Welke korrelgist voor Belgische Pale Ale

Gestart door middelaersch, 21-04-2019 18:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

middelaersch

Ik wil een Belgische Pale Ale gaan brouwen (richting Palm / Koninck e.d.)

v.w.b. de gist twijfel ik tussen T-58 en M-47. Beide worden her en der aangeraden voor deze bierstijl.
Wat zouden jullie doen, en waarom?

EBC

Geen van beide gisten.

T58 is veel te kruidig. M47 te fruitig.

De bierstijl die je voorstelt, die overigens Speciale Belge heet, en niet Belgische Pale Ale, wordt gekenmerkt door een caramellige moutigheid en een fijn Engels hoparoma. De gist moet daarom geen stempel drukken op de smaak. Kies een neutrale gist. US-05 of beter nog Lallemand BRY-97.

wiliam

Wat dacht je van een White Laps: WLP 575 Belgian Ale Blend? Of de WLP 550 Belgian Ale? Mangrove Jacks: M41?  En dat zijn dan de bekende Belgian Ale's.  Er zijn dan ook nog van GigaYeast, Crossmyloof, Wyeast, Omega Yeast etc. Probeer ze en maak er hier een verslag van.

Staple

Citaat van: wiliam op 21-04-2019  20:17 uWat dacht je van een White Laps: WLP 575 Belgian Ale Blend? of de WLP 550 Belgian Ale? Mangrove Jacks: M41?  En dat zijn dan de bekende Belgian Ale's.  Er zijn dan ook nog van GigaYeast, Crossmyloof, Wyeast, Omega Yeast etc. Probeer ze en maak er hier een verslag van.

middelaersch vraagt specifiek naar een korrelgist. Laten we het on topic houden.

dirk

S-33 dan? En dan lekker koel vergisten.

middelaersch

Citaat van: dirk op 21-04-2019  22:52 uS-33 dan? En dan lekker koel vergisten.

Ik heb er nu een staan die ik met S33 heb vergist, op 19 graden begonnen en langzaam op laten lopen naar 21.
Smaak viel me helemaal niet tegen. Maar ik wil nu een andere korrel proberen, om te kijken of het (nog?) beter kan.
En misschien trek ik daarna wel de conclusie dat S33 beter geschikt is voor dit biertype, wie zal het zeggen....

middelaersch

Citaat van: wiliam op 21-04-2019  20:17 uWat dacht je van .....knip..... Mangrove Jacks: M41?  ....knip..... Probeer ze en maak er hier een verslag van.

Ik wil in ieder geval een korrelgist gebruiken. M41 heb ik ook aan gedacht, omdat die wat droger zou zijn.
Op de site van MJ is een uitgebreide pdf te vinden waarin ze o.a. aangeven welke gist ze voor welk biertype adviseren, en daar geven ze aan dat volgens hun M47 het meest geschikt is voor wat zij 'Belgian Pale Ale' noemen.
Vandaar dat ik bij M47 ben uitgekomen en niet bij M41.

https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts

Op verschillende Engelse / Amerikaanse sites wordt geadviseerd, als je met korrel wilt werken, om T58 te gebruiken.
O.a. hier: https://byo.com/article/belgian-pale-ale-techniques/

Kortom: veel tegenstrijdige informatie.  Misschien ga ik inderdaad de batch wel in drieën splitsen: T58, M41, M47.
In ieder geval even wachten tot het tripeltje uit de gistkast kan.




Jacques

Citaat van: middelaersch op 22-04-2019  10:10 u...  Misschien ga ik inderdaad de batch wel in drieën splitsen: T58, M41, M47.

Goed plan. Altijd heel leerzaam. Woorden zeggen veel maar een smaak zelf ervaren maakt dat je beter begrijpt wat anderen proberen uit te leggen. En iemand kan een smaak als prettig ervaren terwijl een  ander het helemaal niets vindt. Door een brouwsel te splitsen kun je zelf proeven, oordelen of je gecharmeerd ben door een gistprofiel en of deze past bij het bier dat jou voor ogen staat.

tdp

Wanneer je echt richting de Koninck of Palm wilt uitkomen met een korrel, zou ik de S-04 of US-05 gebruiken.

Kijkend naar de gisten die je voordraagt:

M41 Belgian Ale Yeast:
Suitable for Belgian Strong Golden and Belgian Strong Dark Ales. Spicy and phenolic, this yeast emulates the intensity and complexity of some of the best monastic breweries in Belgium. High attenuation and alcohol tolerance allow you to brew a huge range of Belgian beers.

M47 Belgian Abbey Yeast:
Suitable for Belgian Pale Ales and Abbey Ales. Moderately alcohol tolerant with fewer phenols than Belgian Ale, this yeast is exceptionally fruity with hugely complex esters and is highly flocculant.


De T-58 is meer voor een Blond/Tripel/Dubbel, in ieder geval een bier waarbij een gistprofiel gewenst is.

Deze gisten hebben allen een sterk(er) gistprofiel, iets wat je in een Palm of de Koninck niet direct tegenkomt. Ik sluit me dan ook wel aan bij EBC.

Hay

Inderdaad wat Teun zegt of eventueel nog de Nothingham van Lallemand is ook een vrij neutrale gist.
Die ook nog is redelijk doorgist.

 

middelaersch

Ik vraag me af of de gist wel zo neutraal moet zijn.
Als ik in de BKG Biertypen gids (referentiegids voor keurmeesters en hobbybrouwers) kijk bij 'Speciale Belge (Belgische Pale Ale)' dan lees ik het volgende (heb sommige dingen onderstreept):

Geurassociaties
Matig sterk moutig aroma, lichte hopgeur en matig sterke fruitigheid Het moutkarakter is toast/biscuit-achtig. Het lichte hopkarakter (bloemig of licht kruidig) kan in beperkte mate aangevuld worden met peperige, kruidige fenolen. Er kan een lichte peer/sinaasappel fruitigheid aanwezig zijn, maar dit mag het neutrale moutig/hoppige karakter niet beïnvloeden; de aroma's dienen in balans te zijn. Soms gistig, soms zwak karamel. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn.

Smaak
Zacht moutig, bitterig, licht zoetig. Daarnaast een lichte fruitigheid, mogelijk van peer of sinaasappel, maar minder sterk dan bij de zwaardere Belgische Ales. De zoetheid is zacht moutig, met een lichte toast/biscuit/noten smaak. Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig. De hopbitterheid is matig tot laag, en kan worden aangevuld door peperige fenolen. Er is een mooie balans tussen mout, bitter zoet en de overige fruitige/kruidige componenten.

Opmerkingen
Minder droog en meer esters in vergelijking met Alt. Verschil met Britse en Amerikaanse Pale Ales wordt grotendeels bepaald door de giststam en de gebruikte hopsoorten.

Wat ik hier uit opmaak is dat de fruitige en kruidige smaak beide wel aanwezig moeten zijn, maar subtieler  dan bij de zwaardere Belgische bieren. Maar niet dat ze vrijwel afwezig zouden moeten zijn. Daarom denk ik dat het in ieder geval zaak is om de temperatuur aan de lage kant te houden, afhankelijk van de gist 18 a 19 graden denk ik zo. De laatste opmerking over het verschil met Engelse en Amerikaanse Pale Ales is in deze context natuurlijk ook opvallend.

Interessant zo'n gids, maar interpreteer ik dat goed?

Koen S

De Speciale Belge is een vlag die veel ladingen dekt, binnen dit biertype zitten heel verschillende bieren. Palm moet het vooral hebben van de ronde moutigheid, De Koninck is cleaner met een belangrijke rol voor de gistsmaak, niet echt fruitig, eerder gistig van profiel. Dit kan je alleen bereiken met de Schelde Ale die een specifieke smaak geeft.

tdp

Bedenk naar welk bier je toe wil werken, en selecteer op basis daarvan je gist. Ik weet niet wat je specifiek voor ogen hebt?

Citaat van: Koen S op 23-04-2019  20:23 uDe Speciale Belge is een vlag die veel ladingen dekt, binnen dit biertype zitten heel verschillende bieren. Palm moet het vooral hebben van de ronde moutigheid, De Koninck is cleaner met een belangrijke rol voor de gistsmaak, niet echt fruitig, eerder gistig van profiel. Dit kan je alleen bereiken met de Schelde Ale die een specifieke smaak geeft.

Dat dus :)

middelaersch

Citaat van: middelaersch op 22-04-2019  10:10 uMisschien ga ik inderdaad de batch wel in drieën splitsen: T58, M41, M47.

Besloten dit inderdaad te gaan doen. Vandaag spullen gekocht.
Ik ga een batch van 10 liter brouwen, en dan verdelen over drie vijf-liter flessen.

Heb nog even getwijfeld tussen M41 en US05. Maar ik las hier op het forum en op het Vlaams forum meldingen van Jacques en Ronnie dat M41 geschikt zou zijn voor Speciale Belge. Bovendien wil ik me een beetje specialiseren in Belgische bieren, en dan is het sowieso handig om deze gisten, en de onderlinge verschillen daartussen te leren kennen.

Volgend weekend ga ik waarschijnlijk brouwen, ik laat wel weten wat er uit komt.

middelaersch

Gisteren tien liter gebrouwen en verdeeld over drie vijf liter flessen. Ze staan nu te vergisten. Temperatuur 19 graden.



De T58 begon gisteravond al, en zit nu al op een SVG van 51%. Vanochtend stond de de M47 ook te blubben, en de M41 is vandaag in de loop van de dag begonnen. (Zie foto, die heb ik vanmorgen gemaakt.)

De vergisting volg ik door de flessen twee/drie keer per dag op de weegschaal te zetten. Ze wegen minder dan vijf kilo, dus passen op een simpele keukenweegschaal. Met een listige formule van Hans Halberstadt, die ik hier op het forum vond, kan ik zo het SG en dus ook de SVG uitrekenen. Als de vergisting is afgelopen zal ik wel een grafiekje plaatsen.

Wordt vervolgd!


Jacques


brouwmus

Beetje mosterd na de maaltijd (ik ben niet meer zo vaak aanwezig op het forum) maar ik heb een tijd terug een aardige Speciale Belge gebrouwen met MJ M-10.

Ben wel benieuwd waar dit experiment eindigt. Veel succes!

middelaersch

Citaat van: brouwmus op 06-05-2019  08:07 uBeetje mosterd na de maaltijd (ik ben niet meer zo vaak aanwezig op het forum) maar ik heb een tijd terug een aardige Speciale Belge gebrouwen met MJ M-10.

Net even gezocht, maar ik kon deze gist niet vinden op de site van MJ.

Uiteindelijk vond ik dit: 'Workhorse Yeast has been discontinued by Mangrove Jack's Brewing Co. A suitable replacement varies by beer style.'
( https://www.glutenfreehomebrewing.com/STOREProduct/824/Mangrove-Jacks-M10.html )

Die bestaat dus niet meer, en er is ook geen vervanger voor.

brouwmus

Hmm, excuses, dat wist ik niet.

T.z.t. zal ik zelf nog eens een brouwsel vergisten met Bulldog B44, ben daar ook wel benieuwd naar.
(https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/biergist/bulldog-b44-european-ale-biergist-10-gram)

ciesvandekwis

Misschien een tip om te proeven hoe een originele Speciale Belge smaakt:
http://www.deranke.be/nl/bier/franc-belge

De Ranke heeft zich gebaseerd op hoe die vroeger smaakten, nog voor Palm e.a. met hun zoetere varianten kwamen. Een 2-tal maand geleden in primeur geproefd, en was inderdaad een stuk bitterder dan wat ik gewoon ben van deze stijl.
Aanrader, en zeker een waardige doordrinker mét smaak.

tdp

Die zijn sowieso niet karig met hun hopbitterheid, als ik de site moet geloven. Toch eens een paar bieren van proberen te scoren!

middelaersch

Citaat van: ciesvandekwis op 07-05-2019  15:20 uMisschien een tip om te proeven hoe een originele Speciale Belge smaakt:
http://www.deranke.be/nl/bier/franc-belge

De Ranke heeft zich gebaseerd op hoe die vroeger smaakten, nog voor Palm e.a. met hun zoetere varianten kwamen. Een 2-tal maand geleden in primeur geproefd, en was inderdaad een stuk bitterder dan wat ik gewoon ben van deze stijl.
Aanrader, en zeker een waardige doordrinker mét smaak.

Net even op die website gekeken. Die zou ik inderdaad wel eens willen proeven.
De enige speciale belge die ik tot nog toe ken zijn De Koninck en palm, waarbij ik De Koninck met hoofdletters schrijf en palm niet  :nut:

Ook interessant is dat ze Fuggles hop gebruiken. In mijn eerste speciale belge had ik Saaz als aromahop, in deze proef heb ik Fuggles gebruikt.
Maar wel veel minder bitter, ik heb op 24 ibu gemikt (Volgens BrouwHulp). Franc Belge is 40 ibu. Misschien bij een volgend brouwsel ook eens wat meer hop proberen.



middelaersch

De voortgang van de vergisting tot nu toe:



De T58 is het eerst begonnen, en lijkt nu uitgegist te zijn. Volgens BrouwHulp zou hij naar 1.012 moeten gaan, en staat nu op 1.013.
(Je zou bijna denken dat die gist BrouwHulp leest....)
De M47 doet ook niet veel meer.
De M41 gaat nog even door zo te zien.

Dit is het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk_BPA2_BR1
Naam receptBelgian Pale Ale v2
Brouwdatum02-05-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume10,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Rager)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Plasmolen / Mookerheide
-0,32 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
34 mg/l5 mg/l7 mg/l118 mg/l11 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,20 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC55,6 %
0,80 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC37,0 %
0,16 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.30 min.6,9 l/kg
72,0 °C15 min.30 min.6,9 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.6,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,0 gTargetpellets9,2%60 min.18,2 IBU
6,0 gFugglepellets4,0%20 min.2,7 IBU
6,0 gFugglepellets4,0%5 min.1,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Wordt vervolgd!


Jacques


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.