Hobbybrouwen > Brouwproces

Zuurstofabsorberende kroonkurken

(1/6) > >>

Jacques:
Dit jaar wordt het 35 jarig bestaan van De Roerstok gevierd. Ik weet nog als de dag van gisteren dat er in de plaatselijke krant een artikel stond dat er iemand was (Steef van de Meijden) die thuis zelf bier brouwde en dat hij een vereniging voor hobbybrouwers wenste op te richten. Als ruim 3 jaar brouwde ik toen mijn bier. Ik meldde mij aan en sindsdien ben ik een actief lid van deze vereniging. Zo ben ik 5 jaar voorzitter geweest en daarna hoofdredacteur van het blad van De Roerstok. Nog steeds schrijf ik artikelen voor dit blad. Door mij zijn ONK’s georganiseerd en excursies naar brouwerijen en nog veel meer.

In het kader van de viering van het 7e lustrum krijgen de leden dit jaar kleine presentjes, want wie jarig is trakteert… De presentjes zijn bedoeld om de leden te stimuleren het een en ander uit te proberen zonder dat het hen geld kost. Dit laatste kan doordat De Roerstok elke jaar geld opzij legt voor de viering van een lustrum en ook door sponsoring door meerdere leveranciers.
De afgelopen clubavond hebben de leden van De Roerstok 25 zuurstofabsorberende kroonkurken gekregen om uit te testen. Een cadeautje van mij aan De Roerstok. Al zo’n 10 jaar ben ik erelid en hoef ik geen contributie te betalen, daar mag financieel iets van mij tegenover staan.

Door mij worden zuurstofabsorberende kroonkurken al langer uitgetest door steeds 6 tot 8 flessen te voorzien van deze doppen. Bij elk brouwsel ervaar ik smaakverschillen. Het bier is vaak frisser van smaak (IPA-achtige bieren) maar ook een enkele keer wat scherper en harder (bij vooral Belgische bierstijlen). Het is heel interessant om dit te ontdekken. Het gaat om behoorlijk grote verschillen, zeker als je de bieren een paar maanden na het bottelen met elkaar vergelijkt.De geconstateerde smaakverschillen zijn voor mij aanleiding geweest om te gaan zoeken naar literatuur over de invloed van de binnenlaag van kroonkurken op de smaak van bier. Ik vond een interessant artikel
https://beersensoryscience.wordpress.com/tag/crown-liners/
Kort gezegd komt het op neer dat hoparomastoffen uit het bier gevangen worden in de plastic laag (voering, of op zijn Engels liner) van gebruikelijke kroonkurken. Dit bleek uit analyses van het bier en van de stoffen die uit de voeringen van kroonkurken geëxtraheerd werden. Hopbestanddelen zoals terpenen en sesquiterpenen, myrceen en humuleen, maar ook langketenige vetzuuresters, werden alleen aangetroffen in de kroonkurkvoeringen. Andere hoparoma's, zoals terpeenalcoholen, linalool en geraniol, werden daarentegen alleen in het bier aangetroffen.

Het onderzoek is al wat ouder. Het dateert uit 1988. Sindsdien zijn er voeringen voor kroonkurken ontwikkeld die minder hopbestanddelen aan zich binden. En ook kroonkurken die minder zuurstof doorlaten. Kroonkurken sluiten minder goed af dan je misschien zou denken.
Zie Air ingress through bottle crowns
en ook  Air Ingress in Packages Sealed with Crowns Lined with Polyvinyl Chloride
 
Uit het laatste artikel een gedeelte van de conclusie:
“Even  though  the  pressure  inside  a  beer  bottle  is  greater  thanatmospheric  pressure,  oxygen and  nitrogen  from  the  air can  passinto the package  through  a PVC-lined crown. The reason for thisingress is the difference  in partial pressure of the permeating gasesbetween the inside and the outside of the package and the fact thatthe  PVC  liner  acts  as  a  semipermeable  membrane.”
Anders gezegd traditionele kroonkurken sluiten niet geheel af.Er zijn tegenwoordig kroonkurken die dus beter afsluiten en minder hopbestanddelen aan zich binden. Veel kroonkurken zijn PVC-vrij. Het is jammer dat onze leveranciers ons maar summiere informatie geeft over het sluitstuk van het brouwproces.

Het goed voor ons te weten dat er sinds enige tijd kroonkurken op de markt zijn met een laag die zuurstof absorbeert. En ook kroonkurken met twee lagen, die zowel goed afsluiten, geen opname van hopbestanddelen kennen en ook nog de zuurstof in de kopruimte aan zich binden… Daarop heeft de Duitse firma Henkel een patent aangevraagd.
Zie Oxygen Scavenger Compounds for Closures
https://patents.google.com/patent/US20150118366

Zie ook het artikel Bottle Cap Oxygen Ingress..Is It Real? (lowoxygenbrewing.com)
Ook daarin wordt melding gemaakt van een groot smaakverschil


Wil je het zelf uitproberen? Een zakje met 100 kroonkurken kost bij Brouwland en de verdelers van deze firma zo’n € 3 terwijl gewone kroonkurken zo’n € 2 kosten. Uitproberen kost je dus maar € 0,01 per flesje. Voor de kosten hoef je het dus niet te laten.
Zeker niet als je de kroonkurken koopt bij Van der Kooy/Unibew. Daar zijn deze kroonkurken niet duurder dan gewone kroonkurken.
Tot mijn verbazing heeft Braumarkt de zuurstofabsorberende kroonkurken nog niet in hun assortiment.

Scorpionrose:
En je kunt ze nu ook gebruiken voor wedtrijden want ze zijn er nu ook gewoon goudkleurig te koop.

https://www.brouwmaatje.nl/26-mm/1530-kroonkurken-26-mm-o2-absorberend-lichtblauw-100st.html

Jacques:

--- Citaat van: Scorpionrose op 05-05-2019  16:38 u ---En je kunt ze nu ook gebruiken voor wedtrijden want ze zijn er nu ook gewoon goudkleurig te koop.

https://www.brouwmaatje.nl/26-mm/1530-kroonkurken-26-mm-o2-absorberend-lichtblauw-100st.html

--- Einde van citaat ---

Dat had ik al gezien bij buitenlandse leveranciers. Goed dat ze nu ook in Nederland te koop zijn bij de verdelers van Brouwland. Overigens zou het een goede zaak zijn als de regel dat alleen goud- koper- en zilverkleurige kroonkurken gebruikt mogen worden eens afgeschaft wordt. Menig goed bier is verknald daardoor. Niet iedereen vult 4 tot 8 flesjes af met dergelijke doppen voor wedstrijden.

Wildor:
Zojuist het artikel "Bottle Cap Oxygen Ingress..Is It Real?" gelezen, en het valt mij op dat er gesproken wordt over kroonkurken die voorkomen dat zuurstof binnendringt in de fles. Nu liggen er hier in de winkels dus kroonkurken welke O2 absorberen. Dat is dus een wezenlijk verschil.
Bij 1500 ppb deeltjes O2 is het bier merkbaar aangetast, en de kroonkurken die het diffunderen tegen gaan en limiteren dit tot ongeveer 600 ppb deeltjes O2.

Zoals gezegd zijn onze leveranciers al niet erg informatief omtrent de specificaties van de door hun aangeboden kroonkurken. Dus is het zo ook niet te zeggen wat deze kroonkurken nu werkelijk in huis hebben om oxidatie tegen te gaan. Het is dus theoretisch mogelijk dat diffundering plaatsvindt van onze 21% O2 omgeving naar een flesje met <21% O2 concentratie ondanks het drukverschil in de flesjes van 2-3 atm. Sluiten deze kroonkurken dan extra goed af zodat diffundering wordt tegengegaan, of absorberen zij werkelijk O2?

Wat als de kroonkurken werkelijk O2 absorberen, dan zou je verwachten dat deze in een O2 loze omgeving worden opgeslagen, anders zijn deze reeds verzadigd voordat ze worden gebruikt. Dus mijn vermoeden is dat deze 'speciale' doppen slechts een extra sterke barričre introduceert wat diffundering beperkt. Of men moet inderdaad een speciale laag hebben ontwikkeld die pas wordt 'geactiveerd' nadat de kroonkurk op de fles is geplaatst (water geactiveerd). In dat laatste geval is er alleen contact met de lucht, en wordt 'slechts' de O2 in de kopruimte van de fles gevangen, evenals de binnen diffunderende O2 deeltjes. Het in het bier opgeloste O2 wordt dan nog steeds niet gereduceerd.

De conclusie dat het bier uit de genoemde test zo ondrinkbaar was dat het rijp was voor de gootsteen lijkt mij lichtelijk overdreven. Dat zou betekenen dat al ons lichtere, gebrouwen bier na 90 dagen al 'gegootsteend' zou moeten worden omdat het zo hard in smaak en kwaliteit achteruit is gegaan.

Feit is natuurlijk wel dat iedere introductie van zuurstof aan je product ervoor zorgt dat deze minder lang houdbaar en/of lekker is. Toch zou ik graag productdocumentatie zien van de fabrikant of leverancier wat beschrijft wat deze doppen nu anders maakt, en wat je hiervan wel, of juist niet mag verwachten. Het is makkelijk verkopen door er een claim of eigenschap aan vast te knopen, maar het liefst wel met voldoende onderbouwing.

Wat gebruiken de grote commerciëlen? Zijn dit ook O2 obsorberende kroonkurken? En zo nee, waarom niet? Als de consumentenprijs EUR 0,01 cent per fles hoger is met een superieure kroonkurk, zal de prijs voor een groot volume nog lager zijn.

William

Scorpionrose:

--- Citaat van: Wildor op 07-05-2019  12:35 u ---Zojuist het artikel "Bottle Cap Oxygen Ingress..Is It Real?" gelezen, en het valt mij op dat er gesproken wordt over kroonkurken die voorkomen dat zuurstof binnendringt in de fles. Nu liggen er hier in de winkels dus kroonkurken welke O2 absorberen. Dat is dus een wezenlijk verschil.
Bij 1500 ppb deeltjes O2 is het bier merkbaar aangetast, en de kroonkurken die het diffunderen tegen gaan en limiteren dit tot ongeveer 600 ppb deeltjes O2.

Zoals gezegd zijn onze leveranciers al niet erg informatief omtrent de specificaties van de door hun aangeboden kroonkurken. Dus is het zo ook niet te zeggen wat deze kroonkurken nu werkelijk in huis hebben om oxidatie tegen te gaan. Het is dus theoretisch mogelijk dat diffundering plaatsvindt van onze 21% O2 omgeving naar een flesje met <21% O2 concentratie ondanks het drukverschil in de flesjes van 2-3 atm. Sluiten deze kroonkurken dan extra goed af zodat diffundering wordt tegengegaan, of absorberen zij werkelijk O2?

Wat als de kroonkurken werkelijk O2 absorberen, dan zou je verwachten dat deze in een O2 loze omgeving worden opgeslagen, anders zijn deze reeds verzadigd voordat ze worden gebruikt. Dus mijn vermoeden is dat deze 'speciale' doppen slechts een extra sterke barričre introduceert wat diffundering beperkt. Of men moet inderdaad een speciale laag hebben ontwikkeld die pas wordt 'geactiveerd' nadat de kroonkurk op de fles is geplaatst (water geactiveerd). In dat laatste geval is er alleen contact met de lucht, en wordt 'slechts' de O2 in de kopruimte van de fles gevangen, evenals de binnen diffunderende O2 deeltjes. Het in het bier opgeloste O2 wordt dan nog steeds niet gereduceerd.

De conclusie dat het bier uit de genoemde test zo ondrinkbaar was dat het rijp was voor de gootsteen lijkt mij lichtelijk overdreven. Dat zou betekenen dat al ons lichtere, gebrouwen bier na 90 dagen al 'gegootsteend' zou moeten worden omdat het zo hard in smaak en kwaliteit achteruit is gegaan.

Feit is natuurlijk wel dat iedere introductie van zuurstof aan je product ervoor zorgt dat deze minder lang houdbaar en/of lekker is. Toch zou ik graag productdocumentatie zien van de fabrikant of leverancier wat beschrijft wat deze doppen nu anders maakt, en wat je hiervan wel, of juist niet mag verwachten. Het is makkelijk verkopen door er een claim of eigenschap aan vast te knopen, maar het liefst wel met voldoende onderbouwing.

Wat gebruiken de grote commerciëlen? Zijn dit ook O2 obsorberende kroonkurken? En zo nee, waarom niet? Als de consumentenprijs EUR 0,01 cent per fles hoger is met een superieure kroonkurk, zal de prijs voor een groot volume nog lager zijn.

William

--- Einde van citaat ---

De o2 doppen werken pas als ze vochtig zijn geweest

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie