Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie  (gelezen 1000 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.741
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Gepost op: 22-04-2019 15:58 u »
Zojuist dit bier even vers uit het vat geproefd, ik wilde jullie m niet onthouden.
Hoewel dit bier eigenlijk een 'foutje' was, heeft het magnifiek uitgepakt.

Aanvankelijk wilde ik een RIS brouwen voor de vrouw, met wat extra haver er in voor het mondgevoel. Zeg maar heel veel extra. Toen ik het recept ging afwegen kwam ik er achter dat mijn geroosterde mouten op waren. Heel vreemd want het stond nog netjes in mijn voorraad lijst in BrouwHulp. Echter, die waren eerder een keer wat langer over de datum geraakt en daarom had ik ze weggegooid. Alleen was ik vergeten dit uit de voorraadlijst te boeken (ik brouw niet vaak stouts).

Omdat ik dus geen geroosterde mout had en er op zondag weinig bij te kopen valt heb ik besloten om het recept wat aan te passen met wat ik wÚl nog had. Veel gemoute haver dus, wat cara 150 (ik moest ook van wat mouten en hoppen af zoals je kan zien) en de donkere smaken komen vooral uit de pale chocolate mout van TF.

Dit resulteert dus in een bier wat er gewoon uit ziet als koude chocomel. Geen rood, maar Úcht bruin. Het ruikt enigszins naar chocolade en je proeft ook duidelijk de chocolade. Door de haver een heerlijk romig vol mondgevoel met een prachtig schuim.
Eigenlijk je ideale glaasje ontbijt chocomel, maar dan met dik 9% alcohol. :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL62
Naam receptImperial Chocolade Oatmeal
Brouwdatum31-03-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume17,3 l
Begin SG1,091 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,9%
Alcoholgehalte9,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)81 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)56 IBU
Brouwzaalrendement59,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
26,20 lWater uit Lieshout
10,19 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l288 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC57,1 %
1,58 kgPilsenermoutHolland Malt4 EBC18,0 %
0,78 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,9 %
0,35 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC4,0 %
0,18 kgSpecial BDingemans350 EBC2,0 %
0,88 kgDonker amber kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
35,0 ░C1 min.20 min.3,3 l/kg
45,0 ░C10 min.20 min.3,3 l/kg
52,0 ░C8 min.15 min.3,3 l/kg
62,0 ░C10 min.15 min.3,3 l/kg
72,0 ░C12 min.10 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34,1 gNorthern Brewerbellen10,6%90 min.41,6 IBU
10,5 gColumbusbellen17,9%15 min.10,0 IBU
10,5 gColumbusbellen17,9%5 min.4,0 IBU
15,8 gNorthern Brewerbellen10,6%0 min.0,0 IBU
7,0 gColumbusbellen17,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
16,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 ░C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 ░C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 ░C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Temp. nagisting18,0 ░C
Start lagering11-04-2019
Temp. lagering4,0 ░C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #1 Gepost op: 22-04-2019 23:10 u »
Bedankt voor het delen van dit recept.

Het is een ongewoon recept maar dat kan goed uitpakken. Het lijkt mij een lekker bier met een zachte smaak ondanks de berekende 56 IBU.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.741
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #2 Gepost op: 23-04-2019 11:35 u »
Bedankt. Is het zeker. Mondgevoel en smaak is zeer zacht. Qua bitterheid proef je alleen wat moutbitterheid. De hop valt helemaal weg naar de achtergrond. Als ik veel lager was gaan zitten in IBU was hij niet meer in balans dus vandaar de keuze (en de hop moest op).

De kandijsiroop is trouwens de eigen gemaakte versie met natronloog.

Offline molen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #3 Gepost op: 23-04-2019 16:54 u »
Ik ga binnenkort de Russian Imperial Stout van PeelsBrouwersgilde brouwen (moutpakket), ben benieuwd hoe die gaat smaken!  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.741
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #4 Gepost op: 23-04-2019 17:00 u »
Dat moet helemaal geweldig worden  :brouwen: ;)

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #5 Gepost op: 24-04-2019 10:45 u »
Gaaf! Haver als hoofdmout. Nog nooit over nagedacht, maar dat gaat dus prima.
Gaan we zeker eens proberen. Bedankt voor het delen.

Offline Christiaan S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 438
  • Land: nl
  • Goed bier is een uitdaging
Re: Imperial Chocolate Breakfast Smoothie
« Reactie #6 Gepost op: 27-04-2019 15:52 u »
Ik ga het ook eens proberen, haver als hoofdmout:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk75
Naam recepthaver stout
Brouwdatum27-04-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume18,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)119 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)43 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
22,00 lSwifterbants water
7,27 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l4 mg/l29 mg/l113 mg/l44 mg/l34 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC38,7 %
2,00 kgPale Malt8 EBC25,8 %
0,50 kgCarabohemian Weyermann200 EBC6,5 %
0,50 kgchateau CoffeeCastle malting450 EBC6,5 %
0,50 kgGoldSwaen AromaDe Swaen400 EBC6,5 %
0,50 kgGoldSwaen BelgeDe Swaen33 EBC6,5 %
0,25 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,2 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 ░C1 min.75 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C10 min.10 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
100,0 gOpal tuin hopbellen4,0%60 min.43,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterEdinburgh Ale (WLP028)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 ░C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 ░C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 ░C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting18,0 ░C
Temp. lagering0,0 ░C




Tags: