Koning Kveik II

Gestart door justDick, 06-05-2019 18:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

justDick

Vorige week dinsdag een kveik gebrouwen met gist die ik van Chilobrachys overgenomen heb.
Ebbegarden#9.

Het kleine buisje dat ik opgestuurd gekregen heb eerst in 100 ml wort van +/- 1040 tot leven gebracht.
Dat gaat snel. Na een goeie dag 400 ml wort toegevoegd, niet geroerd alleen geschud.
Na anderhalve dag was de groei er wel uit.
Door tijdgebrek niet direct gebruikt, maar in de koelkast gezet.
Deze voor gebruik afgegoten zodat er hooguit 2 el slurry overbleef.

Bewust een eenvoudig recept genomen zodat de smaak van de gist hopelijk goed tot zijn recht komt.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19-04
Naam receptKoning Kveik II
Brouwdatum30-04-2019
BierstijlBlond
Volume15,0
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement82,2 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Bergen
1,50 gCaCl2
7,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
71 mg/l7 mg/l49 mg/l149 mg/l89 mg/l35 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,10 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C1 min.45 min.3,7 l/kg
73,0 °C10 min.30 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gMagnumbellen12,5%60 min.16,0 IBU
36,0 gSaazbellen3,1%25 min.8,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
49,0 mlEbbegarden#9 ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting32,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting32,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Hoewel van deze gist gezegd wordt dat het de bitterheid sterk accentueert ben ik toch op 24 IBU gaan zitten.
Mede omdat mijn eerste kveik poging in een melkzuurbom geeindigd is.
Dit was opkweek van een commercieel bier.
Vandaag gebotteld aan 5,2 gram suiker de liter.
De smaak is nog wat ruw.
Nauwelijks een spoor melkzuur.
De gist van de bodem geoogst.

Matthijs, bedankt voor je initiatief.
Vandaag of morgen meld ik me nog een keer voor een paar soortjes. :proost:

Chilobrachys

Ben benieuwd naar je eerste proefervaringen. Wat bedoel je met ruw?
2 eetlepels slurry is behoorlijk aan de hoge kant voor 15 liter  :P

justDick

Ruw in de zin dat er nog geen balans is en dat het met broodgist gebrouwen lijkt.
De smaak was ook nog wat gistig.
Vandaag een eerste dopje los getrokken. Kan tenslotte snel gaan met deze gisten.
Nog onvoldoend druk, maar de smaak komt al meer in balans.
Veel fruit op een bedje van mout en een aanvaardbare hopbitter.

Die 2 eetlepels was al diep in het rood volgens BrouwHulp.
Eind sg was 2 puntjes hoger dan voorspeld. :brouwen:

Bachess

Ebbegarden dient van de top geoogst te worden, niet van de bodem.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.