Yankee Witbier

Gestart door ppuk, 21-04-2019 10:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ppuk

Ben van plan om volgende week een witbier met Amerikaanse hoppen te brouwen. Heb zin in een (zeer) licht hoppig fris bier met veel citrus smaken van de hop voor de warme dagen. Is de 3944 hier wel geschikt voor? Toevallig heb ik deze al in de koelkast klaar staan, vandaar dat ik hem zou willen gebruiken. Heb ik verder wat over het hoofd gezien?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk66
Naam receptYankee Witbier
Brouwdatum21-04-2019
BierstijlWitbier
Volume26,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,08 lWater uit Rijswijk
3,12 lGedemineraliseerd water
0,20 gCaSO4
3,60 mlFosforzuur
10,17 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l7 mg/l53 mg/l143 mg/l50 mg/l52 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC45,9 %
2,80 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC45,9 %
0,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC8,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCascadepellets5,6%60 min.16,8 IBU
50,0 gCitrapellets12,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCitrapellets12,8%whirlpool0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 mlBelgian Witbier (3944)bovengist


ppuk

O ja: ik doe een whirlpool hoptoevoeging op 77 graden. Die hou ik ongeveer een kwartiertje vast. Zijn de kruiden toevoegingen dan niet wat gevaarlijk?

Jacques

De gist is prima.

De CaSO4 zou ik achterwege laten of vervangen door CaCl2

Waarom voeg je de de korianderzaad en sinaasappelschil niet toe in de brouwketel?

ppuk

Doe ik ook op 10 minuten voor einde kook (grainfather). Maar ik ben bang dat ik door de whirlpool hop daarna (hop 15 minuten op 78c houden) te veel van de eerder meegekookte kruiden meekrijg. Daarom zit ik erover te denken om de kruiden apart met een liter wort 10 minuten te koken en dat na filteren toe te voegen aan de vergistingsemmer.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.