Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Keggen vraagje  (gelezen 1199 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline oengabunga

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Als het gebeurt ...... dan gebeurt het.
Keggen vraagje
« Gepost op: 21-04-2019 11:12 u »
11 liter bier keggen in een groter vat... Wel of niet?
Ik heb nog 3 vaatjes van 20 liter die ik voor kleine batches wil inzetten...

Thenxxx

Biertje?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Keggen vraagje
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2019 12:17 u »
Is geen probleem.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Keggen vraagje
« Reactie #2 Gepost op: 21-04-2019 13:17 u »
Indien je de mogelijkheid hebt eerst lucht uit de keg drukken met behulp van CO2 voordat het bier er in gaat.

Indien je die mogelijkheid niet hebt dan suiker gebruiken (weinig!)

db

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Keggen vraagje
« Reactie #3 Gepost op: 21-04-2019 14:33 u »
Geen probleem, doe ik hier ook met batches van 12 / 16ltr

Handigheidje om je kegs zuurstof vrij te krijgen;
Na reinigen en ontsmetten de keg volledig vullen met water, tot aan de rand.  Dan deksel er op en het water er uit drukken met de CO2 fles.
Kost een beetje CO2 maar je hebt gegarandeerd geen oxidatie.

Lijkt me beter als zogenaamd de zuurstof er uit blazen met CO2, alsof de 2 gassen niet mengen.

Offline oengabunga

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Als het gebeurt ...... dan gebeurt het.
Re: Keggen vraagje
« Reactie #4 Gepost op: 22-04-2019 21:19 u »
Geen probleem, doe ik hier ook met batches van 12 / 16ltr

Handigheidje om je kegs zuurstof vrij te krijgen;
Na reinigen en ontsmetten de keg volledig vullen met water, tot aan de rand.  Dan deksel er op en het water er uit drukken met de CO2 fles.
Kost een beetje CO2 maar je hebt gegarandeerd geen oxidatie.

Lijkt me beter als zogenaamd de zuurstof er uit blazen met CO2, alsof de 2 gassen niet mengen.

Frank..
Hoe vul je je keg dan hierna?
Keg weer van druk af, deksel er af en dan rustig vullen vanuit vergistingsvat? ???

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Keggen vraagje
« Reactie #5 Gepost op: 23-04-2019 08:06 u »
Frank..
Hoe vul je je keg dan hierna?
Keg weer van druk af, deksel er af en dan rustig vullen vanuit vergistingsvat? ???

Ohja, ik redeneerde vanuit mijn eigen situatie..  ik heb een Fermentasaurus, dan kun je d.m.v. het drukdeksel en ball-lock koppelingen zonder blootstelling aan de buitenlucht over hevelen. 

Met een gewoon gistvat gaat dat wat lastiger, misschien kun je wel gebruik maken van een ball-lock aan je hevelslang die je vervolgens aansluit op de bier-zijde van de keg.  Keg moet dan wel drukloos zijn.

succes!

Offline Trapkast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Tripel Trappel Tripel Trapkast....
Re: Keggen vraagje
« Reactie #6 Gepost op: 23-04-2019 09:18 u »
Hoe vul je je keg dan hierna?
Keg weer van druk af, deksel er af en dan rustig vullen vanuit vergistingsvat? ???

Precies.
Daarbij is CO2 zwaarder dan lucht, waardoor er tijdens het vullen van het fust een laag CO2 in je (dan nog lege) fust zit.

Wanneer je bier toevoegt aan je fust staat dit dus al onder een laag CO2. (je giet als het ware je bier in een CO2-omgeving)
Het kan zeker geen kwaad om na het afsluiten van je fust deze een paar keer af te blazen en verse CO2 toe te voegen om het oxidatierisico nog kleiner te maken :-)

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Keggen vraagje
« Reactie #7 Gepost op: 10-06-2019 12:46 u »
Binnenkort eens een brouwsel (proberen) keggen ...

Heb wel eens gezien dat men ter controle een drukmeter op de keg zet (ik vermoed aan de CO2-inlaat) om te checken hoeveel druk er op de keg zit.

Als ik het goed begrepen heb, moet je dan je tapdruk iets hoger instellen ...


Iemand die me kan zeggen of ik het goed begrepen heb?

Dan kan ik eens uitzoeken wat ik juist nodig heb voor zo'n 'druktester'...
`

Offline ExPeteriment

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Keggen vraagje
« Reactie #8 Gepost op: 11-06-2019 13:28 u »
Binnenkort eens een brouwsel (proberen) keggen ...

Heb wel eens gezien dat men ter controle een drukmeter op de keg zet (ik vermoed aan de CO2-inlaat) om te checken hoeveel druk er op de keg zit.

Als ik het goed begrepen heb, moet je dan je tapdruk iets hoger instellen ...


Iemand die me kan zeggen of ik het goed begrepen heb?

Dan kan ik eens uitzoeken wat ik juist nodig heb voor zo'n 'druktester'...
`
Volgens mij passen ze drukmeters toe bij hergisten op de keg. Bij carboniseren met CO2 fles zit daar de drukmeter al op, is er geen extra nodig. De tapdruk is doorgaans lager dan de carboniseerdruk.

Tags: