Bohemian Red Weizen

Gestart door Stevie51, 05-05-2019 14:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Stevie51

Ik ga komend weekend een Bohemian Red Weizen brouwen.

Dit zelfde recept heb ik al eens gemaakt alleen toen had ik passievrucht
toegevoegd. Dit was 65 gram per liter. De smaak en geur waren aanwezig, maar het mocht iets meer zijn.

Na de hoofdgisting zal ik de batch gaan opsplitsen. Aan de ene helft zal ik een nog nader te bepalen hoeveelheid
Lapsang thee toevoegen voor een subtiele rooksmaak.

De andere helft zal ik voorzien van rabarber en frambozen. Ik zal ze beide vacuüm verpakken en invriezen. De rabarber
zal in kleine stukjes worden gesneden.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit recept vinden en vooral van de hoeveelheid rabarber en framboos.


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk01
Naam receptBohemian Red Weizen
Brouwdatum11-05-2019
BierstijlWeizen
Volume20,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Zutphen
7,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,40 kgVloergemoute Bohemian tarwemoutWeyermann4 EBC50,0 %
2,40 kgVloergemoute Bohemian PilsmoutWeyermann4 EBC50,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
145,0 °C1 min.10 min.5,0 l/kg
565,0 °C15 min.50 min.5,0 l/kg
380,0 °C10 min.2 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gTettnangerbellen3,5%first wort hop10,4 IBU
18,0 gTettnangerbellen3,5%15 min.2,5 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2000,00 gFrambozenspecerijnagisting/lagering
2000,00 gRabarberspecerijnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Hefeweizen Ale (WLP300)bovengist


tdp

Mooi experiment! Doe je 200 gram van elk, op 10 liter bier? Heb ooit 750 gram frambozen (die doosjes uit het diepvriesvak) toegevoegd op 7 liter, dat was een prima hoeveelheid! Rabarber heb ik geen ervaring mee!

Verder: Gewoon brouwen en leren van de uitkomst :) (en dat met ons delen ;))

Stevie51

Citaat van: tdp op 06-05-2019  22:23 uMooi experiment! Doe je 200 gram van elk, op 10 liter bier? Heb ooit 750 gram frambozen (die doosjes uit het diepvriesvak) toegevoegd op 7 liter, dat was een prima hoeveelheid! Rabarber heb ik geen ervaring mee!

Verder: Gewoon brouwen en leren van de uitkomst :) (en dat met ons delen ;))

Ik ga de rabarber samen met de framboos in 1 batch van 10 liter doen. 2 kilo rabarber en 2 kilo  framboos, totaal
4 kilo op 10 liter. Dit is dus 400 gram per liter (200 gram rabarber en 200 gram framboos).

Als ik lees dat je 750 gram framboos op 7 liter hebt gedaan ga ik twijfelen of ik niet te veel wil gaan toevoegen. 750 gram op 7 liter is
namelijk 107 gram per liter, dan wil ik in mijn recept 4 maal zo veel toevoegen.

Was de framboos trouwens toegevoegd aan een Weizen of een andere stijl bier?

tdp

Ik had het toegevoegd aan een witbier of een weizen.
Rabarber heb ik geen ervaring mee, maar 200 gram per liter had ik ook wel aangedurfd met de frambozen.

Scorpionrose

Citaat van: tdp op 09-05-2019  16:39 uIk had het toegevoegd aan een witbier of een weizen.
Rabarber heb ik geen ervaring mee, maar 200 gram per liter had ik ook wel aangedurfd met de frambozen.

Heb net een batch witbier verdeeld over 3 kleinere glazen
1x 4 liter met 600 gram frambozen
1x 4 liter met 750 gram bosvruchten
de rest gewoon als witbier

Stevie51

Als ik op bovenstaande advies af ga zeggen jullie +/-200 tot 250 gram per liter.

Dit zou betekenen dat de totale toevoeging van 4 kilo op
10 liter (2 kilo rabarber en 2 kilo framboos) gehalveerd kan worden omdat het anders te overheersend wordt.

Scorpionrose

Citaat van: Stevie51 op 09-05-2019  23:59 uAls ik op bovenstaande advies af ga zeggen jullie +/-200 tot 250 gram per liter.

Dit zou betekenen dat de totale toevoeging van 4 kilo op
10 liter (2 kilo rabarber en 2 kilo framboos) gehalveerd kan worden omdat het anders te overheersend wordt.

Het is zelfs zo dat 120-300 gram per 10 liter met een lager tijd van 2 week al voldoende moet zijn.
https://www.roerstok.nl/per.auteur?article_id=1521467547

Stevie51

Een zeer handige link.

Na zo'n lange tijd met het fruit, ik denk dat ik het 3 weken laat staan, hebben jullie dan geen problemen met de hergisting op fles, of voegen jullie bottelgist toe voor het bottelen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.