Vandaag brouw ik een koffieporter, gebaseerd op de geweldige "Austmann Kaffeporter". De brouwers zijn zo vriendelijk het recept te delen. Ik heb een aantal aanpassingen gemaakt:
ik had geen Munich 20 ebc, dus heb deze vervangen door een deel Vienna 30-50 ebc (staat wel als Munich in het recept aangezien ik die niet kon kiezen) en een deel Pale Ale.
De roasted barley heb ik vervangen door black mout (had ik ook niet). Verder de hoppen en gist ook vervangen. Wat me opvalt is het enorme verschil in kleurberekening tussen BrouwVisie en Beercalc. De hoeveelheid en toediening van vanille staat niet in het recept dus deze heb ik maar aangepast aan tips op het forum.
Ik heb het originele recept in de bijlage staan. deze is ook te vinden op
https://beercalc.org/?t=145931 Mijn versie is:
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Foxholster Koffieporter |
Kenmerk | |
Brouwdatum | 10-3-2019 |
Biertype | Porter (brown) |
Aantal liters | 20 |
Gewenst begin SG | 1048 (5,0 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 75,0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 28,1 liter |
Maischdikte | 3,4 l/kg |
Maischwater | 15,0 liter |
Spoelwater | 13,1 liter |
Kooktijd | 60 minuten |
Berekende kleur | 200 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 20 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Pale ale mout, Maris otter | 61,4 % | 2,740 kg | 5 EBC |
Munchener mout (CM) | 7,6 % | 0,340 kg | 24 EBC |
Brown malt | 20,3 % | 0,905 kg | 150 EBC |
Chocolate malt | 4,6 % | 0,206 kg | 1000 EBC |
Black (CM) | 2,3 % | 0,103 kg | 1325 EBC |
Havermout | 3,7 % | 0,165 kg | 4 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Admiral | 14,1 % | 10 gr | 60 minuten | 19 EBU |
WGV | 7,8 % | 10 gr | 1 minuten | 0 EBU |
KruidenNaam kruid | head]Toevoegen[/head]Massa | Kooktijd | Cocoa powder | Tijdens lageren | 22 gr | 0 Min. |
Vanilla | Tijdens lageren | 0 gr | 0 Min. |
Koffie | bij bottelen | 480 gr | 0 Min. |
Opmerkingen | de koffie is 144 g grofgemalen koffie, gedurende 3 dagen koud geinfuseerd en wordt toegevoegd bij bottelen
de vanille ga ik 2 geschraate stokjes gedurende 3 dagen in wodka weken en dit samen met het cacao poeder tijdens lageren toevoegen
|
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | Mangrove Jack M15 Empire Ale |
Gist toegevoegd als | |
MaischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 68°C | 60 minuten | 3,4 l/kg |
2 | 78°C | 5 minuten | 3,4 l/kg |