Kennismaking na First Brewday!

Gestart door Sander72, 01-05-2019 14:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sander72

Beste biervrienden,

Graag stel ik mij even netjes voor hier op het Hobbybrouwen-forum. Dat doe ik graag aan de hand van een kort fotoverslag van onze eerste brouwdag.

Afgelopen Koningsdag hebben Jeroen en ik de eerste brouwdag gehad in onze Foodporn Factory, het leek me leuk jullie met een foto-verslag te verblijden.

We zijn hobbykoks en vooral fanatieke barbecuers en wat is er nou lekkerder bij je eigen barbecue of een feestelijke catering dan je eigen bier? Juist!

Dus dat moest er maar eens van komen dachten wij, voor de eerste keer dus maar gestart met een IPA-pakketje van Speidel via Braumarkt in Almere.

Een dag tevoren gestart met een giststarter:



30 g moutextract poeder afwegen en opkoken in 500 ml water.



Dat even roerend doorwarmen tot kookpunt.

In de voor verwarmde fles luchtdicht terug koelen:



Na het koelen (tot 22°C) gist erbij en beluchten:





Toen de schrootmolen in elkaar zetten voor de volgende dag... Onze Eerste Brouwdag!



Je ziet het goed... voor negenen gingen we al los:



Schroten die handel!





In deze mooie grote rakker ging dat bier gebouwen worden:



Maischen startte bij 63°C en met deze hi-tech ketel waren we daar in een klein uurtje al:



Beslagje maken:



Circulatie pompje aan en gaan... we starten heel bleekjes:



Mooie spullen hoor, heel degelijk:



Hoppen lagen al klaar om ze volgens schema toe te voegen:



Maar er was ook tijd om onze smaak verder te ontwikkelen:



Ondertussen werd de maisch al donkerder:



Tijd voor de zetmeel test:



Het was zover, we konden gaan koken, eerst de bostel afvoeren:



En naar de kook brengen:



Nog even goed proeven:



Er zat een mooi SG metertje bij... totaal onleesbaar voor ons:



Het wort koken moest dus zonder deksel... anders kookt de boel over:



Eerste hop-toevoeging:



...er volgden er meer... daarna lekker rap terug koelen en daar waren we zo druk mee dat er geen foto's meer van zijn gemaakt.

Het gekoelde wort met de gist in het gistvat, waterslot erop en bij 22°C voor 3 dagen laten vergisten.

Nu 3 dagen later staat de boel bij 4-8°C te vergisten voor 4 lange weken...



Gelukkig hebben we nog biertjes om te proeven genoeg:



Maar heej, het idee is natuurlijk wel dat ons bier minstens zo goed wordt!

Liefs van de brouwers, Jeroen en Sander



SVB

Dat doen jullie goed, leuk!

Maar... is na 3 dagen zo koud zetten niet een klein beetje snel? (Vraag vooral ook voor mijzelf om te leren hoor)

Sander72

Citaat van: SVB op 01-05-2019  15:50 uDat doen jullie goed, leuk!

Maar... is na 3 dagen zo koud zetten niet een klein beetje snel? (Vraag vooral ook voor mijzelf om te leren hoor)

Tja, we hebben samen afgesproken deze eerste keer 'precies' te doen wat er in het pakketje wordt beschreven. Eerste keer volgens recept en dan kunnen we later altijd nog variaties proberen. Droog hoppen zouden we mogelijk de volgende keer ook willen doen, maar eerst maar zien hoe floraal en bitter deze variant wordt.

Eric v B

Citaat van: Sander72 op 01-05-2019  14:52 u



Aan de biertjes gaat het niet liggen! Goeie smaak. Uiltjes bier... altijd goed!

Jacques

Leuk fotoverslag! Mijn complimenten.  :duimop:


Citaat van: Sander72 op 01-05-2019  16:31 u
Citaat van: SVB op 01-05-2019  15:50 uMaar... is na 3 dagen zo koud zetten niet een klein beetje snel? (Vraag vooral ook voor mijzelf om te leren hoor)
Tja, we hebben samen afgesproken deze eerste keer 'precies' te doen wat er in het pakketje wordt beschreven. Eerste keer volgens recept en dan kunnen we later altijd nog variaties proberen. Droog hoppen zouden we mogelijk de volgende keer ook willen doen, maar eerst maar zien hoe floraal en bitter deze variant wordt.

Staat dit echt in de handleiding? Ik kan mij dat haast niet voorstellen...

Het bier moet eerst uitgisten voordat je het gaat lageren.
De duur van de vergisting is afhankelijk van:
- de hoeveelheid wort;
- de hoeveelheid gist;
- het begin SG (op de foto staat niet de goede kant van de hydrometer) en
- de vergistingstemperatuur.
3 dagen is echt veel te kort voor zowel de hoofd- als de nagisting.

Hoeveel wort hadden jullie?
Welke gist hebben jullie gebruikt?
Hoeveel gist hebben jullie geënt bij het maken van de giststarter? (Bij gebruik van korrelgist is het maken van een giststarter niet nodig...)
Werkte het waterslot van het gistvat nog toen jullie het bier koud hebben weg gezet?
Hebben jullie het SG gemeten na 3 dagen?

Bij 4-8°C gebeurt er niet zo veel meer. Wanneer je na 4 weken gaat bottelen terwijl niet alle suikers zijn vergist krijg je bierbommen.  :rundum:

Overigens is koud lageren niet noodzakelijk. Je kunt het bier ook op kamertemperatuur laten en een week nadat de vergisting is afgerond aan bottelen. Je hoeft dan niet zo lang te wachten...

Scorpionrose

Citaat van: Jacques op 01-05-2019  22:37 uLeuk fotoverslag! Mijn complimenten.  :duimop:

Tja, we hebben samen afgesproken deze eerste keer 'precies' te doen wat er in het pakketje wordt beschreven. Eerste keer volgens recept en dan kunnen we later altijd nog variaties proberen. Droog hoppen zouden we mogelijk de volgende keer ook willen doen, maar eerst maar zien hoe floraal en bitter deze variant wordt.


Staat dit echt in de handleiding? Ik kan mij dat haast niet voorstellen...

Het bier moet eerst uitgisten voordat je het gaat lageren.
De duur van de vergisting is afhankelijk van:
- de hoeveelheid wort;
- de hoeveelheid gist;
- het begin SG (op de foto staat niet de goede kant van de hydrometer) en
- de vergistingstemperatuur.
3 dagen is echt veel te kort voor zowel de hoofd- als de nagisting.

Hoeveel wort hadden jullie?
Welke gist hebben jullie gebruikt?
Hoeveel gist hebben jullie geënt bij het maken van de giststarter? (Bij gebruik van korrelgist is het maken van een giststarter niet nodig...)
Werkte het waterslot van het gistvat nog toen jullie het bier koud hebben weg gezet?
Hebben jullie het SG gemeten na 3 dagen?

Bij 4-8°C gebeurt er niet zo veel meer. Wanneer je na 4 weken gaat bottelen terwijl niet alle suikers zijn vergist krijg je bierbommen.  :rundum:

Overigens is koud lageren niet noodzakelijk. Je kunt het bier ook op kamertemperatuur laten en een week nadat de vergisting is afgerond aan bottelen. Je hoeft dan niet zo lang te wachten...

Ik denk Jacques dat ze de gebruiksaanwijzing even verkeerd lezen.
Dit staat er namelijk in

FERMENTATION
Fermentation temperature at around 22 °C

MATURING
2-3 days at room temperature, followed by 2-3 weeks in the refrigerator at 5 °C

Oftewel gewoon volledig vergisten op 22 graden en daarna  2-3 dagen op kamer temperatuur en dan pas 2-3 weken op 5 graden.

Dus eerste vergisten daarna temp omhoog om de ongewenste stoffen kwijt te raken en dan lageren.

Jacques

Citaat van: Scorpionrose op 01-05-2019  22:56 uIk denk Jacques dat ze de gebruiksaanwijzing even verkeerd lezen.
Dit staat er namelijk in

FERMENTATION
Fermentation temperature at around 22 °C

MATURING
2-3 days at room temperature, followed by 2-3 weeks in the refrigerator at 5 °C

Oftewel gewoon volledig vergisten op 22 graden en daarna  2-3 dagen op kamer temperatuur en dan pas 2-3 weken op 5 graden.

Dus eerste vergisten daarna temp omhoog om de ongewenste stoffen kwijt te raken en dan lageren.

Met dergelijke summiere aanwijzingen kan ik mij voorstellen dat het fout gaat...
Uit de door jou gegeven citaat valt niet niet op te maken dat de vergisting eerst afgelopen dient te zijn en ook dat dat het gewenst is de temperatuur daarna te verhogen. 22 ºC is namelijk al hoger dan de gemiddelde kamertemperatuur.
Verder is koud lageren niet nodig. Dat kan uit de handleiding.

Scorpionrose

Citaat van: Jacques op 01-05-2019  23:05 uMet dergelijke summiere aanwijzingen kan ik mij voorstellen dat het fout gaat...
Uit de door jou gegeven citaat valt niet niet op te maken dat de vergisting eerst afgelopen dient te zijn en ook dat dat het gewenst is de temperatuur daarna te verhogen. 22 ºC is namelijk al hoger dan kamertemperatuur.
Verder is koud lageren niet nodig. Dat kan uit de handleiding.

Sorry ik had niet gezien dat de link er niet bij was komen te staan.

https://www.speidels-braumeister.de/en/brewing-recipes/ipa.html

Jacques

Citaat van: Scorpionrose op 01-05-2019  23:07 uSorry ik had niet gezien dat de link er niet bij was komen te staan.

https://www.speidels-braumeister.de/en/brewing-recipes/ipa.html

Koud lageren is zo duits...  :D

Sander72

Beste Bier-Vrienden,

Veel dank voor jullie reacties zowel hier als via PB, mooi om te zien hoe jullie allemaal willen bijspringen!

Mijn maat en ik hebben best wat discussie gehad hierover, hij is bioloog en wilde meten dus weten en meende al te moeten afwijken van de receptuur (of althans de manier waarop ik die receptuur heb geinterpreteerd) maar ik vond hem daarin weer zo typisch eigenwijs en wilde vast houden aan de beschrijving en strak aan die 2-3 dagen vasthouden. Nu blijk ik dus die eigenwijs en hadden we meer op het leven in het vergistingsvat moeten kijken en luisteren dan naar de strakke summiere omschrijving.

De vraag is nu vooral, is er nog een weg terug? De vergisting bij 22°C was nog in volle gang na 3 dagen. Elke 20 seconden strak een borreltje door het waterslot. Wat kan ik nu doen? Het vat staat sinds eergisteren in de koelkast, kan ik de vergisting nog een tweede kans geven door het vat weer in de kamer te zetten?

Ik begrijp dat ik nu moet laten vergisten totdat het niet meer borrelt en pas daarna 2-3 dagen later koud lageren voor 3-4 weken (of korter zoals ik nu begrijp)?

Of is jullie inschatting dat de vergisting stil is komen te liggen en niet meer aan de praat komt? Ik denk dat er nog voldoende suikers beschikbaar zijn in het wort, we hebben namelijk verder precies het brouwschema aangehouden wat meegeleverd wordt en hier al is aangehaald.

Nogmaals dank voor jullie hulp, zeer gewaardeerd!

Dund

Gewoon weer warm zetten de vergisting komt dan wel weer op gang waarschijnlijk. Zodra dat gebeurt goed het bier in de gaten houden en sg meten voordat je echt gaat lageren.

Tom den Hollander

Hey Sander, leuk om te zien dat je bent overgewaaid van het BBQen!
(nogmaals bedankt voor het Rookmeel)

Ik zou zeggen gewoon de temperatuur verhogen door hem dus niet meer te koelen.
Vat even goed zwenken zodat alles lekker mengt.
Ik zou ook een van je bbqprobes onder een schuursponsje tegen de buitenkant van je gistvat maken met tape/elastiek/touw.
Door de isolerende werking van het schuursponsje meet je de temperatuur van je bier.
Je zou kunnen overwegen om de koelkast uit te schakelen en vervolgens een paar statiegeld flessen met heet water in de koelkast te plaatsen. Door de warmte overdracht via de lucht in de koelkast zal je bier dan langzaam opwarmen.

Sander72

Ha Tom, grappig je hier ook te treffen... Die koelkast staat in de schuur en die schuur is erg schommelend qua temperatuur. Met zonnetje op het dak is het er zomaar 35°C en met het sombere weer van nu loopt het zomaar terug naar de buitentemperatuur, die ligt 's nachts echt te laag nu... vergistingsvat gaat terug de huiskamer in en dan houden we de vergisting goed in de gaten!

Ik heb (zoals je wellicht ziet op de één-na-laatste foto) het waterslot wat verzwaard met een gewichtje omdat de boel vrij vlot borrelde en de deksel van dat waterslot steeds scheef schoot. Met dat lampje erop is 'ie net lekker zwaarder geworden en blijft die mooi afsluiten. Ik ben een klein weekje in het buitenland voor werk vanaf zondag maar ik ga er van uit dat die (tweede) vergisting nog wel wat langere tijd vraagt, of niet?

Brouwgroeten van deze beginner en veel dank voor de geboden hulp!

El Fumarole

Mooi verhaal vriendje! 
Het komt vast allemaal goed met onze eerste ipa.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.