Beste brouwers,
Ik heb een bier gebrouwen waar ik erg tevreden over ben. Het moest een IPA achtig bier worden met een iets droge afdronk. Om die reden heb ik een recept gemaakt zoals ik dat zou doen voor een Belgisch blond alleen dan met andere gist en andere hoppen (dit kwam voort uit een split batch die ik eens heb gemaakt).
Er valt me alleen een ding op. Fruitigheid vanuit de koudhop verdwijnt erg snel en daar komt extra bitterheid voor in de plaats. Ik heb dit recept 2 maal gebrouwen en beide keren vind ik dat de fruitigheid wel goed te ruiken is maar toch niet helemaal terugkomt in de smaak, zeker niet als het bier een paar weken heeft gestaan.
Hebben jullie ook de ervaring dat de fruitigheid snel vervliegt? In commerciële bieren valt mij dit niet op namelijk. Als jullie tips hebben hoor ik het graag!
Hieronder het recept.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | |
Naam recept | Lentebier |
Brouwdatum | 03-05-2019 |
Bierstijl | Blond |
Volume | 25,0 |
Begin SG | 1,066 SG |
Eind SG | 1,011 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 83,3% |
Alcoholgehalte | 7,2 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 14 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 28 IBU |
Brouwzaalrendement | 69,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 24,00 l | Groning's water |
0,30 g | CaCl2 |
1,70 g | CaSO4 |
2,60 ml | Fosforzuur |
12,00 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 66 mg/l | 5 mg/l | 22 mg/l | 119 mg/l | 47 mg/l | 57 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 6,422 kg | Swaen Pilsner | De Swaen | 3 EBC | 84,2 % |
0,230 kg | Caramunich I | Weyermann | 90 EBC | 3,0 % |
0,174 kg | Swaen Vienna | De Swaen | 10 EBC | 2,3 % |
0,150 kg | CaraBelge | Weyermann | 33 EBC | 2,0 % |
0,650 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 8,5 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 64,0 °C | 1 min. | 75 min. | 3,4 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 10 min. | 3,4 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 50,7 g | E.K. Golding | bellen | 5,7% | 60 min. | 25,6 IBU |
24,0 g | Styrian Goldings | bellen | 3,4% | 10 min. | 2,6 IBU |
95,0 g | Citra | bellen | 12,0% | koudhop | 0,0 IBU |
75,0 g | Amarillo | pellets | 8,9% | koudhop | 0,0 IBU |
24,0 g | Styrian Goldings | pellets | 3,4% | 0 min. | 0,0 IBU |
20,0 g | Amarillo | pellets | 8,9% | 0 min. | 0,0 IBU |
20,0 g | Citra | bellen | 12,0% | 0 min. | 0,0 IBU |
Overige ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 10,00 g | Korianderzaad | specerij | koken |
2,40 g | Wyeast gistvoeding | anders | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 2,0 pak(ken) | American Ale II (1272) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,5 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 21,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 21,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,011 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 83,3% |
Temp. nagisting | 21,0 °C |
Start lagering | 17-05-2019 |
Temp. lagering | 5,0 °C |
Groeten Frank