Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Reactie nav prijswinnende Gerookte Theebock  (gelezen 190 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 427
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Reactie nav prijswinnende Gerookte Theebock
« Gepost op: 28-04-2019 23:46 u »
De 1e prijs (92 punten) heb ik gewonnen met een Bock waar rooksmaak en aroma is toegevoegd met behulp van Lapsang Souchong thee. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens de experimentele brouwsels die ik had gemaakt voor de Homebrewday bij Brouwerij Kees. Hiervoor had ik ook Lapsang Souchong  gebruikt. Waar zo`n dag al niet tot kan leiden uiteindelijk.  :brouwen:

Werkwijze
Onderstaand is het basisrecept. Hiervan heb ik 5 liter genomen nadat de hoofdgisting is afgelopen. Tijdens de lagering voeg ik 30 gram Lapsang Souchong toe (verdeeld over 2 of 3 theezakjes) aan deze 5 liter. Dit laat ik koud trekken en elke 12 uur proef ik (soms wat vaker). In dit geval heb ik na 48 uur de thee uit het bier gehaald en gebotteld.
Naar mijn smaak geeft de Lapsang Souchong een zachtere rooksmaak dan met rookmout.

Opmerkingen keurmeester
Heel mooi bier, waarin de gerookte thee over de hele lijn herkenbaar is.

Na afloop de keurmeester nog gesproken. Hij had nog meer punten willen geven, maar vond dat er nog discussie aan voor de eindronde mogelijk moest zijn.
Van mij had hij die extra punten gewoon mogen geven.  ;) ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbelbock 2016
Kenmerk30-2016
Brouwdatum25-Mar-16
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters22
Gewenst begin SG1075 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement68.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater35.2 liter
Maischdikte2.9 l/kg
Maischwater23.7 liter
Spoelwater11.5 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur57 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid35 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchener Dark, Swaen61.2 %5.000 kg20 EBC
Pilsmout (DM)25.0 %2.044 kg4 EBC
Caramelmout 120 (DM)8.0 %0.654 kg120 EBC
Biscuitmout (DM)4.0 %0.327 kg58 EBC
Chocolade mout (CM)1.8 %0.147 kg900 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (Dld)6.3 %25 gr75 minuten17 EBU
Perle (Dld)6.3 %30 gr20 minuten12 EBU
Perle (Dld)6.3 %25 gr10 minuten6 EBU


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Saflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen3 zakjes


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167C60 minuten2.9 l/kg


Opmerkingen-


Wij hebben jouw recept gebruikt met praktische aanpassingen,
Is een heerlijk bier geworden met een subtiele rooksmaak..
Thanks voor dit mooie recept

Tags: