Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Yankee Witbier  (gelezen 437 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Yankee Witbier
« Gepost op: 21-04-2019 10:51 u »
Ben van plan om volgende week een witbier met Amerikaanse hoppen te brouwen. Heb zin in een (zeer) licht hoppig fris bier met veel citrus smaken van de hop voor de warme dagen. Is de 3944 hier wel geschikt voor? Toevallig heb ik deze al in de koelkast klaar staan, vandaar dat ik hem zou willen gebruiken. Heb ik verder wat over het hoofd gezien?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk66
Naam receptYankee Witbier
Brouwdatum21-04-2019
BierstijlWitbier
Volume26,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,08 lWater uit Rijswijk
3,12 lGedemineraliseerd water
0,20 gCaSO4
3,60 mlFosforzuur
10,17 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l7 mg/l53 mg/l143 mg/l50 mg/l52 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,80 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC45,9 %
2,80 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC45,9 %
0,50 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC8,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCascadepellets5,6%60 min.16,8 IBU
50,0 gCitrapellets12,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gCitrapellets12,8%whirlpool0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 mlBelgian Witbier (3944)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Yankee Witbier
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2019 11:40 u »
O ja: ik doe een whirlpool hoptoevoeging op 77 graden. Die hou ik ongeveer een kwartiertje vast. Zijn de kruiden toevoegingen dan niet wat gevaarlijk?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.903
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Yankee Witbier
« Reactie #2 Gepost op: 22-04-2019 00:21 u »
De gist is prima.

De CaSO4 zou ik achterwege laten of vervangen door CaCl2

Waarom voeg je de de korianderzaad en sinaasappelschil niet toe in de brouwketel?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Yankee Witbier
« Reactie #3 Gepost op: 22-04-2019 22:23 u »
Doe ik ook op 10 minuten voor einde kook (grainfather). Maar ik ben bang dat ik door de whirlpool hop daarna (hop 15 minuten op 78c houden) te veel van de eerder meegekookte kruiden meekrijg. Daarom zit ik erover te denken om de kruiden apart met een liter wort 10 minuten te koken en dat na filteren toe te voegen aan de vergistingsemmer.

Tags: