Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)  (gelezen 647 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Gepost op: 21-04-2019 11:52 u »
Over ongeveer 2-3 weken wil ik mijn eerste Neipa brouwen! Ik zoek fris hoppige sappige citrus fruitsmaken. Wat vinden jullie van onderstaand recept? Het is grotendeels gebaseerd op https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/363082/avg-perfect-northeast-ipa-neipa-
maar dan met 1 dryhop gift minder (die tijdens de hoofdvergisting sla ik over) en galaxy kan ik hier niet vinden dus heb ik daarvoor amarillo gebruikt.
Ik ben van plan om metabisulfiet en ascorbinezuur te gebruiken. Nog ff kijken hoeveel en wanneer, maar das wat voor een ander draadje denk ik.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk67
Naam receptAvg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
Brouwdatum21-04-2019
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume25,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,35 lWater uit Rijswijk
2,85 lGedemineraliseerd water
1,10 gCaSO4
2,10 mlFosforzuur
10,75 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l7 mg/l53 mg/l157 mg/l50 mg/l76 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,29 kgPale Ale moutDingemans7 EBC77,0 %
0,56 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC10,0 %
0,56 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,0 %
0,17 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
47,8 gAmarillopellets8,6%10 min.16,0 IBU
28,1 gCitrapellets12,8%10 min.14,0 IBU
42,0 gAmarillopellets8,6%whirlpool0,0 IBU
42,0 gMosaicpellets11,8%whirlpool0,0 IBU
42,0 gAmarillopellets8,6%koudhop0,0 IBU
42,0 gCitrapellets12,8%whirlpool0,0 IBU
35,0 gCitrapellets12,8%koudhop0,0 IBU
28,0 gMosaicpellets11,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)London Ale III (1318)bovengist


 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: 00
  • Just experiment
Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2019 12:37 u »
Ik zou het aandeel pale ale mout verlagen als je een mooi lichter geel bier wil, vervangen door lichte pilsner. En de 10 min hop verdelen naar whirlpool en koudhop.

London ale 3 is een mooie gist, bij mijn volgende ga ik aan de slag met london fog.

Offline Weggeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #2 Gepost op: 23-04-2019 15:15 u »
Ik ga binnenkort ook weer een NEIPA brouwen, dan ga ik ook pilsmout gebuiken ipv pale ale mout zoals bij mijn 1e NEIPA, daarbij ook alleen hoppen in de whirlpool en tijdens vergisting.
Toen gist gebruikt van imperial yeast, Juice, is een lekker fruitig profiel. vind ik zelf een aanrader.
Zelf hou ik ook altijd minimaal 70 min kooktijd aan, daarbij verdamp je toch nog wat beter de ongewilde stoffen uit je bier, zodat je later veel minder kans hebt op ongewilde smaken o.i.d.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #3 Gepost op: 23-04-2019 16:40 u »
@ppuk: Waarom sla je de 1e koudhopgift tijdens de hoofdvergisting over als ik vragen mag? Schijnt toch vrij gebruikelijk te zijn bij deze stijl.

Zelf hou ik ook altijd minimaal 70 min kooktijd aan, daarbij verdamp je toch nog wat beter de ongewilde stoffen uit je bier, zodat je later veel minder kans hebt op ongewilde smaken o.i.d.
Welke stoffen ga jij in 70 minuten uit je bier meer verdampen wat met 60 minuten koken niet lukt dan?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #4 Gepost op: 23-04-2019 19:30 u »
Goeie vraag, das om de oxidatie risicos wat te verminderen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #5 Gepost op: 23-04-2019 19:34 u »
Goeie vraag, das om de oxidatie risicos wat te verminderen.
Als je het hopzakje er rustig in laat zakken zal dat allemaal wel meevallen. Zeker aangezien de hoofdgisting dan nog in volle gang is en de aanwas van extra CO2 ook flink zal zijn. Als je al een risico loopt (wat ik niet verwacht), zul je daar eerder last van hebben bij je late koudhopgift als de gisting bijna ten einde is. De CO2 deken wordt dan minder snel aangevuld.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Avg. Perfect Northeast IPA (NEIPA)
« Reactie #6 Gepost op: 29-04-2019 22:56 u »
Dan doe ik die hopgift lekker wel :-)

Tags: