De EBC "kleur" van bier, wordt gemeten volgens (MEBAK 2.16, EBC 9.4). De lichtabsorptie wordt bepaald bij een golglengte van 430nm.
Het wort of het bier wordt gefilterd tot de troebelheid minder dan 1 EBC waarde is. Daarna wordt de absorptie gemeten in een 10mm cuvet. Het monster wordt verdund tot de absorbtie minder is dan 2 eenheden (E430).
EBC kleur = E430 x 25 x verdunningsfactor.
Bij inline metingen is het niet mogelijk te filteren en wordt er een extra meting gedaan om de troebelheid te bepalen bij een golflengte van 700 nm.
EBC kleur = (E430 x 25) - (E700 x 25)
Om accuraat te kunnen meten bij zeer donkere bieren wordt een golflengte van 550 nm gebruikt. Er moet met een correlatiefactor f rekening gehouden worden.
EBC kleur = ((E550 x 25) - (E700 x 25)) x f
Troebeling moet bij alle metingen altijd zo laag mogelijk zijn.
### Meetmethode SRM
De SRM waarde van bier wordt gemeten bij 430 nm.
Het bier wordt gefilterd tot het resultaat van een meting bij 700 nm 0.039x minder is als de waarde bij 430 nm daarna wordt er verdund en in een 10 mm cuvet gemeten
SRM kleur = A430 x 12,7 x verdunningsfactor.
###
Feitelijk beschrijft dus geen van de meetwaarden een kleur omdat er voor de meting slechts een enkele golflengte gebruikt wordt. Het beschrijft slechts een densiteit (grijswaarde).
CIE 1931
https://en.wikipedia.org/wiki/CIE_1931_color_space is een standaard om kleuren met behulp van vectoren in een kleurruimte uit te drukken. Een compleet spectrum van een kleur wordt omgezet naar een set van drie vectoren.
Het blijkt dat meer dan 80% van alle bierkleuren (spectraal) aan bepaalde statische voorwaarden voldoen. Hierdoor wordt het mogelijk om op basis van een meting bij een enkele spectraallijn toch een goede uitspraak over de kleur van een bier te doen.
Bierkleuren hebben een hele sterke rode en gele component en zodra je richting de 30 EBC gaat is er geen enkele blauw component meer over. Het bier wordt vrijwel volledig door rood en densiteit bepaald.
De absorptie van licht, kleuren, wordt heel sterk bepaald door de weg die het door een medium aflegt. Iedere bierglas diameter geeft dan ook een andere kleur. In een smal hoog glas lijkt het lichter dan in een laag wijd glas. Om op het oogkleuren te vergelijken moet je dus altijd van een standaard cuvet uitgaan. Troebeling (haze) is ook van invloed op de kleurperceptie omdat de verstrooiing per golflengte anders is, sterker voor de blauwe component.
Als je alle bieren samen neemt en op basis hiervan een bier-kleurruimte maakt dan blijkt dat die slechts voor een heel klein deel met de RGB kleurruimte van een monitor overeenkomt. Het is dan ook onmogelijk om bierkleuren goed op een monitor weer te geven.
Conversies
----------
EBC = SRM x 1.97
SRM = EBC x 0.508
SRM = 1.3546 x °L - 0.76
De conversie van Lovibond naar SRM geldt maar voor een beperkt gebied, hoe donkerder het bier hoe groter de afwijking en onzekerheid.
Ingo (bierkleur is een bijzaak)