Vandaag heb ik opnieuw het SG gemeten. Ik kom uit op 1014. Een vergistingsgraad van 81%.
Een proef genomen en het smaakt goed. Veel smaak, nog wel erg zoet. Ik hoop dat dat nog wat bijtrekt.
Toch ben ik niet helemaal tevreden met hoe de nagisting in de mandfles is verlopen.
Ik gaf eerder aan dat ik het waterslot weer aan de bubbel had gekregen maar dit heeft niet lang stand gehouden.
De afgelopen week heb ik nul activiteit gezien en voor mijn gevoel was het al behoorlijk uitgegist.
Nu heb ik zitten denken over de oorzaak van het stille waterslot tijdens de nagisting.
Misschien was de temperatuur te hoog (21 graden) waardoor de gisting te hevig en snel is verlopen?
Heb ik te laat overgeheveld naar de mandfles met als gevolg te weinig actieve gistcellen?
Was de kopruimte in de fles te hoog? 19 liter in een 25 fles?
Heb ik toch misschien een lek?
Ik moet het allemaal nog eens verder onderzoeken. Als jullie nog ideeën hebben zijn die zeer welkom.
Vooralsnog lijkt het in elk geval een lekker biertje te worden en daar doen we het toch voor.

Groet,
Wilrik