Imperial Chocolate Breakfast Smoothie

Gestart door Hoppenbrouwers, 22-04-2019 15:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Zojuist dit bier even vers uit het vat geproefd, ik wilde jullie m niet onthouden.
Hoewel dit bier eigenlijk een 'foutje' was, heeft het magnifiek uitgepakt.

Aanvankelijk wilde ik een RIS brouwen voor de vrouw, met wat extra haver er in voor het mondgevoel. Zeg maar heel veel extra. Toen ik het recept ging afwegen kwam ik er achter dat mijn geroosterde mouten op waren. Heel vreemd want het stond nog netjes in mijn voorraad lijst in BrouwHulp. Echter, die waren eerder een keer wat langer over de datum geraakt en daarom had ik ze weggegooid. Alleen was ik vergeten dit uit de voorraadlijst te boeken (ik brouw niet vaak stouts).

Omdat ik dus geen geroosterde mout had en er op zondag weinig bij te kopen valt heb ik besloten om het recept wat aan te passen met wat ik wél nog had. Veel gemoute haver dus, wat cara 150 (ik moest ook van wat mouten en hoppen af zoals je kan zien) en de donkere smaken komen vooral uit de pale chocolate mout van TF.

Dit resulteert dus in een bier wat er gewoon uit ziet als koude chocomel. Geen rood, maar écht bruin. Het ruikt enigszins naar chocolade en je proeft ook duidelijk de chocolade. Door de haver een heerlijk romig vol mondgevoel met een prachtig schuim.
Eigenlijk je ideale glaasje ontbijt chocomel, maar dan met dik 9% alcohol. :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL62
Naam receptImperial Chocolade Oatmeal
Brouwdatum31-03-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume17,3 l
Begin SG1,091 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,9%
Alcoholgehalte9,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)81 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)56 IBU
Brouwzaalrendement59,9 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,20 lWater uit Lieshout
10,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l288 mg/l11 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC57,1 %
1,58 kgPilsenermoutHolland Malt4 EBC18,0 %
0,78 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,9 %
0,35 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC4,0 %
0,18 kgSpecial BDingemans350 EBC2,0 %
0,88 kgDonker amber kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
35,0 °C1 min.20 min.3,3 l/kg
45,0 °C10 min.20 min.3,3 l/kg
52,0 °C8 min.15 min.3,3 l/kg
62,0 °C10 min.15 min.3,3 l/kg
72,0 °C12 min.10 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34,1 gNorthern Brewerbellen10,6%90 min.41,6 IBU
10,5 gColumbusbellen17,9%15 min.10,0 IBU
10,5 gColumbusbellen17,9%5 min.4,0 IBU
15,8 gNorthern Brewerbellen10,6%0 min.0,0 IBU
7,0 gColumbusbellen17,9%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
16,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering11-04-2019
Temp. lagering4,0 °C


Jacques

Bedankt voor het delen van dit recept.

Het is een ongewoon recept maar dat kan goed uitpakken. Het lijkt mij een lekker bier met een zachte smaak ondanks de berekende 56 IBU.

Hoppenbrouwers

Bedankt. Is het zeker. Mondgevoel en smaak is zeer zacht. Qua bitterheid proef je alleen wat moutbitterheid. De hop valt helemaal weg naar de achtergrond. Als ik veel lager was gaan zitten in IBU was hij niet meer in balans dus vandaar de keuze (en de hop moest op).

De kandijsiroop is trouwens de eigen gemaakte versie met natronloog.

molen

Ik ga binnenkort de Russian Imperial Stout van PeelsBrouwersgilde brouwen (moutpakket), ben benieuwd hoe die gaat smaken!  :brouwen:

Hoppenbrouwers

Dat moet helemaal geweldig worden  :brouwen: ;)

DLB

Gaaf! Haver als hoofdmout. Nog nooit over nagedacht, maar dat gaat dus prima.
Gaan we zeker eens proberen. Bedankt voor het delen.

Christiaan S

Ik ga het ook eens proberen, haver als hoofdmout:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk75
Naam recepthaver stout
Brouwdatum27-04-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume18,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)119 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)43 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lSwifterbants water
7,27 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l4 mg/l29 mg/l113 mg/l44 mg/l34 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC38,7 %
2,00 kgPale Malt8 EBC25,8 %
0,50 kgCarabohemian Weyermann200 EBC6,5 %
0,50 kgchateau CoffeeCastle malting450 EBC6,5 %
0,50 kgGoldSwaen AromaDe Swaen400 EBC6,5 %
0,50 kgGoldSwaen BelgeDe Swaen33 EBC6,5 %
0,25 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,2 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.75 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gOpal tuin hopbellen4,0%60 min.43,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterEdinburgh Ale (WLP028)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.