Is dit te fijn of juist goed?

Gestart door FlorianHuis, 24-12-2019 17:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

FlorianHuis



Beste leden, na mijn voorstelpost is dit mijn eerste bericht op het forum.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik heb (als het goed is) een afbeelding hierboven geüpload.
Ik heb deze mout geschroot en heb dit met 4 a 5 eerdere batches ook zo gedaan.

Is dit de juiste grof/fijnheid of moet ik mijn schrootmolen verstellen?

Ik hoor graag van jullie.

hansHalberstadt

Kafjes zijn nog vrij heel en inhoud is geplet lijkt mij prima zo. Zeker als je al 5 x gebrouwen hebt en geen problemen hebt met spoelen.

Jacques

Heb je een schijvenmolen of een walsenmolen?

Het mag wat grover. Ligt overigens ook aan je manier van filteren. Bij het brouwen in een zak (BIAB) kun je fijner schroten dan bij bijvoorbeeld een brouwautomaat.

hansHalberstadt

Uiteindelijk gaat het erom of je problemen hebt met spoelen (dichtslaan van je filterbed) of een lager rendement dan gebruikelijk (kanaalvorming). Als je daar beiden geen last ban hebt schroot je dus niet te fijn.

brouwerwaldonk

Met een walsenmolen die niet supper snel draait zitten er schijnbaar hele korrels tussen maar die zijn van binnen helemaal verbrijzeld.


hansHalberstadt

Klopt een walsenmolen heeft daarom de voorkeur. Je kunt een schijvenmolen daarom niet fijner afstellen om dat nadeel te compenseren.

Neetje

Met mijn schijvenmolen was mijn rendement altijd hoger dan met de walsen omdat de kafjes deels gebroken waren en de korrels erg kort. Sinds ik de walsenmolen gebruik ziet mijn schrootsel er prima uit met hele kafjes.
Ondanks dat ik met de schijvenmolen kleinere deeltjes had, had ik nooit problemen met filteren/dichtslaan. (ook niet met 20% tarwe erbij). Langzaam spoelen en de eerste liters retour gaf een helder wort.
De reden dat ik nu met walsen schroot is omdat mijn opstelling makkelijker werkt en sneller schoon/opgeruimd is dan mijn schijvenopstelling. Het beetje verlies aan rendement neem ik voor lief.

Dus ik zou niets veranderen in je schrootsel. Ziet er voor mij prima uit.

FlorianHuis

Citaat van: hansHalberstadt op 24-12-2019  17:16 uKafjes zijn nog vrij heel en inhoud is geplet lijkt mij prima zo. Zeker als je al 5 x gebrouwen hebt en geen problemen hebt met spoelen.

Bedankt hansHalberstadt voor de feedback, dan blijf ik voor nu zo door gaan :biersmile:

FlorianHuis

Citaat van: Jacques op 24-12-2019  23:32 uHeb je een schijvenmolen of een walsenmolen?

Het mag wat grover. Ligt overigens ook aan je manier van filteren. Bij het brouwen in een zak (BIAB) kun je fijner schroten dan bij bijvoorbeeld een brouwautomaat.

Hoi Jacques,

Allereerst bedankt voor de reactie.

Ik heb een schijvenmolen. Een simpel model van Arsegan.

Mijn manier van filteren na het maischen is nu middels hevelslangen en het wort langzaam door een fijn vergiet laten lopen. Heeft u nog tips om dit te verbeteren?

Brouwen in een zak heb ik nog niet geprobeerd. Wellicht de volgende keer.

FlorianHuis

Citaat van: hansHalberstadt op 25-12-2019  07:48 uUiteindelijk gaat het erom of je problemen hebt met spoelen (dichtslaan van je filterbed) of een lager rendement dan gebruikelijk (kanaalvorming). Als je daar beiden geen last ban hebt schoort je dus niet te fijn.

Ik zal hier eens goed op gaan letten. Ik heb inderdaad wel opgemerkt dat het soms wat lastiger is met spoelen. Aankomende vrijdag ga ik aan de slag met een eenvoudig blond biertje. Ik zal laten weten of het goed gegaan is of niet ^-^

FlorianHuis

Citaat van: brouwerwaldonk op 25-12-2019  10:34 uMet een walsenmolen die niet supper snel draait zitten er schijnbaar hele korrels tussen maar die zijn van binnen helemaal verbrijzeld.

https://myalbum.com/photo/MHhPTSu84sFj/1k0.jpg

Zo te zien komt het veel overeen met de foto van u. Aankomende vrijdag ga ik het merken. Bedankt voor de reactie.

FlorianHuis

Citaat van: Neetje op 25-12-2019  12:53 uMet mijn schijvenmolen was mijn rendement altijd hoger dan met de walsen omdat de kafjes deels gebroken waren en de korrels erg kort. Sinds ik de walsenmolen gebruik ziet mijn schrootsel er prima uit met hele kafjes.
Ondanks dat ik met de schijvenmolen kleinere deeltjes had, had ik nooit problemen met filteren/dichtslaan. (ook niet met 20% tarwe erbij). Langzaam spoelen en de eerste liters retour gaf een helder wort.
De reden dat ik nu met walsen schroot is omdat mijn opstelling makkelijker werkt en sneller schoon/opgeruimd is dan mijn schijvenopstelling. Het beetje verlies aan rendement neem ik voor lief.

Dus ik zou niets veranderen in je schrootsel. Ziet er voor mij prima uit.

Ah top! Bedankt voor de reactie Neetje. Ik ga er vrijdag op letten m.b.t. het dichtslaan. Ik laat het nog in dit topic weten hoe het gegaan.

Allen alvast bedankt!

Jacques

Citaat van: FlorianHuis op 25-12-2019  14:55 uIk heb een schijvenmolen. Een simpel model van Arsegan.
Ik dacht al te zien aan het schrootsel dat je een schijvenmolen hebt.

Bij een dergelijke molen kun je een beetje grover schroten maar niet te veel want dan worden niet alle korrels geschroot.


CiteerMijn manier van filteren na het maischen is nu middels hevelslangen en het wort langzaam door een fijn vergiet laten lopen. Heeft u nog tips om dit te verbeteren?

Brouwen in een zak heb ik nog niet geprobeerd. Wellicht de volgende keer.

Er zijn diverse manieren van filteren. Een vergiet is niet ideaal omdat je daardoor veel zuurstofinslag hebt.
Alternatieve methoden zijn een filterhevel, een brouwzak of twee in elkaar geschoven plastic emmers  waarbij in de bovenste gaatjes geboord zijn. Zie deze afbeelding uit het door mij geschreven boek Bierbrouwen voor dummies.

middelaersch

Citaat van: FlorianHuis op 24-12-2019  17:06 u

Beste leden, na mijn voorstelpost is dit mijn eerste bericht op het forum.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik heb (als het goed is) een afbeelding hierboven geüpload.
Ik heb deze mout geschroot en heb dit met 4 a 5 eerdere batches ook zo gedaan.

Is dit de juiste grof/fijnheid of moet ik mijn schrootmolen verstellen?

Ik hoor graag van jullie.

Ik heb ook een schijvenmolen. Die stel ik zo af dat er net geen hele korrels meer doorkomen.
Ik heb geen problemen met filteren, en mijn rendement is ook goed.

Takkie83

Hoe fijner je schroot hoe hoger je rendement maar ook meer tannines in je wort. Hoe grover je schroot hoe kleiner de kans op filterproblemen maar minder rendement. Een dilemma dus. Het beste zou zijn om zo grof mogelijk te schroten zodat er nét geen hele korrels uit je molen komen. Gewoon je moutsoorten apart schroten dus en even bijstellen per mout.

Adbrouwt

Ben begonnen met een koffiemolen toen een drie walsenmolen en nu een twee walsenmolen. Ik zal het zachtjes schrijven maar ik heb nog nooit verschil gemerkt in het eindresultaat  :-X

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.