Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Indiegogo: Minibrew  (gelezen 19151 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Franz von Hillfizzle

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Indiegogo: Minibrew
« Reactie #75 Gepost op: 23-03-2020 11:49 u »
Ik heb ook een aantal keren met de minibrew mogen brouwen.

Mijn eerste gevoel was ook: dit is gewoon een senseo apparaat met voorgekauwde recepten.
De romantiek van het bier brouwen zit hem voor mij in het presenteren en laten proeven van je eigen gebrouwen bier.
Als alles zo voorgekauwd is, valt dat een beetje weg.

Inmiddels een paar keer gebrouwen met het apparaat en ik kom hier toch op terug.
1. Het is meer werk dan een senseo apparaat of broodbakmachine. Je krijgt de stappen van het bierbrouwproces wel goed mee zo.
2. De mogelijkheid om eigen recepten te ontwikkelen is nog in ontwikkeling. Je kan dus gaan experimenteren met ingrediŽnten, maischtemp en maischschema's en hopgiften.

Door puntje 2 vraag ik me af: lijkt het nou niet meer op een 5 liter Grainfather (of schop ik dan wat Grainfather-fanatici tegen het zere been?)

Voordelen:
- De app: leuk om bij te houden bij welke stappen je precies bent, wat de temp in de ketel is, de instructies te volgen via de app, etc.
- Makkelijk voor een beginner. Maar dit kan ook een nadeel zijn: je bouwt niet echt de kennis op van alle randzaken bij het bierbrouwen. Waarom je doet wat je doet.
- Weinig ruimte nodig.
- Je krijgt vanzelf notificaties wanneer je weer een actie moet uitvoeren.
- Alles in 1 oplossing.
- De supportafdeling is zeer behulpzaam, snel en vriendelijk. Bij de eerste bugs kreeg ik al compensatie voor mislukte recepten.

Nadelen:
- App: de instructies gaan via de app, en in het begin kon je hier niet doorheen scrollen of alvast vooruitkijken naar alle stappen om je in te lezen. Dit hebben ze nu verbeterd.
- Software foutmeldingen: in het begin kapte het apparaat met het volledige bierbrouwproces, tijdens het maischen. Er was een foutmelding. Inmiddels zijn deze bugs nu opgelost en werkt de app wel vlekkeloos. Echter, je bent en blijft afhankelijk van een app die de software aanstuurt. Improvisatie is hierdoor lastiger. En dat vind ik juist het leuke van bierbrouwen:  improviseren als je tegen een probleem aanloopt.
- Zit standaard in een fust: Er zijn mogelijkheden om het naar flesjes over te hevelen, maar wordt niet ondersteund door minibrew. Misschien komt dat ooit nog.
- De prijs: Zowel van het apparaat zelf, de recepten en het kleine ondersteunend materiaal dat je alleen bij hen kan bestellen (hopzakjes bijvoorbeeld).

Al met al is het een leuk apparaat en ben je in de helft van de tijd klaar met een brouwsel.
Het echte rauwe bierbrouw-gevoel, zoals ik dat met potten en pannen gewend ben, heb ik er nog niet van gekregen. Maar het is leuk om beiden te doen.
En ook leuk om later hier mee te gaan experimenteren en mensen je brouwsels te laten proeven.

Tags: