Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand Winterbier  (gelezen 213 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Brand Winterbier
« Gepost op: 15-05-2019 07:23 u »
Niet gewonnen, maar wel in de finale terecht gekomen. ;D Het leek me leuk om mijn recept te posten, maar ook om die van andere te zien. Mijn EBC kleur was nog maar net goed (90 EBC). Ik vond het erg moeilijk omdat de kleur omschrijving van brand anders was dan de EBC waarde die ik erbij zou verwachten

Ik heb zelf bewust pale ale mout gebruikt voor een sterker mout karakter. Hiernaast kan je zien dat er veel suiker in zit. De reden hiervoor is omdat de M21 gist niet zo ver doorgaat. Zeker in combinatie met de hoeveelheid caramouten. Om die reden heb ik ook langer op 62 graden gemaischt. Uiteindelijk kwam ik volgens Brand alsnog op 1.016 uit.

De reden om voor basterdsuiker te kiezen was eigenlijk puur vanwege de EBC waarde die ik wilde hebben. Ik wist nog niet dat dit een negatieve werking op het schuim heeft en zou dit dus nu anders hebben gedaan na het horen van Jacques zijn presentatie. Het schuim was een laagje/ring.

Met de kruiden heb ik thee getrokken om de juiste hoeveelheid te bepalen. Dit heb ik na het maken van de 1,0 versie nog aangepast (meer kaneel en minder gember).
Hiernaast heb ik bewust voor de M21 witbier gist gekozen. Toen ik begon met brouwen heb ik veel gist experimenten gedaan en de M21 heeft een leuk kruidig/fruitig Belgisch karakter. Bij een hoger begin SG en met een hogere suikerstort produceert deze leuke esters. Een leuke gist die ik ook gebruikt voor dubbels en Belgisch blond.

Volgens de keurmeesters had ik te weinig bottelsuiker gebruikt. Dit kan nog te maken hebben met de gist die 8% alcohol aankan. Misschien dat die wat gestrest was geraakt.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWinterbier Brand 2.0
Brouwdatum28-11-2018
BierstijlQuadrupel
Volume11,7 l
Begin SG1,076 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,6%
Alcoholgehalte7,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)55 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement69,5 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
14,00 lWater uit Almere
2,30 mlMelkzuur
4,75 lSpoelwater



Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,73 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC66,0 %
0,70 kgBasstard suikerBrewferm35 EBC17,0 %
0,41 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %
0,17 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC4,0 %
0,04 kgSpecial BDingemans350 EBC1,0 %
0,08 kgD-180 KandijsiroopBrewferm478 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.50 min.4,2 l/kg
72,0 °C5 min.15 min.4,2 l/kg
78,0 °C5 min.1 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,1 gMagnumbellen13,2%first wort hop20,9 IBU
10,0 gPerlepellets4,6%10 min.3,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gGemberwortelkruidkoken
6,00 gKaneelstokspecerijkoken
1,10 gKorianderzaadspecerijkoken
1,50 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Wit (M21)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]1,50 gWyeast gistvoedinganderskoken


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting24,0 °C
Temp. lagering15,0 °C



Tags: