 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Is dit te fijn of juist goed?
« Gepost op: 24-12-2019 17:06 u »


Beste leden, na mijn voorstelpost is dit mijn eerste bericht op het forum.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik heb (als het goed is) een afbeelding hierboven geüpload.
Ik heb deze mout geschroot en heb dit met 4 a 5 eerdere batches ook zo gedaan.

Is dit de juiste grof/fijnheid of moet ik mijn schrootmolen verstellen?

Ik hoor graag van jullie.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.587
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #1 Gepost op: 24-12-2019 17:16 u »
Kafjes zijn nog vrij heel en inhoud is geplet lijkt mij prima zo. Zeker als je al 5 x gebrouwen hebt en geen problemen hebt met spoelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.785
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #2 Gepost op: 24-12-2019 23:32 u »
Heb je een schijvenmolen of een walsenmolen?

Het mag wat grover. Ligt overigens ook aan je manier van filteren. Bij het brouwen in een zak (BIAB) kun je fijner schroten dan bij bijvoorbeeld een brouwautomaat.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.587
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #3 Gepost op: 25-12-2019 07:48 u »
Uiteindelijk gaat het erom of je problemen hebt met spoelen (dichtslaan van je filterbed) of een lager rendement dan gebruikelijk (kanaalvorming). Als je daar beiden geen last ban hebt schroot je dus niet te fijn.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.391
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #4 Gepost op: 25-12-2019 10:34 u »
Met een walsenmolen die niet supper snel draait zitten er schijnbaar hele korrels tussen maar die zijn van binnen helemaal verbrijzeld.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.587
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #5 Gepost op: 25-12-2019 10:50 u »
Klopt een walsenmolen heeft daarom de voorkeur. Je kunt een schijvenmolen daarom niet fijner afstellen om dat nadeel te compenseren.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #6 Gepost op: 25-12-2019 12:53 u »
Met mijn schijvenmolen was mijn rendement altijd hoger dan met de walsen omdat de kafjes deels gebroken waren en de korrels erg kort. Sinds ik de walsenmolen gebruik ziet mijn schrootsel er prima uit met hele kafjes.
Ondanks dat ik met de schijvenmolen kleinere deeltjes had, had ik nooit problemen met filteren/dichtslaan. (ook niet met 20% tarwe erbij). Langzaam spoelen en de eerste liters retour gaf een helder wort.
De reden dat ik nu met walsen schroot is omdat mijn opstelling makkelijker werkt en sneller schoon/opgeruimd is dan mijn schijvenopstelling. Het beetje verlies aan rendement neem ik voor lief.

Dus ik zou niets veranderen in je schrootsel. Ziet er voor mij prima uit.

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #7 Gepost op: 25-12-2019 14:50 u »
Kafjes zijn nog vrij heel en inhoud is geplet lijkt mij prima zo. Zeker als je al 5 x gebrouwen hebt en geen problemen hebt met spoelen.

Bedankt hansHalberstadt voor de feedback, dan blijf ik voor nu zo door gaan :biersmile:

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #8 Gepost op: 25-12-2019 14:55 u »
Heb je een schijvenmolen of een walsenmolen?

Het mag wat grover. Ligt overigens ook aan je manier van filteren. Bij het brouwen in een zak (BIAB) kun je fijner schroten dan bij bijvoorbeeld een brouwautomaat.

Hoi Jacques,

Allereerst bedankt voor de reactie.

Ik heb een schijvenmolen. Een simpel model van Arsegan.

Mijn manier van filteren na het maischen is nu middels hevelslangen en het wort langzaam door een fijn vergiet laten lopen. Heeft u nog tips om dit te verbeteren?

Brouwen in een zak heb ik nog niet geprobeerd. Wellicht de volgende keer.

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #9 Gepost op: 25-12-2019 14:59 u »
Uiteindelijk gaat het erom of je problemen hebt met spoelen (dichtslaan van je filterbed) of een lager rendement dan gebruikelijk (kanaalvorming). Als je daar beiden geen last ban hebt schoort je dus niet te fijn.

Ik zal hier eens goed op gaan letten. Ik heb inderdaad wel opgemerkt dat het soms wat lastiger is met spoelen. Aankomende vrijdag ga ik aan de slag met een eenvoudig blond biertje. Ik zal laten weten of het goed gegaan is of niet ^-^

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #10 Gepost op: 25-12-2019 15:03 u »
Met een walsenmolen die niet supper snel draait zitten er schijnbaar hele korrels tussen maar die zijn van binnen helemaal verbrijzeld.

https://myalbum.com/photo/MHhPTSu84sFj/1k0.jpg

Zo te zien komt het veel overeen met de foto van u. Aankomende vrijdag ga ik het merken. Bedankt voor de reactie.

Offline FlorianHuis

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • In de hemel is geen bier, daarom drink ik het hier
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #11 Gepost op: 25-12-2019 15:05 u »
Met mijn schijvenmolen was mijn rendement altijd hoger dan met de walsen omdat de kafjes deels gebroken waren en de korrels erg kort. Sinds ik de walsenmolen gebruik ziet mijn schrootsel er prima uit met hele kafjes.
Ondanks dat ik met de schijvenmolen kleinere deeltjes had, had ik nooit problemen met filteren/dichtslaan. (ook niet met 20% tarwe erbij). Langzaam spoelen en de eerste liters retour gaf een helder wort.
De reden dat ik nu met walsen schroot is omdat mijn opstelling makkelijker werkt en sneller schoon/opgeruimd is dan mijn schijvenopstelling. Het beetje verlies aan rendement neem ik voor lief.

Dus ik zou niets veranderen in je schrootsel. Ziet er voor mij prima uit.

Ah top! Bedankt voor de reactie Neetje. Ik ga er vrijdag op letten m.b.t. het dichtslaan. Ik laat het nog in dit topic weten hoe het gegaan.

Allen alvast bedankt!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.785
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #12 Gepost op: 25-12-2019 15:56 u »
Ik heb een schijvenmolen. Een simpel model van Arsegan.
Ik dacht al te zien aan het schrootsel dat je een schijvenmolen hebt.

Bij een dergelijke molen kun je een beetje grover schroten maar niet te veel want dan worden niet alle korrels geschroot.


Citaat
Mijn manier van filteren na het maischen is nu middels hevelslangen en het wort langzaam door een fijn vergiet laten lopen. Heeft u nog tips om dit te verbeteren?

Brouwen in een zak heb ik nog niet geprobeerd. Wellicht de volgende keer.

Er zijn diverse manieren van filteren. Een vergiet is niet ideaal omdat je daardoor veel zuurstofinslag hebt.
Alternatieve methoden zijn een filterhevel, een brouwzak of twee in elkaar geschoven plastic emmers  waarbij in de bovenste gaatjes geboord zijn. Zie deze afbeelding uit het door mij geschreven boek Bierbrouwen voor dummies.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #13 Gepost op: 26-12-2019 12:42 u »


Beste leden, na mijn voorstelpost is dit mijn eerste bericht op het forum.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik heb (als het goed is) een afbeelding hierboven geüpload.
Ik heb deze mout geschroot en heb dit met 4 a 5 eerdere batches ook zo gedaan.

Is dit de juiste grof/fijnheid of moet ik mijn schrootmolen verstellen?

Ik hoor graag van jullie.

Ik heb ook een schijvenmolen. Die stel ik zo af dat er net geen hele korrels meer doorkomen.
Ik heb geen problemen met filteren, en mijn rendement is ook goed.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #14 Gepost op: 17-02-2020 20:07 u »
Hoe fijner je schroot hoe hoger je rendement maar ook meer tannines in je wort. Hoe grover je schroot hoe kleiner de kans op filterproblemen maar minder rendement. Een dilemma dus. Het beste zou zijn om zo grof mogelijk te schroten zodat er nét geen hele korrels uit je molen komen. Gewoon je moutsoorten apart schroten dus en even bijstellen per mout.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.297
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Is dit te fijn of juist goed?
« Reactie #15 Gepost op: 17-02-2020 20:21 u »
Ben begonnen met een koffiemolen toen een drie walsenmolen en nu een twee walsenmolen. Ik zal het zachtjes schrijven maar ik heb nog nooit verschil gemerkt in het eindresultaat  :-X

Tags: