Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?  (gelezen 1819 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 198
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Mijn zoon wil graag kaas maken (ik vind het stiekem ook wel leuk) en mijn mennopan is daar prima geschikt voor. Is die pan echter nog schoon te krijgen om bier te brouwen? Ik denk dan aan melk(zuur)bacterien, vet en zout (pekelbad). Hoe te reinigen, of is het simpelweg af te raden?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #1 Gepost op: 29-04-2019 10:08 u »
Een pan kan geen problemen opleveren, is van rvs en daardoor zeer goed te reinigen. Als je het niet vertrouwd kun je met loog reinigen, maar me dunkt ben je met conventionele middelen als pbw, vaatwastabletten etc. al wel klaar.

Offline Robbert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #2 Gepost op: 29-04-2019 10:28 u »
Zeker als het gewoon een RVS pan is het in mijn ogen een kwestie van flink met de afwasborstel en afwasmiddel erdoor, dan zijn je vetten eruit. dan een keer met water vullen en aan de kook brengen om zeker te weten dat al je lactobacillen dood zijn. Pekel blijft dan nog over, en het gevaar is dat je pan harder slijt, door chloride pitting. ik denk dat dit risico acceptabel is, maar onderzoek chloride pitting even op internet en maak een risicoinschatting.

Robbert

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #3 Gepost op: 29-04-2019 10:48 u »
...dan een keer met water vullen en aan de kook brengen om zeker te weten dat al je lactobacillen dood zijn.

Huh? Is mout wel steriel dan?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #4 Gepost op: 29-04-2019 11:25 u »
Huh? Is mout wel steriel dan?

Haha, precies...

Vet en zout en eiwitten gewoon met afwasmiddel verwijderen, verder hoef je niks te desinfecteren als je in die pan maischt. Een uurtje op 60°+ heet ook wel pasteuriseren  :)

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #5 Gepost op: 29-04-2019 11:36 u »
Haha, precies...

Vet en zout en eiwitten gewoon met afwasmiddel verwijderen, verder hoef je niks te desinfecteren als je in die pan maischt. Een uurtje op 60°+ heet ook wel pasteuriseren  :)

Gewoon inlaten zitten, dan heb je al snel een Gose  :o

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 198
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #6 Gepost op: 29-04-2019 12:06 u »
Dank voor alle antwoorden. Pekelen kan ik misschien beter in de plastic filterton doen (zonder de RVS bodem), de rest van het kaasmaakproces fijn in mijn mennopan.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #7 Gepost op: 29-04-2019 12:10 u »
Dank voor alle antwoorden. Pekelen kan ik misschien beter in de plastic filterton doen (zonder de RVS bodem), de rest van het kaasmaakproces fijn in mijn mennopan.

Uitstekend plan.

Offline Robbert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #8 Gepost op: 29-04-2019 13:12 u »
Het koken van het water is inderdaad niet nodig, maar was meer een optie voor als je er zorgen over maakt.

Nee, mout is ook niet steriel, anders zou maischen moeilijk gaan :) Toch zou ik niet zomaar een pan met kaasresten erin gebruiken voor een maisch :s

Was meer een soort van: maak je niet zoveel zorgen, alles met bacteriën en zo komt wel goed.  :weetniet:

Verder, ik weet niet wat voor een maischschema mensen aanhouden, er zijn genoeg mensen die 12 uur maischen, en dan zou ik toch wel graag het aantal lactobacillen verminderen na een lactofermentatie gedaan te hebben  :weetniet:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #9 Gepost op: 29-04-2019 13:43 u »
Mensen die 12 uur maischen ken ik niet hoor...

Je doelt misschien op het verzuren van een bier door middel van melkzuurbacteriën? Die moet je na de maisch (en een beetje koelen) zelf toevoegen, want in het wort leven ze niet meer, dat is gepasteuriseerd.

Online hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #10 Gepost op: 29-04-2019 14:01 u »
Mensen die 12 uur maischen ken ik niet hoor...

Ik wel hoor, nou ja, 8 uur dan.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #11 Gepost op: 29-04-2019 14:33 u »
Hij blijft leuk 😂

Offline Robbert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #12 Gepost op: 29-04-2019 14:50 u »
Ach. Het was goed bedoeld als zijnde: maak je niet teveel zorgen, even de kook erover en je bent 100% zeker alles kwijt.

het zal wel door "internet" komen, maar op mij komt de "grap" van een aantal reacties niet prettig over.  :weetniet:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #13 Gepost op: 29-04-2019 15:09 u »
Er is helemaal geen grap ???

Je schrijft alleen twee dingen op die wat vreemd zijn, dus daar wordt op gereageerd:

Gewoon schoonmaken met afwasmiddel is genoeg. Je gaat toch geen pan vol water koken als dat niet nodig is?

En 12 uur maischen, ik ken niemand die dat doet, zou ook niet weten waarom. De meneer in het filmpje doet dat zo ongeveer wel, daarom is ie ook erg grappig om naar te kijken.

Niemand lacht jou uit, en als het toch zo overkwam: dat was niet de bedoeling.

Overigens kun je met steriele mout prima maischen. Na een half uur op bv 65° zijn de bacteriën etc op de mout dood. De enzymen werken nog wel, want die zijn nog niet gedenatureerd. Enzymen zijn echter geen levende organismen.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #14 Gepost op: 29-04-2019 16:12 u »
Even vanuit de praktijk spreken:
ik maak kaas in mijn warmwaterketel. Zo'n emaille weckpan, geeft geen énkel probleem.
Grondig afwassen tuurlijk met warm water en detergent.

Mijn melk haal ik bij de boer in een plastic vat, dat kan je beter niet meer gebruiken om te vergisten. En pekelen heb je toch geen grote pannen voor nodig? Gewoon een tupperware pot waar je bolletje nét in past, zo zit je niet met liters pekel. Pekel hoef je ook niet telkens te maken. Ik heb een pekel van bijna 3 jaar die steeds maar beter wordt (mits af en toe zout bijvoegen en checken met pekelweger op 20 Baune).

Offline Robbert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #15 Gepost op: 29-04-2019 17:25 u »
Steriele mout is niet hetzelfde als mout die een half uur op 65 graden geweest is :)  dat is gepasteuriseerde mout.


Verder is het lang maischen veelvuldig beschreven, http://brulosophy.com/2018/01/08/mash-length-overnight-vs-60-minutes-exbeeriment-results/
en gaf ik meer de mogelijkheden die je, als je zeker wilt weten dat alles dood is, kan toepassen. Zo veel collegahobbyisten adviseren zo vaak overdreven handelingen.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #16 Gepost op: 29-04-2019 18:10 u »
Steriele mout is niet hetzelfde als mout die een half uur op 65 graden geweest is :)  dat is gepasteuriseerde mout.

Ok, dat is waar. In de praktijk hetzelfde, helemaal na een uurtje maischen. Voor bacteriologische activiteit hoef je dan helemaal na 12 uur maischen niet te vrezen...  :)

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 198
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #17 Gepost op: 29-04-2019 18:56 u »
Mijn melk haal ik bij de boer in een plastic vat, dat kan je beter niet meer gebruiken om te vergisten. En pekelen heb je toch geen grote pannen voor nodig? Gewoon een tupperware pot waar je bolletje nét in past, zo zit je niet met liters pekel. Pekel hoef je ook niet telkens te maken. Ik heb een pekel van bijna 3 jaar die steeds maar beter wordt (mits af en toe zout bijvoegen en checken met pekelweger op 20 Baune).

Na wat inlezen heb ik besloten om te gaan pekelen in zo'n 5 kilo mout-bewaarbak waarvan ik er nog een aantal van heb. Ik las inderdaad dat je pekelbadje lang mee kan gaan. Leuk, zo'n nieuwe hobby die waarschijnlijk ook uit de hand gaat lopen...... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #18 Gepost op: 29-04-2019 22:55 u »
Mijn zoon wil graag kaas maken (ik vind het stiekem ook wel leuk) en mijn mennopan is daar prima geschikt voor. Is die pan echter nog schoon te krijgen om bier te brouwen? Ik denk dan aan melk(zuur)bacterien, vet en zout (pekelbad). Hoe te reinigen, of is het simpelweg af te raden?

Ik kan je het gebruik van een kleine hoeveelheid Enzybrew al dan niet in combinatie van een kleine hoeveelheid Action Subliem Extra Boost van harte aanbevelen. Afgelopen weekend had ik een vervelende huishoudelijke schoonmaakklus met oude vettige aanslag. Het vuil vloog van het te reinigen oppervlak. Een bodempje hete oplossing (± 50 ºC) in de pan doen en met een doekje de wanden afdoen. Daarna goed uitspoelen. 

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #19 Gepost op: 29-04-2019 23:53 u »
Ik kan je het gebruik van een kleine hoeveelheid Enzybrew al dan niet in combinatie van een kleine hoeveelheid Action Subliem Extra Boost van harte aanbevelen. Afgelopen weekend had ik een vervelende huishoudelijke schoonmaakklus met oude vettige aanslag. Het vuil vloog van het te reinigen oppervlak. Een bodempje hete oplossing (± 50 ºC) in de pan doen en met een doekje de wanden afdoen. Daarna goed uitspoelen. 

Niet een beetje overdreven? Laat hem eerst eens met Dreftsopje poetsen, alvorens hij zwaarder geschut inzet. Zelfs mijn braadpan krijg ik met een huishoudsopje makkelijk schoon.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #20 Gepost op: 30-04-2019 08:00 u »
Niet een beetje overdreven? Laat hem eerst eens met Dreftsopje poetsen, alvorens hij zwaarder geschut inzet. Zelfs mijn braadpan krijg ik met een huishoudsopje makkelijk schoon.

Mijn braadpan wordt alleen schoongemaakt met heet water, daar komt geen sopje in zelfs!

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #21 Gepost op: 30-04-2019 09:44 u »
Ik maak regelmatig kaas in mijn brouwpannen. Gewoon reinigen zoals na het brouwen en er is niets aan de hand. Je zoon gaat natuurlijk ook je klimaatkast inpikken en die zal zo rond de 12 graden moeten staan. Dus ik zou voorlopig vooral ondergisters op je brouwplanning zetten   :biersmile:

Protip: Zachte witschimmelkaasjes en blauwe kaas zijn makkelijk te maken en duren niet te lang.
Belegen harde kazen zou ik overlaten aan de grote jongens. Het rijpen duurt lang en het wordt op een gegeven moment een strijd tegen de schimmels op je korst.

Het kan ook andersom. Op deze foto brouw ik bier in een kaasketel! :brouwen:

Offline Guppie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Motus nercesse est
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #22 Gepost op: 30-04-2019 16:24 u »
De Easybrew 30 is hier al een keer ingezet als Sous Vide pan, was heel handig bij een grote groep  :nut:

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #23 Gepost op: 30-04-2019 16:54 u »
Ik heb ook een keer kaas gemaakt in mijn 50 liter schroothooppan. Dat was toen tijdens het brouwen mijn kookpan. Die pan heb ik ook gebruikt als gewicht om de kaas te persen en vervolgens als pekelbad, ik had er niet aan gedacht dat ik een kleiner zoutbad kon gebruiken ;)

db

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaasmaken in brouwpan, is brouwpan nog te reinigen om te brouwen?
« Reactie #24 Gepost op: 30-04-2019 21:01 u »
Niet een beetje overdreven? Laat hem eerst eens met Dreftsopje poetsen, alvorens hij zwaarder geschut inzet. Zelfs mijn braadpan krijg ik met een huishoudsopje makkelijk schoon.

Het kan om mindere middelen. Neemt niet weg dat de combinatie Enzybrew 10 en Action Subliem Extra Boost zeer effectief is tegen vettige aanslag. Je hebt maar weinig nodig. En als je het toch in huis hebt...

Tags: