Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware  (gelezen 5333 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.330
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #150 Gepost op: 18-05-2019 09:35 u »
Net even promash eval versie geinstalleerd. die had ik nog staan.
old EBC=32.9, newEBC=25.4 verhouding=0.77 voor meegeleverde Company #1 Red Ale
10.3 EBC old, 8.6 new EBC verhouding=0.83 Jeffrey's Winter White
27.9 EBC old  Victory IPA 21.6 verhouding=0.77  new EBC Victory IPA
77 EBC old  103 EBC nieuw verhouding=0.77 bier met pils en blackmout (zie plaatje)
De kleurindicatie daarbij is helemaal zwart. Dat kan niet kloppen.

Verhouding is niet constant. Dat zal mogelijk te maken hebben met de aanname die hij doet voor de linner hue index voor verschillende mouten. Linner hue zegt iets over hoe de absorptie van licht zich gedraagt voor de ene golglengte tov de andere en hier gaat het om 430 nm nieuw versus 530 nm oud.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.516
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #151 Gepost op: 18-05-2019 09:38 u »
Die Linner hue index is ook weer afhankelijk van het koken, komt uit de suikerindustrie.

ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.330
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #152 Gepost op: 18-05-2019 09:44 u »
Vandaar ook die vreemde meetmethode die eigenlijk alleen voor Pils geschikt is.
Daarom zou mijn voorstel zijn om voor BKG wedstrijden en Brand wedstrijd over te schakelen op een kleurschaal op basis van een vergelijking, bv zoals ik met de EBC comparator doe met een standaard glas. 1 x iets afspreken en dat dan toepassen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.516
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #153 Gepost op: 18-05-2019 10:03 u »
Vanuit praktisch oogpunt ben ik het daarmee eens, schreef ik ook al eerder, vergelijk van mijn part twee fluitjes en benoem een bier als referentie.

Maar, uit de praktijk aan de drukpers als colourist, kleur vergelijken is heel erg moeilijk. Je zult een methode met goede marges moeten inbouwen en dan wordt het weer lastig. Lastig wordt het zodra je enige zekerheid wilt hebben.

Verdunnen is ook een mooie methode, neem pils X als referentie, verdun je bier tot de densiteit "gelijk" is aan pils X. De verdunningsfactor geeft de kleurindikatie, maar moet je dan een blauwfilter gebruiken om alleen de grijswaarde te beoordelen.

Camera werkt ook. Ook in combinatie met bovenstaande, fotografeer twee cuvetjes van hierboven in RAW formaat en haal de data door Imagemagick, converteer naar 16 bits grijswaarde om een uitspraak te doen over het verschil tussen twee vlakken. Maar da's weer veel gedoe (kleur van de lamp, achtergrond etc).

ingo


Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #154 Gepost op: 18-05-2019 14:07 u »
Als je een verschil tussen twee kleuren wilt uitdrukken dan gebruik je binnen het CIE-Lab systeem de deltaE daarvoor bestaan verschillende rekenmethoden en je geeft dan gewoon aan deltaE2000 en iedereen weet waar het over gaat.

Iedereen? Dan hoor ik niet bij 'iedereen'. Voor mij is dit abracadabra.

In de praktijk van de doorsnee hobbybrouwer, zonder geavanceerde meetapparatuur en diepgaande technische kennis, heb je een eenvoudige en praktische methode nodig om een ruwe inschatting te kunnen maken van de kleur.

Dan lijkt mij de verdunningsmethode die Hans beschrijft heel geschikt. Simpel, geen uitgebreide apparatuur nodig, en door iedereen te begrijpen.
Niet exact tot ver achter de komma, maar dat is ook nergens voor nodig lijkt me.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.516
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #155 Gepost op: 18-05-2019 14:22 u »
Iedereen? Dan hoor ik niet bij 'iedereen'. Voor mij is dit abracadabra.

Och jee, neen toch, leesvoer ;)

Er zijn/waren kleursystemen gebaseerd op verdunningen van bepaalde stoffen. Een reeks jodiumverdunningen zou je kunnen koppelen aan EBC waarden, dan kan 'iedereen' thuis een referentiekleur maken voor in het cuvetje. Wel alleen naar grijswaarden kijken, spectraal zal het er vast en zeker anders uit zien.

Op het Duitse forum heeft eens een foto gestaan van een hele reeks bierglazen met allemaal andere kleuren en toch de zelfde EBC waarden. Kan hem helaas niet terug vinden. (Staat denk ik ook in het brouwboek van Jan Brücklmeier "Bier Brauen")

Ingo

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #156 Gepost op: 18-05-2019 17:47 u »
Och jee, neen toch, leesvoer

Och jee nee toch, nog veeeel meer abracadabra  :groots:
Ieder zijn eigen methode, ik houd mijn bier wel langs een glaasje pils als ik de kleur wil weten  :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #157 Gepost op: 18-05-2019 19:33 u »
Och jee nee toch, nog veeeel meer abracadabra  :groots:
Ieder zijn eigen methode, ik houd mijn bier wel langs een glaasje pils als ik de kleur wil weten  :nut:


Een praktische benadering...
http://www.beercolor.com/


Al jaren heb ik de schaal voor de oude en nieuwe EBC-waarden.
Voor hele donkere bieren verdun je het bier...


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #158 Gepost op: 19-05-2019 12:00 u »
Promash geeft in het system settings scherm de keuze tussen oude en nieuwe EBC schaal (een programma uit 1998, zijn tijd toen al ver vooruit  ;D).
Doet BrouwVisie dat ook? Geef EBC daarin gewoon aan in beide schalen, dan is het voor altijd en iedereen opgelost!

Nee, simpel omdat ik geen idee heb wat het verschil is tussen beide systemen (ook formule technisch)..maar zou zou maar kunnen dat in BrouwVisie alleen het nieuwe systeem zit ingebouwen... >:D ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.330
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #159 Gepost op: 19-05-2019 13:50 u »
Promash is inderdaad wel een heel slim opgezet programma. Hoewel volgens mij de kleur die het aangeeft en berekent niet goed klopt (hij geeft 3 EBC voor een pils) zouden we er wel veel van kunnen leren. Als ik nu een nieuw brouwprogramma zou gaan schrijven dan zou ik eerst eens een tijdje met Promash gaan stoeien en dan kijken wat er nog te verbeteren is, maar zal niet veel zijn denk ik.

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.819
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #160 Gepost op: 19-05-2019 14:05 u »
... Hoewel volgens mij de kleur die het aangeeft en berekent niet goed klopt (hij geeft 3 EBC voor een pils) ...

Dan heb je ergens een instelling verkeerd staan vrees ik.
Ik heb er nog geen fouten in kunnen ontdekken.

Offline Sikkens

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Tsjoch!
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #161 Gepost op: 07-06-2019 15:18 u »
Ik vind de tip van Hans: een x-aantal keren verdunnen en dan in gelijke glazen vergelijken met een standaard pils (=7 EBC) van een aantrekkelijke eenvoud. Bij mijn afgekeurde winterbiertje van 177 EBC (??) zou dat dan 25 1/3 keer verdunnen worden.
In mijn beleving staat 177 EBC voor knetterzwart bier, en dat klopt niet met mijn waarneming (denk ik).
Ik ga het proberen

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Bierkleur: analyse versus brouwsoftware
« Reactie #162 Gepost op: 10-06-2019 15:32 u »

Tags: