Voor mijn volgende brouwsel wil ik mee eens gaan wagen aan een RIS, die dan wellicht aankomende winter rijp is om ons warm te houden.
Ik vind het plakkerige altijd wel prettig, en een zoete toets mag niet ontbreken. Zelf vind ik bloedbroeders van kompaan een erg lekker biertje, maar dan zal ik ook met port aan de gang moeten ben ik bang.
Het doel is een wat plakkerige RIS met een koffietoets. Zelf weet ik de verhouding geroosterde gerst en chocolate niet zo goed.
Gezien mijn huidige voorraad mouten kom ik op onderstaand recept uit, aangepast vanuit een recept van volgens mij de roerstok.
Lijkt dit ergens op heeft er iemand nog tips? (Rendement op 65% gezet omdat ik met een brewmonk brouw, misschien dat ik wel dubbel moet maischen ivm de hoeveelheid mout)
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | |
Naam recept | Coffee Russian Imperial Stout |
Brouwdatum | |
Bierstijl | Stout (Imperial Russian) |
Volume | 15.0 l |
Begin SG | 1.102 SG |
Berekende kleur (Morey) | 195 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 56 IBU |
Brouwzaalrendement | 65.0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 6.00 kg | Swaen Ale | The Swaen | 8 EBC | 76.4 % |
0.60 kg | BlackSwaen Barley | De Swaen | 1125 EBC | 7.6 % |
0.50 kg | BlackSwaen Chocolate B | De Swaen | 850 EBC | 6.4 % |
0.50 kg | GoldSwaen Aroma | De Swaen | 400 EBC | 6.4 % |
0.25 kg | Oats, Flaked | Briess | 2 EBC | 3.2 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Temperature | 65.0 °C | 1 min. | 60 min. | 1.9 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 21.9 g | Magnum | bellen | 14.5% | 60 min. | 40.7 IBU |
58.5 g | East Kent Goldings | bellen | 4.0% | 15 min. | 14.9 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 562.50 ml | Koffie (gebrouwen) | anders | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 0.0 g | Safale American (US-05) | bovengist |